Компанията P&G се класира на първо място по Развитие на лидерски умения

United Partners I 26.01.2012

Компанията последователно получава най-високите признания от списанията Chief Executive, Fortune и други

Списание Chief Executive обяви P&G за най-добра компания за развитие на лидерски умения в класацията си „40 най-добри компании за лидерски умения”, включена в брой Януари/Февруари 2012. Компанията получава наградата за втори път през седемте години, откакто съществува класацията.
Списание Chief Executive разглежда разнообразни критерии, когато избира най-добра компания: съществуването на официална програма за развитие; количеството време, което Главният изпълнителен директор е ангажиран; процентът вътрешно наети лидери; силата на програмата й за набиране на служители и величината на талант; и дългосрочният растеж на пазарна капитализация.
В допълнение към това признание, през ноември P&G отново си спечели челна позиция в класацията на списание Fortune за „Топ световни компании за лидери”. P&G се класира в челната тройка през последните три последователни години, а като цяло компанията е била в топ 10 през всичките пет години, когато е участвала в проучването.
За класацията на Fortune, експертен панел от независимо жури селектира и класира победителите въз основата на критерии, включващи сила на лидерските практики и култура, примери за лидерско развитие в глобален мащаб, оказано лидерско влияние в общности, в които компанията оперира, бизнес представяне и репутация на компанията. Компаниите, попаднали в класацията, са демонстрирали и способност да се фокусират върху таланта и да развиват лидери по начин, съответстващ на бизнес целите.
Това са само две от многото признания, които компанията е получила напоследък. Другите включват:
• Най-почитаните компании в света – Fortune
• Най-уважаваните компании в света – Barron’s
• Най-привлекателните работодатели в света – Universum
• Топ MBA работодатели – Fortune
• Топ компании за жени с високи постове – National Association for Executive Women
• Топ компании за назначаване и задържане на служители – Diversity, Inc.
• Най-добро място за работа – Glassdoor.com
Много малко компании получават толкова високи и последователни признания за усилията си за развитие на лидерските умения. Подходът на P&G към развитието на тези умения е уникален и последователно признат като един от най-добрите, защото:
1. Развитието на лидерски умения е бизнес стратегия в P&G. То е вградено в целите, стратегиите и мерките (ОGSM) на компанията и е с висок приоритет за висшия мениджмънт. Развитието на лидери поддържа устойчивия растеж на компанията.
2. Компанията гради отвътре, и следователно инвестира в получаването на най-добрите таланти, които да постъпят в компанията. Тя изгражда лидери на всички нива от организацията и селективно назначава опитни мениджъри, за да си подсигури най-добрите таланти. Компанията планира напред, за да развие различни поколения от лидери.
3. P&G идентифицира глобален, разнообразен микс от таланти и ги развива чрез ранни отговорности и предизвикателни задачи. Поставя в предизвикателни задачи най-квалифицираните таланти по отношение на представяне и потенциал.
4. Компанията използва мащаба на организационната си структура, за да предостави възможности за растеж на лидерите чрез увеличаване на тяхната широчина на опита и дълбочина на експертността – през категории, географии, функции и пазари.
5. P&G използва интегрирани от край до край системи за развитие на хора и кариера и доказан подход за развитие на служители чрез опит, обучение на работното място и напътствие.
6. Компанията очаква от мениджърите да изграждат организацията в допълнение към изграждането на бизнеса, така че лидерите от всяко ниво активно да назначават, обучават, напътстват и наставляват.
7. Компанията отглежда култура, която насърчава развитието на служителите, като същевременно дава възможност на служителите да са отговорни за собственото си непрекъснато учене и личностно израстване.
Всяка от тези способности признава и допълнително засилва конкурентната позиция на P&G като Предпочитан работодател. Това оказва влияние не само върху качеството на програмите за развитие на лидерски умения на P&G, но и върху величината на хората от всяко ниво и във всяка част на организацията. 

Leave a Reply