Компании се специализират в “пране на имидж”

в. Банкер | 14.08.2010

Сред клиентите им са правителствата на Замбия, Руанда, Шри Ланка, Казахстан, Беларус, Саудитска Арабия

Лондон традиционно се възприема като една от столиците на европейските финанси, световната мода и на още много неща, което подгрява националното самосъзнание на англичаните. Както показа разследване на в. The Guardian, от известно време Лондон се е превърнал и в столица на твърде съмнителен бизнес. Става дума за пиар компании, които се специализират в "пране на имидж" на репресивни и корумпирани режими, при това твърде успешно. В този бизнес "играят" големи пари. Стойността на договор за "комуникационни съвети" за едно или друго правителство стига до 2 млн. фунта. "Съветите" се дават на режими, обвинени в системни изтезания, корупция, цензура и др., които са обект на постоянни критики от страна на международни организации. Дори президентът на Судан Омар Башир, когото международният съд обвинява в геноцид, се свърза чрез посредници с две британски компании с молба да подобрят имиджа му.
Както казва шефът на PRCA (Асоциацията на PR агенциите) Френсис Ингам, “автократичните правителства осъзнават, че се нуждаят от по-изтънчени методи. По данни на агенцията търсенето на имидж услуги расте най-вече в бившите комунистически страни и Китай. Една от водещите компании в тази област Chime plc се оглавява от бившия съветник на Маргарет Тачър лорд Тимъти Бел. През миналата година фирмата му е спечелила половината от доходите си в размер на 67 млн. фунта от задгранични контракти, а ръстът на печалбата е над една трета в сравнение с 2008-а.
Проблемът е, че някои сделки може да подронят имиджа на самите имиджмейкъри. В професионалния кодекс, подписан от редица PR компании, се казва, че политическите консултанти са длъжни да съобщават на своите клиенти кои техни действия са незаконни или неетични и ако те продължат подобна практика, да откажат да работят с тях. Точно така постъпиха агенциите Portland PR (оглавявана от Тим Алън, бивш заместник-прессекретар на Тони Блеър) и Hill & Knowlton, които се отказаха от контракта си с правителството на Казахстан. Управниците бяха подложени на остра критика от страна на Amnesty International за нарушаване на човешките права. В същото време агенцията Sans Frontieres, подразделение на Chime plc, не подписа корпоративния етичен кодекс, към който се присъединиха Portland PR и Hill & Knowlton. Въпреки това представители на Sans Frontieres уверяват, че са законопослушна компания. Колкото до контракта с правителството на Казахстан, той се падна на компанията BGRGabara, която не е член на Асоциацията на PR агенциите. Нищо че на сайта си фирмата не споменава бившата съветска република сред своите клиенти. Може би защото сега ООН разследва обвиненията за изтезания, които се практикуват в полицейските участъци на Казахстан. В резултат на сътрудничеството на казахстанските власти с друга британска компания – Marston-Nicholson, на сайта на Kazakhstan Live фигурира следният пасаж, създаден за външното министерство на страната: “Политическата стабилност, религиозната търпимост и уникалното местоположение на пресечната точка на пътищата от Китай за Русия и Европа способстват Казахстан да играе стабилизираща роля в целия регион и го превръщат в идеално място за провеждане на Конгреса на световните религии".
Пол Фарели, член на Камарата на общините, отбелязва, че PR агенциите работят все по-често с държави вместо с физически лица. Според парламентариста всеки уважаващ себе си професионалист е длъжен да си зададе въпроса: това ли е режимът, за който си струва да работя? Което впрочем някои имиджмейкъри правят. Компанията Bell Pottinger например отказа да работи за суданския президент. Тя обаче се нае да подобри имиджа на правителството на Шри Ланка, което е обвинено в безчовечно бомбардиране на мирното население по време на
войната с тамилските сепаратисти през 2009-а. Заради тези действия Евросъюзът отказа на стоките от Шри Ланка преференциален достъп до европейските пазари.
Компанията Chime plc работи с правителството на Замбия, страната, в която се предполага, че се укриват виновниците за масовия геноцид в съседна Руанда. Сегашните руандийски власти с помощта на британските консултанти подобриха съществено имиджа на страната, където преди няколко години бяха унищожени стотици хиляди души. Сега Руанда се асоциира от западните туристи не с планини от трупове, а с редки горили, които привличат любителите на живата природа от цял свят.
Британските политически консултанти твърдят, че едно от конкурентните им предимства е солидната репутация на лондонските медии като The Financial Times и седмичника The Economist. По думите им написаното в англоезичната преса оказва определящо влияние върху създаването на световните репутации, а британските медии играят главна роля за това.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА

Дори президентът на Судан Омар Башир, когото обвиняват геноцид, се обърна към две британски компании с молба да подобрят имиджа му.

Стр. 35

Leave a Reply