Красен Станчев: БНТ и БНР трябва да бъдат приватизирани

www.econ.bg | 2010-03-17

Според икономиста приватизацията трябва да бъде разширена

Приватизацията трябва да бъде разширена. Има пътни компании, които са част от проблема с нестроителството на пътища в България – те също трябва да бъдат приватизирани. Трябва да се съкратят субсидиите и да бъдат оставени на самоуправление държавните радио и телевизия. Идеята за реформата – приватизацията на БАН също трябва да бъде продължена. Това заяви тази сутрин в ефира на Pro.bg Красен Станчев – председател на Управителния съвет на Инститтута за пазарна икономика.
Според икономиста ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании и да ги пусне на борсата.
Припомняме ви, че до края на седмицата ще се създаде държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми. По този повод Станчев коментира: От това сега няма да има много големи приходи в бюджета, но е възможно една трета от това, което се казва, че е липса на здравната каса, да бъде набрано, тоест около 100 милиона. Станчев също така коментира, че ако само тези 55 дружества бъдат приватизирани, те няма може да спасят пенсионната система.
Пенсионната система е в колапс по няколко причини, коментира още икономистът. Като примери той даде минималните осигурителни прагове, въведени от бившия социален министър от кабинета "Сакскуборготски" Лидия Шулева, както и факта, че половината хора се пенсионират по-рано.
Аз не виждам нищо лошо в това да се приватизират НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Това заяви още председателя на Управителния съвет на Инститтута за пазарна икономика. Той добави, че може да се приватизират и магистрали.

Оригинална публикация

Leave a Reply