Конкурсът на БНТ за външни продукции – пълен с глупости!

в. 168 часа | Бисерка БОРИСОВА | 31.12.2010

КОНКУРС за външни продукции обяви на 13 декември т.г. новата шефка на БНТ Вяра Анкова.

Информацията е поместена на сайта на телевизията. Крайният срок е 21 януари 2011 г.

Като се имат предвид коледните и новогодишните празници, излиза, че кандидатите имат на разположение по-малко от месец, за да подготвят концепциите си. По този повод някои от тях споделиха пред "168 часа", че ако телевизията наистина е имала намерение да направи такъв конкурс и търси възможно най-много предложения, тя едва ли би се спряла на такъв будещ недоумение кратък срок.
В тази линия проверка на "168 часа" установи интересна подробност. Решението за конкурса е взето на заседание на Управителния съвет на БНТ още на 24 ноември т.г. и е влязло в сила от 01.12.2010 г. Какво е наложило забавянето на публичното обявяване, е трудно да си обясним "168 часа" се опита да вземе коментар по темата, както и по тази за бюджетите на предавания, печелили конкурса в предишните години – виж долния текст. Съгласно правилата, наложени от медията, всички въпроси трябва да минават през шефа на PR отдела Силвия Симова. Тя не бе открита на стационарния си телефон, а пред вестника служители от телевизията обясниха, че не можели да дават мобилния й "на всеки"! Веднъж вече БНТ се опари от подобни къси срокове. Продуценти припомниха, че на 18 декември 2007 г. телевизията обяви подобен конкурс, като даде за краен срок 14 януари 2008 г. Продуцентската гилдия възнегодува и срокът бе удължен с месец. Странно или не, но тогава Управителният съвет на БНТ одобри кажи-речи само предложения на близки до ръководството продуцентски компании:

"Седмо чувство", "Кафе Признание", "Добър ден, г-н Жасмин". До голяма степен те бяха свързани с фирмата "Доменика про", близка до тогавашния програмен директор Димитър Цонев.
Днес продуцентите се притесняват, че историята ще се повтори. Съгласно правилата на конкурса БНТ търси късно вечерно забавно шоу което да върви от понеделник до четвъртък в часовия пояс 23,00 – 24,00 часа. Другата позиция е за предаване за съвременния начин на живот – токшоу в събота от 18,00 до 19,00 часа. Държавната телевизия търси и предаване за културата, изкуството и средата на младите. То трябва да върви в четвъртък от 23,00 до 23,30 часа. Конкурсът включва и детско музикално състезание, за което е предвиден неделният час между 9,00 и 10,00 часа.

Навярно всеки читател още дотук е забелязал сериозно противоречие

Няма как вечерното шоу да върви от понеделник до четвъртък в 23-24 часа, щом като за четвъртък е предвидено в интервала 23,00 – 23,30 да има предаване за изкуството и средата на младите! Как точно продуцентите да развият концепциите си за тези две предавания? Трябва ли да ги обединят в четвъртък? Едни и същи ли трябва да са водещите? Това са въпроси, които може би звучат смешно.
Тъжното е, че за тези неща е трябвало да помисли далеч не малката бройка чиновници на "Сан Стефано" 29, които получават заплатите си от данъците на българските граждани.
Друг съществен момент е заложеното като параметри за детското предаване. Очевидно някой премъдър чиновник в БНТ е планирал за това предаване целева група от 4 до 16 години!
"Кой с какъв мозък е решил, че това, което е интересно зa 4-годишните, вълнува 16-годишните! И на хлапетата от предучилищна възраст ли трябва да обяснявате зa кондомите?", възмущават се продуцентите. Иронично допълват, че в интернет се въртят порнографски анимации за "Снежанка и седемте джуджета" и подобни. "Е, те може да се гледат от тази целева група , смеят се продуцентите. Допълват, че и заложеният час на излъчване също бил безумен. "Кой ли тийнейджър ще скочи в 9 сутринта в неделя, за да гледа заедно с 4-годишното си братче предаване по БНТ?", питат се те. В заповедта на Вяра Анкова за участниците в конкурса е написано "Не се допуска до участие лице, което е служител на БНТ или съпруг или роднина по права линия на членове на Управителния съвет на БНТ, както и техни братя и сестри, както и свързани лица по смисъла на българското законодателство". По принцип това би било хубаво, ако имаше някаква нормативна тежест, но има само пожелателен характер, тъй като законът не забранява изброените лица да кандидатстват и да бъдат одобрявани.
От самия конкурс не стават ясни и изключително важни за продуцентите въпроси – дали новите предавания трябва да се излъчват на живо, ще може ли да се ползват студиа и камери на БНТ, до каква степен трябва да е разгърнат бюджетът, какъв е макрозамисълът на мениджмънта на БНТ по отношение на водещи, визия и сценарий. "Това граничи направо с престъпление! Обявява се и се провежда конкурс, без да са обявени точните правила за това. Това поражда сериозни съмнения", коментират в продуцентската гилдия.

Стр. 38-39

Leave a Reply