Комуникациите в Дубай

сп. Sign Cafe | Кристоф ЖИНИСТИ | 2010-03-18

Кристоф Жинисти е изпълнителен директор на Rumeur Publique – призната като водеща за IT PR в Европа, носител на редица международни награди, включително "PR компания на годината" за 2000 и 2ООЗг. във Франция. Работи за създаване на креативни мостове между интернет и политиката. Основател е на "Интернет без граници" – НПО за популяризиране свободата на изразяване в мрежата. Той е признат за "най-влиятелния блогър"във франция. Жинисти е авторитетен специалист по въпросите на въздействие на "Интернет върху обществото, развитието на новите медии и дигигалната революция. През февруари 2ОО9г. той посети страната ни като гост-лектор на международната конференция на IPRA и сподели добрите си впечатления за качествата на българските PR специалисти., отбелязвайки факта, че един от най-добрите професионалисти в неговата агенция е българка.
Разглеждайки възможностите, които Дубай предоставя пред комуникационните стратези, трябва да вземем под внимание две важни обстоятелства на местната икономическа реалност.
Петролните ресурси на емирството са традиционно ниски (по-малко от една двадесета от тези на Абу Даби). Перлата на Персийския залив не дължи благосъстоянието си на "черното злато", както повечето емирства и съседни страни в региона, а преди всичко на развитието на търговията и туризма. Разположението на емирството благоприятства просперитета на тези сектори, които са добре оползотворени.
Днес Дубай е важна туристическа дестинация и ключово пристанище, но също така е и финансов център, развива се бързо в областта на услугите и информационните технологии.
Втората констатация, която може да бъде направена е следствие на първата. Най-екзотичното от Обединените Арабски Емирства е пионер в търговските и туристически отношения с външния свят в регион, считан за враждебен към западния свят и култура. Ултрамодерният и бизнесориентиран Дубай предоставя изключително благоприятна среда за имплементиране на всички големи международни компании, желаещи да развиват търговски отношения в региона.
За кратък период от време, в годините на икономически бум, и комуникационният бизнес в емирството достигна своята зрялост. Публичните комуникации се развиха успоредно с установяването на местни централи на световните корпорации.
Големите международни комуникационни мрежи отдавна са заявили своето присъствие – Marstellers Burson, Ogilvy, Edelman, Weber Shandwick, Hill & Knoltown, Publicis развиват дейност, обслужвайки бизнеса на интернационални компании, локализирани в региона.
Втората група участници са местните агенции, които са по-малки и се грижат за комуникационните нужди на местни структури и организации на емирствата. Преобладаваща част от тези агенции са управлявани от членове на ливанската общност, с особено силно присъствие в сектора на маркетинговите комуникации и връзки с обществеността. Ливанската диаспора се състои от араби, забележително интегрирани към западната култура. Предимство, което отрежда много добри позиции в бизнеса в Дубай.
PR практиките са доста напреднали, затова не е трудно за международните агенции да се адаптират към тази среда на неограничени възможности. Особено търсени са висококвалифицирани PR специалисти с творчески подход към организирането и управлението на събития (преобладаващ дял от връзките с обществеността са ориентирани към организирането на събития), както и умението да обслужват клиенти в няколко страни (в повечето случаи дизайнът на кампании, предназначени за съседните емирства и близки страни като Катар или султаната Бруней … се изпълнява на територията на Дубай).
Маниерът в PR практиката е нещата да се изпипват по "западен стил", но с трайно уважение и респект към местната култура, религия и манталитет на арабското население. Макар да не е норма, по-добре да се придържате към този подход. Иначе умението да се градят мостове между различни светове е максимално усъвършенствано именно в Дубай.
Неотдавна, Дубай демонстрира технологични и комуникационни възможности с впечатляващ спектакъл по повод откриването на най-високата сграда в света Бурж Халифа. Комбинация от ослепителни фойерверки, светлинни лъчи, водни и звукови ефекти, музика и хореография превърнаха вечерта на 4-ти януари 2010-та година в спиращо дъха сетивно изживяване. "Изпълнението е безпрецедентен символ на новаторския дух на Дубай", заяви г-н Ахмед ал Матруши, управляващ директор на Emaar Properties ( компанията, построила кулата ). В комуникационната стратегия за представянето на новото архитектурно чудо си сътрудничеха експерти от франция,Великобритания и САЩ, а стотици международни медии, наред с Дубайската телевизия предаваха на живо от сцената на събитието.
Разбира се, лукс индустрията има водеща роля в икономиката (задвижвана от бума в строителството на впечатляващи хотелски комплекси, бизнес сгради и богати търговски центрове), но различните сфери на културата и медиите се радват на особен бум напоследък.
Модерният мегаполис едва ли скоро ще изгуби вниманието към себе си. Пазарът е необятен и все още може да отговори на очакванията на нови участници, привлечени към изпълнения с екзотика и присъща показност свят на емирството. Грешка би било да се смята, че стагнацията в строителния сектор ще доведе до несъстоятелност. Това, разбира се, е сериозно предупреждение и покана за no-добро управление, но не и краят на Дубай. Включването на играчи от съседни емирства като Абу Даби, които процъфтяват, е допълнителен стимул за обогатяване на опита в областта на публичните комуникации.

Стр. 94-95

Leave a Reply