Комерсиализацията на телевизията е неизбежно зло

economic.bg I 6.11.2013

Персоналната телевизия е доста скъпо удоволствие и не мисля, че скоро ще се развие в България, смята Силва Зурлева, член на УС на "Нова броудкастинг груп"

- Госпожо Зурлева, каква според вас ще е българската телевизия в близко бъдеще и какви са очакванията ви за телевизията на бъдещето?

- Ще става все по-модерна, ще предлага по-голямо разнообразие на съдържание и ще се стреми непрекъснато към световните стандарти. За съжаление, смятам, че още по-голямата й комерсиализация е неизбежно зло.

- Кога ще стане реалност у нас персоналната телевизия – когато зрителят ще избира сам съдържанието, което гледа?

- Това е доста скъпо удоволствие, не мисля, че скоро ще се развие в България поради невисокия стандарт на живот. Цифровизацията ще остави много хора без телевизия, първо трябва да се реши този проблем.

- Каква е ролята на българските телевизии в образоването на обществото?

- Образованието е дело преди всичко на семейството и училището, но би трябвало да е задача на всяка една национална телевизия. Нова телевизия, макар и частна медия – част от шведската медийна група Modern Times Group, ясно съзнава своята роля и отговорност и непрекъснато търси баланса в това да информира, забавлява и образова обществото.

- Къде е вашата телевизия сред многото канали в приемниците ни? Три причини зрителят да избере точно вашата телевизия?

- Ние сме обективни и точни, не манипулираме зрителите заради частни бизнес интереси, забавляваме с програми по световни стандарти. Програмната ни схема предлага предавания за цялото семейство – от Новините на Нова, през богатия набор от силни публицистични предавания до едни от най-популярните игри, риалити формати, токшоута и сериали.

- Вие лично какво гледате по българските тв канали?

- Следя новините и Нова, както и тези на другите национални телевизии. Интересуват ме и малкото предавания, посветени на българската култура и изкуство.

- Кои са позитивите и кои негативите от нарастващата конкуренция в ефира?

- Конкуренцията става все по-жестока, но това те кара да поставяш собствената си летва все по-високо и да даваш най-доброто, на което си способен. Мисля, че определено е необходима в телевизионния бизнес като цяло, иначе щяхме да си лежим на старите лаври, всеки от нас има такива в гардероба си.

- Скъсват ли телевизиите с практиката copy-paste на предавания и програмни схеми? Кога ще стане модерно всяка да има свой собствен облик и разпознаваем почерк и стил на работа?

- В интерес на истината кабелните канали, част от групата Нова Броудкастинг Груп – Диема, Диема фемили, Кино Нова, имат такъв свой собствен облик – те са профилирани, много добре позиционирани и имат твърда зрителска аудитория, която се увеличава постоянно. За националните телевизии е по-трудно това да се случи в близко бъдеще, светът става все по-глобален и ние просто сме част от него. В период на икономическа криза това си е направо лукс, идеята за профилиран български канал като "Арте" например е много добра, но от бизнес такъв, на този етап това би бил предизвестен провал.

- Всяка година в края на лятото ставаме свидетели на трескаво пренареждане на познатите лица от екрана. Каква е вашата кадрова политика и задържане на добрите водещи и на качествените журналисти? А за привличане на нови професионалисти?

- Добрите условия за работата на журналистите се определят от максимално възможната свобода на изразяване и адекватното заплащане.

- Какво ще ни донесе и какво ще ни отнеме цифровизацията, която вече влиза във всеки дом Възможно ли е тя да пренареди тв пазара и от него да отпаднат по-малките играчи?

- Не е възможно, а със сигурност ще отпаднат в по-дългосрочен план, ще има пренареждане, разбира се. Конкуренцията ще стане още по-сериозна.

Четете цялото интервю в брой 30 на списание "Икономика

Оригинална публикация 

Leave a Reply