Комуникация на кризата

в. Капитал Daily | Спас ЦВЕТКОВ | 26.04.2013

Едно от основните пера, които компаниите свиха или дори елиминираха след старта на кризата, бяха бюджетите им за комуникация. Компаниите, ползващи външни изпълнители на услуги по разработването на стратегии за корпоративен PR, са намалили тези свои разходи общи около 30% през последните две години, казва Анета Недялкова, управител на варненското дружеството "Анет енд къмпани" (Anette&Co). Това е една от малкото комуникационни компании със седалище извън София, но обслужва клиенти от цялата страна, както и чуждестранни компании. Дружеството предлага услуги в областта на комуникациите, връзките с обществеността и организирането на събития.
"Пазарът се сви по две причини", обяснява Недялкова. "Най-напред кризата накара бизнеса да търси пътища за намаляване на всички възможни разходи, а после дойде и неразбирането, че комуникирането на дейността на всяка фирма не трябва да спира. Напротив – дори и в криза има много начини това да стане с бюджети, които не са високи", обяснява тя.

Ударът по ресторантите

По нейно мнение във Варна спадът в разходите за PR е бил най-силно усетен в рестораньорския бизнес – един от силните браншове в региона. "Имахме клиенти – няколко от най-посещаваните ресторанти в града, но всички ликвидираха комуникационната си политика и свиха максимално разходите си. Това накара някои собственици на ресторанти дори да закрият обектите си", твърди тя. Недялкова е на мнение, че няма как да работиш на силно конкурентен пазар, какъвто е този на храненето и развлеченията, и да не отделяш средства за комуникиране на бизнеса си.
Друг бранш във Варна, свил драстично разходите си за реклама и PR, е строителният. Според Недялкова това също е свързано със спецификата на бизнеса. "Съвсем отделен въпрос е, че често се срещам с предприемачи в сферата на строителството и търговията с недвижими имоти, които се оплакват от липса на продажби. Как да имат, като потенциалните им клиенти не знаят за техните обекти, за предимствата и цените им", казва тя.
По думите на управителя на "Анет енд къмпани" световната практика показва, че именно в периоди на криза най-неправилното решение е да се съкратят разходите за комуникация и реклама. "Разбира се, те със сигурност трябва да се оптимизират, но не и да се премахнат почти напълно, както направиха голям процент от фирмите", казва Недялкова. "Развитието на всяка икономика има цикличен характер и рано или късно при излизане от кризата фирмите ще усетят, че липсата на комуникации в дълъг период от време ще ги принуди не само да подновят, но и да увеличат разходите за такива услуги."

Реклама или PR

По данни на "Анет енд къмпани" свиването на разходите се е усетило осезаемо и низходящо още в края на 2011 г., а тенденцията е продължила да се развива и през цялата 2012 г. От списъка с клиентите им във Варна са отпаднали доста собственици на търговски обекти, намиращи се извън моловете. "С двата основни търговски центъра във Варна положението е съвсем различно, обяснява управителката на дружеството. Там разходите за PR и реклама са стратегически определени. Преди 2012 г. неголям търговски обект с месечен оборот между 80 хил. и 100 хил. лв. отделяше месечно за ПР средно от 3 до 5% от оборота си.
Към момента тези числа са силно занижени. Има дори търговци, които отделят не повече от 1% от тримесечния си оборот за подобни разходи."
Недялкова твърди, че в момента търговците на дребно са ограничили комуникирането на бизнеса си към клиентите основно до т.нар. директен маркетинг – промоции и намаления.

Други предпочитани канали са социалните мрежи и външната реклама.

"Клиентите са по-склонни да преструктурират разходите си в посока реклама, а не PR защото познават по-добре този вид услуги", обяснява Недялкова. "По отношение на PR-а непознаването на възможностите на голяма част от комуникационните канали води до почти нулева активност. В момента бизнесът отделя средства за работа в социалните мрежи, но често собствениците на компании го правят сами. Разбира се, това се отнася основно за малкия и средния бизнес във Варна, където най-силно се усещат негативите на кризата." От "Анет енд къмпани" посочват, че дребният бизнес все по-рядко използва организирането на събития като канал за комуникация, като така пренебрегват един от най-добрите начини за запазване на връзката с клиентите си.

Различните чужденци

Практиката на дружеството показва, че има и съществена разлика в работата с местни и чуждестранни клиенти, развиващи бизнес в района на Варна. Самостоятелно или с партньори "Анет енд къмпани" обслужва широк кръг такива компании, работещи в областта на туризма и търговията с бързооборотни стоки.
"Голяма чуждестранна верига хотели, представена в много страни по света, в т.ч. и в България, преди две години отделяше бюджет за реклама и PR средно в порядъка на около 150 хил. лева годишно", разказва Недялкова. "Към момента този бюджет е свит с над 50%. Разчита се основно на чужд пазар, за България се отделят много малко средства – основно за имиджова поддържаща реклама. Бюджетите се пренасочват към пазари, които носят приходи, и това е обяснимо."

Повече информация

"Сега работим над няколко проекта – част от тях, свързани с организиране на мащабни събития за наши клиенти. Става дума за официално откриване на голям туристически обект в близост до Варна, голямо спортно събитие, втори рожден ден на корпоративен клиент от Южното Черноморие…", казва Анета Недялкова.
"Отделно от това с партньори от Великобритания открихме първия многоезичен каталожно-информационен сайт за Варна: Varnaeye.com, над който работим усърдно." По думите й целта на сайта е да запълни празнината в обслужването на чуждоговорещи гости на Варна, като им предоставя информация за всичко, което може да ги интересува или да им е необходимо по време на престоя им в града.
***
"Анет енд къмпани" е основана от Анета Недялкова и нейния съдружник Марта Закеян, която е финансов директор на дружеството. Партньорите взимат ипотечен кредит и влагат собствени средства – общо около 50 хил. лв. Допреди 6 месеца броят на работните места в агенцията са били 6, но в момента са 4. "При необходимост наемаме нещатни консултанти и асистенти", обяснява Недялкова. "Анет енд къмпани" спечели първото място за организирането на корпоративна ПР кампания в конкурса "PR приз 2011" на Българското дружество за връзки с обществеността.

Стр. 20

Leave a Reply