Кольо Парамов: Кръгът “Капитал” ме ликвидира като съветник на Бойко

в. Show | Валерия КАЛЧЕВА | 2010-02-03

Кольо Парамов е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършил е икономическа география и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", и Международни икономически отношения в УНСС. Вил е кмет на промишленото селище "Ерма река" и зам. -директор на Горубсо" – Златоград. Народен представител от БСП в 36-то Народно събрание. Главен ревизор на БНБ до 1998 г. Един от учредителите на гражданско сдружение "Глас" с председател проф. Димитър Иванов, който е съветник по време на първия мандат на президента Първанов по международни икономически отношения. В момента е Финансов консултант.

- Премиерът ви назначи за икономически съветник, работихте една седмица, сега подавате оставка. Какво се случва г-н Парамов?

- С премиера Бойко Борисов работим повече от три години, не работя от ден-два, работили сме с него по много други задачи, имаме си взаимно доверие. Всичко между нас е било много
почтено и много точно. Аз трябваше да вляза в екипа малко по-рано, но отложих това за след Нова година, след като привърша другите си проекти и ангажименти. Не съм очаквал такава антагонистична реакция. Преценявам, че в момента мога да бъда използван от опонентите на Бойко Борисов против него и затова си подадох оставката.
Придворните икономисти Георги Ганев, Георги Прохаски, Георги Ангелов и Иво Прокопиев от кръга "Капитал" при всички досегашни правителства говорят това, което им е изгодно в момента. Едно говореха при Иван Костов, друго говореха при царя, трето – при Станишев. Сега аз съм една много сериозна спънка в техните намерения. В един момент аз можех да разкрия същността на някои от основните им намерения и залитания. Затова кръгът "Капитал" са най-големите ми опоненти. В изданията им в. "Дневник" и в. "Капитал" беше изграден негативен мой образ, за да бъда сринат. Резултатът в мача между кръга "Капитал" и Парамов е 1:0 за тях.

- Какво точно работихте през последните три години заедно с Бойко Борисов?

- Стремели сме се да направим коренно различен модел за реализация на политическата класа.

- Участвали ли сте в изграждането на партия ГЕРБ?

- В идеята, в реализацията на ГЕРБ, в стартирането на ГЕРБ…

- А в икономическата платформа на ГЕРБ?

- Не, там не съм участвал.

- Какво е вашето отношение към валутния борд, бяхте представен като негов противник?

- Никога не съм казвал, че съм против борда, напротив. Дори смятам, че ако сега бордът бъде поставен под съмнение, България ще се доближи до гражданска Война, защото няма да може да се удържи положението. Всички измислици, които кръгът "Капитал" тиражира, са част от медийната кампания срещу мен. Който говори, че аз съм против борда, е просто един лъжец.

- Чие мнение натежа за вашето неприемане като съветник на премиера – на икономистите или политическото – на Костов и Мартин Димитров?

- И двете неща. Костов трябва малко да се укроти, защото той планира много сериозна атака през май-юни, ще провокира много тежко правителството.

- Вие казахте ли на премиера Борисов тези ваши очаквания за плана на Иван Костов?

- Много работи съм му казал, не само това. Това е най-малкото, което мога да му кажа.

- Какво ви е мнението ви за Мартин Димитров като икономист?

- Мартин Димитров е на годините на дъщеря ми трудно мога да го обсъждам него а – и като Политик, като икономист. Едно е да работиш като икономист, друго е да си политическо плямпало. Това са две различни неща. Когато човек желае да бъде икономист работи с реалните цифри и числа, е едно, а когато желае да се изявява като политическо "плямпало, стига до други резултати – в най-добрия случай е усъвършенства и става едно добро политическо плямпало. В момента точно това прави Мартин Димитров.

- Вашето агентурно минало по-злия ли да не бъдете приет като съветник на премиера?

- Не, пред премиера не… Но з общата атака беше използвано. Аз не се срамувам от моето минало. Никога не съм злоупотребил с никого. Нито със съвестта си.

- Ще продължите ли да работите за премиера Борисов, макар и извънщатно, както предишните три години?

- Категорично. И то безвъзмездно. Не се отказвам. Ще работя активно за коренна промяна ча политическата класа у нас. Трябва да се търсят хора за изграждане на нова политическа класа: Сегашната политическа класа в България трябва да бъде сменена.

Кольо Парамов /в средата/ миналата година бе сред гостите на 14-ия бал на руската аристокрация в Лондон

Стр. 22

Снимка: infobulgaria.info

One Response to “Кольо Парамов: Кръгът “Капитал” ме ликвидира като съветник на Бойко”

  1. инж.Лиляна Андреева гр.Хасково ул.В.Друмев №18 ет.3 Says:

    Назначете мен!

Leave a Reply