Конфликтът Би Ти Ви – “Булсатком” избухва пак

в. Преса | Светослав СПАСОВ | 27.12.2012

След Нова година Би Ти Ви и ТВ7 отново ще изчезнат от мрежата на сателитния оператор "Булсатком", ако дотогава доставчикът не погаси задълженията си и не сключи договор с двете медии за 2013 г. Така домакинствата, които са клиенти на "Булсатком", няма да гледат Би Ти Ви и ТВ7. Според двете телевизии "Булсатком" "дължи сериозни суми и отказва да поднови договора си за 2013 г." "Булсатком" твърди, че това не е вярно.
След Нова година Би Ти Ви отново ще изчезне от мрежата на сателитния оператор "Булсатком", ако дотогава доставчикът на телевизионни програми не погаси задълженията си и не сключи договор с "Би Ти Ви медия груп" за 2013 година, съобщи вчера за "Преса" директорът на дирекция "Връзки с обществеността" в медията Константина Маркова. Така домакинствата, които са клиенти на "Булсатком" и плащат редовно таксите си, ще останат отново без достъп до най-рейтинговата българска телевизия.
В навечерието на почивните дни "Би Ти Ви медия груп" предупреди абонатите на "Булсатком", че спира сигнала към сателитната платформа на седемте си телевизии – Би Ти Ви, Би Ти Ви HD, Би Ти Ви екшън, Би Ти Ви комеди, Би Ти Ви синема, Би Ти Ви лейди и "Ринг". Мотивът бе, че "Булсатком" "дължи сериозни суми и отказва да поднови договора си за 2013 година". Шефовете на телевизията поясниха, че общата оферта "Би Ти Ви медия груп" за Би Ти Ви, за HD версията й и за петте тематични канала е под 2 лева на абонат, като в същото време "Булсатком" плаща на друг собственик на телевизии по 2.80 лв. само за една програма – филм+.
Часове по-късно "Булсатком" отговори, че твърденията на Би Ти Ви са неверни. Операторът поясни, че офертата на Би Ти Ви за 2013 година е три пъти по-висока от досегашната и че ако тя бъде приета, това неминуемо ще доведе до повишаване цената на пакетите на цифрова телевизия "Булсатком". Би Ти Ви обаче оспори твърдението с аргумент, че новата оферта вече е била приета от конкуренти на "Булсатком" като "Близу", Нет 1, "М-Тел" и "Виваком" и че никой от тях не говори за увеличаване на таксата за крайния потребител.
В "Булсатком" са недоволни и че "Би Ти Ви медия груп" иска да им продаде всичките си седем телевизии в пакет. Според шефовете на оператора медийните шефове са направили така, че единичната цена на Би Ти Ви е по-висока, отколкото на всичките канали,което не позволява на оператора да си избере само един или няколко. От Би Ти Ви опонираха, че "Булсатком" също продава на клиентите си пакети, които не се съкращават или увеличават произволно.
Часове след избухването на конфликта "Би Ти Ви медия груп" все пак върна сигнала на телевизиите си в мрежата на "Булсатком". Телевизионните шефове обясниха отстъпката с желание да не лишават зрителите си от празнична програма. Те обаче са категорични, че проблемът не е решен и че по всичко личи, че след Нова година той отново ще ескалира.
***
Управляващият директор на Би Ти Ви Вики Политова първо спря сигнала към "Булсатком", а после го върна, но само до Нова година.

Стр. 1,8

Leave a Reply