Комплект инструменти за защита на личната информация във Facebook

сп. PC Magazine | 15.02.2011

Не се съмнявам, че обичате да общувате онлайн и да споделяте това-онова. Най-вероятно не с всекиго. Но да си кажем правичката, ако публикувате нещо в интернет (в т.ч. във Facebook), няма никаква гаранция, че то няма да стане достояние на целия свят; все ще се намерят непознати хора, които случайно могат да попаднат на публикуваното от вас. Въпреки това вие можете да вземете мерки за защита на личната си информация във водещата социална мрежа в света, ако се вслушате в следните съвети. Ерик Грифит

1) Създайте списъци за блокиране
Преминете в Privacy Settings (настройки за поверителност) в менюто Account (това е най-лесният начин, ако работите на настолен или преносим компютър, а не на смартфон) и потърсете опцията Block Lists (списъци с блокирани), някъде в дъното на страницата. Тук можете да блокирате отделни потребители по имената им или по адресите на електронната им поща; да блокирате покани за приложения от определени потребители; покани за събития от определени потребители; и което е най-хубавото – да блокирате приложения, от които вече не искате никога да получавате информация. Така дори ще попречите на приложението да използва вашата информация.

2) Ограничете ползването на данни от страна на приложенията
Не можете да поставите ограничения за това кой може да вижда вашата снимка, името ви, пола ви или мрежите, с които сте свързани, но всичко останало може да бъде ограничено, така че приложенията (както и вашите приятели или техните приятели) да не могат да извличат определени данни. Например
инструментът Instant Personalization (моментална персонализация) е много удобен, ако искате сайтове като Bing, Rotten Tomatoes или Pandora да могат да ви разпознават моментално въз основа на вашите настройки във Facebook. Щракнете върху бутона Edit Settings (редактиране на настройки) и изберете опцията "Info accessible through your friends" (нещата, които другите споделят) и премахнете отметките срещу повечето от тях, така че данните ви да не са достъпни за приложения, които не ползвате – защото това може да се случи, ако приятелите ви ги използват!

3) Поставете ограничение на това кой може да ви намира
Погледнете в най-горната част на страницата Privacy Settings (настройки за поверителност). Намерете опцията Connecting on Facebook (свързване във Facebook) и щракнете върху View Settings (преглед на настройките). В тази страница можете да контролирате кой може да ви намира във Facebook чрез търсене; кой може да ви изпраща съобщения или приятелски молби; и дори дали тези, които се обръщат към вас, ще могат да виждат в кой
град живеете. Имате следните възможности за избор: всеки да може да вижда тези неща; те да са достъпни само за приятелите ви; освен за тях да са достъпни и за техните приятели; или да са достъпни за приятелите ви и за другите членове на вашата мрежа. Ако изберете опцията "само за приятели", това е най-малката група потребители на Facebook, която ще може да общува с вас. Така ще ограничите и броя на хората, които ще ви намират и ще ви питат искате ли да станете техен приятел. Но може би вече ви е писнало от приятели и не искате да имате повече?

4) Направете споделянето си частно
Може да ви се струва, че тази идея противоречи на социалния аспект на една социална мрежа като Facebook, но е твърде възможно да не искате всеки да чете постингите, които публикувате.
Щракнете върху бутона Custom в полето Sharing on Facebook (споделяне във Facebook), което също е в страницата Privacy Settings. Така ще можете да ограничите броя на тези, които могат да виждат актуализациите на вашия статут (status updates) и снимки, биографичните ви данни и данните за контакти, както и снимките ви, на които други са ви отбелязали. Разбира се, така можете да поставите ограничения на това, кой може да пише коментари за всичко гореизброено. И тук имате възможност за избор между различни опции, вариращи от Everyone (може да ги види всеки) до Friends Only (само за приятели).

5) Не позволявайте на никого да издава къде се намирате
Опцията Places (места) служи на потребители на Facebook, за да могат да указват къде се намират,
докато извършват актуализации (също като във FourSquare). Но някой потребител може да ви постави етикет, че сте заедно с него – дори ако сте отдалечени на километри. Всичко това се прави за майтап и забавление, но може да се случи някой да ви лепне етикет, че се намирате в някой долнопробен публичен дом, докато в действителност вие сте на гости на баба си. За да не ви се случи такова нещо, преминете в страницата Customize Settings (персонализация на настройки), в Things Others Share (неща, които другите споделят), и отделете известно време за редактиране на "Friends can check me into Places" (приятелите могат да ме отбелязват в Places). Тук определяте дали други ще могат да поставят постинги на вашата Стена във Facebook или да поставят ваши етикети във видеоклипове и снимки. Колкото по-малко възможности им разрешите, толкова по-малко вашата лична информация ще е изложена на достъп за неприятели.

6) Ограничете информацията за вашите контакти
Малко вероятно е някой извън вашия приятелски кръг да има нужда от вашите телефонни номера, пощенски адрес, име за незабавни съобщения или електронен адрес. Ако някой, който търси такава информация за вас, наистина ви е приятел, вече трябва да я знае. Затова в настройките за всички гореизброени лични данни изберете Friends Only (само за приятели), или най-много Friends of Friends (приятели на моите приятели) – освен ако искате да сте съвършено открити за контакт за всичко живо на тази планета.

7) Подберете разрешения за преглед на всеки постинг поотделно
Когато актуализирате статута си във Facebook, под полето, което попълвате, ще намерите малка икона с изображение на катинар със стрелка, насочена надолу до него. Това е падащо меню, в което можете да изберете кой може да вижда този статут – от всички до Friends Only. Ако щракнете върху Customize, можете да зададете споделяне с определени мрежи, на които сте абонат, или да блокирате определени хора, така че да може да
виждат статута (например, ако не искате бившата ви съпруга да узнае, че сте се оженили повторно). Можете да направите тази настройка приета по подразбиране.

8) Не рекламирайте за Facebook
В миналото имаше спорове, когато някои хора установяваха, че публикувани от тях снимки във Facebook са станали част от реклами в услугата. Можете да направите така, че това да не ви се случи – нито в реклами във Facebook, нито в такива в други приложения. Преминете в Account Settings и щракнете върху страницата Facebook Ads (реклами във Facebook). И за двата случая изберете "по one" (никой) от падащото меню. След това за всеки случай поотделно щракнете върху Save Changes (запази промените).

9) Търсете случайни посетители
Разбира се, вие знаете как да измислите трудно разбиваема парола и да я използвате за вашия акаунт във Facebook. Ако не, някой може да се е досетил, че вие "предвидливо" използвате името на вашето куче или датата на рождения си ден в качеството на парола, и да си е осигурил достъп до вашия акаунт. Колкото и малко вероятно да изглежда, такова нещо може да се случи. За щастие можете да проследите дали и кога други устройства и компютри са имали достъп до вашия акаунт. Преминете в Account Button, после в Account Settings (настройки на акаунт) и щракнете върху "change" срещу Account Security (защита на акаунт). Можете да настроите акаунта си, така че да получавате електронно или кратко текстово съобщение при включване на ново устройство с вашите данни за Facebook. В тази страница ще намерите и регистър на последните си действия във вашия акаунт.

10) Временно деактивиране
Това е крайна стъпка за защита на вашите лични данни – да се разделите напълно с вашия акаунт във Facebook. В края на краищата, най-перфектната защита от кражба на лична информация в тази социална мрежа е да нямате нищо общо с нея. Първо, можете да изтеглите цялата хронология на вашата дейност във Facebook с помощта на новия инструмент за сваляне, който се намира отдясно, над връзката Deactivation (деактивиране) – тази стъпка не е задължителна, но не е лошо да я предприемете. Щракнете върху връзката "deactivate" в страницата Account Settings и вашият акаунт във Facebook ще бъде поставен под наркоза. Когато акаунтът ви не е активен, никой няма да може да ви намира, никой не може да става приятел с вас, нито пък да вижда каквото и да било, публикувано от вас (макар че някои снимки и видеоклипове, на които са отбелязани други хора, вероятно все още ще са активни тук или там). При деактивирането не се изтрива нищо. Когато сте готови да подновите дейността си във Facebook, просто активирайте отново акаунта си и всичко ще си продължи по старому – все едно никога не сте напускали социалната мрежа. Деактивирането би било полезно, когато ви се налага да сте без връзка с интернет за дълъг период от време.

Стр. 42 – 43, 44 – 45

Leave a Reply