Коледата – невъзможно скучна

в. "Сега" I Христо БЛАЖЕВ I 2009-12-22

Едни и същи филми, лица и забавления пълнят телевизионните програми по Коледа и Нова година

Лили Иванова ще пее и по бТВ, и по "Нова".

Лили Иванова, КонцертКоледата е невъзможно скучна, ако съдим по програмите на трите национални канала – БНТ 1, бТВ и "Нова". За поредна година празничната трапеза ще бъде гарнирана с претоплени от миналата година телевизионни манджи, сред тях филми, концерти и все същите скечове на все същите смешковци. Тези, които последните месеци са почти постоянно на екрана и не може да се каже, че привличат сериозно внимание и аудитория.

Бегъл поглед встрани – видно е, че и в непразнично време програмите са от постни, по-постни. През делничните дни единствено националната телевизия се осмелява да пуска филми, и то в ритмична последователност понеделник – стари български филми, сряда – относително нови, по-неизвестни заглавия, а в петък – стари, основно немски филми.

В същото време двете други национални телевизии се отказаха напълно от филмите през седмицата. Праймтаймът на бТВ и "Нова" е окупиран или от реалита, или от сериали, основно турски – по първата това е "Листопад", а от януари се очаква в същия часови пояс по "Нова" да започне друг лъскав сериал, пак с произход южната ни съседка.

През уикендите положението е сходно. БНТ 1 се изхитрява да повтаря едни и същи филми вечерно време, а бТВ отново дава ефира си на реалита и набедени за комедийни шоута. "Нова" действа с една идея по-сериозно с пускането на старички, но поне хитови холивудски продукции като "Спайдърмен", "Дневникът на Бриджит Джоунс", "Карибски пирати" и прочие.

Последният предпразничен уикенд също не предложи изненади. БНТ 1 пуснаха филма "Нагоре с краката", който даваха през април. В неделя пък зрителите трябваше да бъдат разчувствани с "Когато един мъж обича една жена", излязъл в далечната година, когато футболните национали станаха четвърти в света.

БТВ се върнаха още по-назад с късния филм "По пистите на Аспен" (1993), а в неделя отбиха номера с анимацията "Мадагаскар", която излъчиха миналата година на 20 декември, и "Снежни кучета",

която гледахме и през 2007, и през 2008 г.

"Нова" по незнайни причини заложиха в събота на комедията "Систър Акт" от 1992 г., която бТВ дадоха през август. В неделя по обед удариха в земята конкуренцията с три по-нови филма на коледна тематика, но вечерта по изпитаната схема извадиха овехтелия "Гладиатор" с Ръсел Кроу, който бе даван и в началото на тази година.

Но да се насочим към актуалните празнични програми. Заместник-програмният директор на националната телевизията Димитър Цонев ведро обяви пред медиите: "Мисля, че подборът на филмите е много добър… Нямаме слаб филм по празниците – и по Коледа, и по Нова година". Да видим какво има в предвид.

На 24 декември денят започва с "Черният жребец", който бе даван съвсем скоро – през септември. По обед пък ще дават "Ние не сме ангели" с Хъмфри Богарт от 1955 г. Вечерта в "Клиника на третия етаж" за пореден път ще бъде посрещната Коледа с епизод, създаден през 2000 г. и оттогава изтъркан от излъчване. За десерт е подготвена романтичната комедия "Наистина любов", за която е ред на БНТ да дава, след като на 1 януари същия филм излъчи "Нова".

Коледната програма традиционно блести с "Коледно послание и благословия "Урби ет Орби" на папа Бенедикт ХVI – пряко предаване от Ватикана". За поредна година православна България ще гледа обръщението на католическия църковен глава, което едва ли се излъчва в някоя друга православна държава. Убеден съм, че

немалка част от българите считат папата

за религиозен водач на целия християнски свят, защото само той получава медийна публичност. Вечерта БНТ ще дава "Сибирският бръснар" на Михалков, който скоро ще чукне 12 годинки от появата си.

БТВ навлизат в празниците по крайно консервативен начин – с филмите "Гореща Аляска", даван на 28 декември 2008 г. и поредицата "Сам в къщи", без която няма как да мине Коледа у нас. Вечерта излагацията е пълна – отново концерт на Лили Иванова, точно както миналата година по същото време. Същата неостаряваща (в мислите си) прима на българската естрада ще пее от екрана и в последния ден на годината, само че по "Нова" при Иван и Андрей. Коледният ден започва с "Договор за Дядо Коледа", който е безспорен рекордьор – бТВ го дава за пета година подред! Следва старичкият "Коледата невъзможна" (1996), а към повторенията се нарежда и шоуто "Разбулените тайни на магията", давано точно 12 месеца назад.

Заместник-програмният директор на "Нова" Сергей Мангов заявява бодро: "Пак ще заложим на добре познатия микс от нови и класически хитове. Заглавия като "Завръщане в Америка" с Еди Мърфи и "Систър Акт" с Упи Голдбърг са много любими и независимо колко пъти са показвани,

хората всеки път ги гледат с интерес

Естествено ще има нови заглавия като "Страшен филм 4", "Шантав петък", "Запознай се с нашите", "Джони Инглиш"…" Тези "много любими заглавия, които независимо колко пъти са показвани, хората всеки път ги гледат с интерес" не са едно и две. Още на 24 декември "Да пропуснеш Коледа" и "Агент ХХL" повличат крак – същите бяха давани миналата година. В коледния ден пък ще бъдем засипани с коледни филми, та дори и третата част на споменатия вече рекордьор "Договор за дядо Коледа", но вечерният избор за новите заглавия комедията "Шантав петък" и биографичният "Едит Пиаф. Животът в розово" е безспорно сполучлив.

Новогодишните ден и нощ по държавната телевизия са пълни с филми, но основното събитие безспорно е прякото излъчване на концерта на Горан Брегович от площад "Александър Батенберг". Около това събитие на заден план остават "Шанхайски рицари", който не е даван скоро, както и нощните повторенията на Shine a Light (с чието излъчване БНТ предизвика всеобща изненада на рождения си ден 8 ноември) и отново "Наистина любов". Първият ден на 2010 г. пък ще бъде поглед назад – Джон Траволта за пореден път ще ръси чар в "Брилянтин".

БТВ също не изостават в нежеланието си да пускат нови филми – на 31 декември ще бъде излъчена първа серия на историческия минисериал "Сиси" от… 1955 г. Към него идва поредният "Сам вкъщи", а вечерта е запазена както винаги за Слави. На 1 януари късно вечерта Упи Голдбърг пак ще се вихри в "Произведено в Америка", също както една година назад.

"Нова" ще наблегне на комедийните предавания и на вездесъщите Иван и Андрей, чиито физиономии вече никнат от всеки храст. Вечерта на 1 януари идва нейният ред да покаже "Нотинг хил", след като това направи бТВ в началото на тази година.

Прегледът безспорно е непълен, би отнело твърде много място, за да се уточнят всички филми, давани вече последните години. Интересно е дали в самите телевизии си дават сметка за това, че всяка година повтарят голяма част от миналогодишните си заглавия? Това навярно им е ясно, но дежурното оправдание би било, че отънелите кризисни бюджети не позволяват нищо повече. Затова колкото и да се сменят десетилетията, вероятно ще си гледаме "Сам вкъщи", Слави и Лили Иванова и догодина.

Оригинална публикация

Leave a Reply