Да си папарак вече не е изгодно

в. Сега | 2010-01-05 

"Сънди таймс"

ПапарациДневната смяна на папараците в Лондон приключва в 6 вечерта. Тогава фотографите зарязват шопинга на футболните съпруги и пускат нощната смяна, която заема позиции пред модните барове. Това си е професия като всяка друга. И става все по-трудна. Благодарение на кризата и свирепите съдебни битки "глутницата" преживява тежки времена.
След като години наред се славеха с астрономическите си тарифи, днес папараците са закъсали. При това драматично. "Преди година можех да изкарам 500 паунда от една снимка в някой от големите таблоиди като "Сън", "Дейли мирър", "Стар" или "Дейли мейл" – казва Кен Гоф, шеф на една от водещите агенции за светски снимки. Днес цената може да падне до 40 паунда за кадър средна хубост. И то ако въобще изданието реши да я публикува.
Според издатели на светски списания отдавна са минали дните, когато снимка на Бритни Спиърс в "Макдоналдс" можеше да предизвика интерес. "Преди години стигаше да снимаш Дженифър Анистън даже само отвън пред ресторанта – казва Сам Дилейни, издател на британското "Хийт". – Днес това не е така. Нито пък вървят излагащите снимки от плажа. Вече въобще не пускаме звезди с целулит. Не че е въпрос на принципи, просто вкусовете на читателите се променят. Вече им е неудобно да ги видят с такива снимки в метрото."
Звездите, които е рентабилно да се следват неотлъчно, пък на практика са сведени до две за Англия – Виктория Бекъм и Черил Коул. За останалите просто не си струва да се дебнат непрекъснато. А съдебните дела не помагат. През 2008 г. Сиена Милър осъди една от най-големите фотографски агенции в света и си издейства забрана да я доближават. По същия път мина и Ейми Уайнхаус, която окачи пред дома си табела с предупреждение фотографите да стоят поне на 100 м.
Несигурни в читателския интерес и изправени пред опасността от скъпи дела, издателите предпочитат безопасната игра. Всичко това изправя папараците пред най-тежкия момент в историята им, откак целият свят ги нарочи след смъртта на принцеса Даяна. За мнозина всъщност сега е още по-трудно.

Снимка: Вестник "Сега"/ЕПА

Стр. 14

Leave a Reply