Комисията за защита на конкуренцията глоби blizoo с 56 хил. лв.

в. Пари | 02.03.2011

 

Регулаторът санкционира и "Интерснак България" ЕООД със 121 хил. лв. заради "масирано изкупуване на продукти" от конкуренти

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Близу Медиа енд Броудбенд" ЕАД с 56.3 хил. лв. заради нелоялно привличане на клиенти.
Заради ваучери
Повод за глобата на доставчика на цифрова телевизия стана промоционалната бонусна коледна кампания на blizoo. В нея компанията рекламира продукти, към които предлага различни бонуси като безплатни минути за национални разговори, HD програми за първите 6 месеца от договора и бонус – ваучер на определена парична стойност. Ваучерът е безплатен и се получава еднократно към всеки нов договор, сключен за някои от пакетите на blizoo. Ваучерът е от 30 до 75 лв. и се дава в момента на сключването на договора, когато клиентът плати абонаментна такса от 25 до 50 лв. за първия месец. Бонусът "може да се използва само до 15 февруари 2011 г.", като според КЗК подобна кампания може да повлияе на поведението на потребителите и да ги пренасочи към услугите на blizoo. Регулаторът определя рекламната кампания като "нелоялно привличане на клиенти". Според КЗК това е непазарен стимул, който изкривява и пренасочва потребителското търсене. "По този начин се цели привличане на клиенти чрез забранени от закона средства", твърди регулаторът. До редакционното приключване на броя от blizoo не отговориха на въпросите на в. "Пари" по казуса.
Борба за ядките
От КЗК са глобили и "Интерснак България" ЕООД със 120.7 хил. лв., което е 0.5% от оборота на компанията за 2009 г. Според данните на регулатора общите приходи на "Интерснак България" за 2009 г. са 24.14 млн. лв. Жалбата срещу компанията е заведена от "Стар Фудс България" ЕООД, "Кронос Дистрибюшън България" АД, "Корона М" ЕООД, "Бест Фудс" ООД, СД "Сани-Конс – Тодорови С-ИЕ", "Муун Лайт Д.Ш.Д" ООД и "Емпорио Чипс" ЕООД. От конкурентите на "Интерснакс" твърдят, че глобената компания е изкупувала "масирано" тяхна продукция от търговската мрежа. Освен изкупуването "Интерснакс" е предлагал и своя продукция в същите магазини "на цени, в пъти по-ниски от пазарните и производствените стойности". В хода на производството КЗК е установила, че подобни действия са извършвани в периода юли – декември 2010 г. "Интерснакс" категорично отхвърля твърденията и ги нарича "неверни, необосновани и неоснователни". Компанията ще трябва да плати и 500 лв. разходи по производството. Глобеното дружество може да обжалва санкцията пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

***
120.7 хил. лв. глоба ще трябва да плати "Интерснак България" ЕООД
***
56.3 хил. лв. е глобата на "Близу Медиа енд Броудбенд" ЕАД

Стр. 14

Leave a Reply