Краси Гергов продава ефира на Pro.bg

в. 168 часа | Бисерка Борисова I 14.01.2011
 
ОТ 21 януари някогашната политематична ефирна телевизия Pro.bg тръгва с ново име, нова концепция и нов начин на излъчване.
Каналът, собственост на компанията Central European Media Enterprises (СМЕ) е преименуван на bTV Action. Ще включва основно футбол и филми. И ще се разпространява по кабел и сателит. Какво ще стане с ефирните честоти на Pro.bg, които осигуряваха на медията
покритие върху над 60% от територията на страната, като по този начин й гарантираха качване без конкурс на мултиплекс при въвеждането на цифровизацията у нас?
"168 часа" потърси официален коментар от bTV Media Group (медийната група, създадена, след като СМЕ закупи телевизиите на Мърдок в България, б.а.). Засега отговор оттам не дават. Неофициално от bTV Media Group заявиха, че това е въпрос на договорки с конфиденциална клауза и не може да се оповестяват публично.
Pro.bg притежава 27 ефирни честоти и право да ги ползва до края на 2012 г., когато би трябвало България да премине на цифрово излъчване. Сега шефовете на bTV Media Group, сред които е и рекламният бос Краси Гергов, могат да върнат честотите на КРС или да ги продадат. През последните години открито се говори, че поддържането на ефирни телевизии е излишен лукс – предвид високите такси, които медиите трябва да плащат за разпространение на БТК. В случая с честотите на Pro.bg не е точно така.

"Ако сега някоя от настоящите кабелни телевизии изкупи честотите на Pro.bg, то тя вече ще има ефирно покритие в над 60% от територията на страната. При това положение тази телевизия -която и да е тя, ще кандидатства при нас за правото да бъде качена на мултиплекс без да участва в конкурс. И за да спазим буквата на закона, ние ще бъдем длъжни да одобрим това"
 
- коментира пред "168 часа" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов. Дали ще се стигне до продажба, от bTV Media Group не коментират. Намекват само, че няма логика една медийна компания да притежава две ефирни телевизии. По този повод неофициално вече се говори, че две кабелни, телевизии проявяват интерес към освободените от Pro.bg ефирни честоти. "Идат избори…Това би бил единственият мотив някой да, иска да
Ползва тези честоти за една-две години, поддържането на които се оказва по-скъпо от приходите им. Дори Pro.bg, въпреки многото пари, които в началото се изляха там,, накрая се задъхваше", обясняват в медийната гилдия.
 
Стр. 40

Leave a Reply