Красимир Гергов, президент на Българската асоциация на рекламните агенции: Радвайте се на малките неща

в. Новините днес | Красимир ГЕРГОВ | 2009-12-22 

Красимир ГерговКрасимир Гергов е роден на 30 септември 1961 г. в София. Завършва "Спортна журналистика", "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и специализира World Report в CNN, Атланта и Лондон. Професионалната му кариера се развива в маркетинга, рекламата и консултирането на медии. Гергов инвестира активно и в развитието на туризма в България. Страстен любител на голфа, създава българското голф общество и започва изграждането на най-красивите спортни комплекси в страната.

- Каква е оценката ви за отношението на новото правителство към бизнеса?

- Бих казал, че не знам какво е отношението на новата правителство към бизнеса, защото представяте ли си какво е да липсват 7 млрд. лв. От това, което са планирали. Това означава, че ако са казали, че ще дадат 100 лв., сега ще могат да дадат с 10% по-малко. И това е във всяка една област. Така че аз не им завиждам и би било много несериозно да казвам какво мисля, какво ми е отношението, тъй като не знам дали ще могат да свържат въобще двата края с този дефицит. Ситуацията в страната никак не е лека, усещат го всички и всеки ден, но тази ситуация може да се използва, за да се постави ред в държавата – да се променят някои закони, да се даде повече свобода на бизнеса, да се защитят правата на гражданите и като цяло системата, държавната и съдебната, да станат по-оперативни и повече в услуга на хората. Смятам, че България има нужда точно от такова управление, което да сложи ред в държавата, да създаде ясни правила и да бъде последователно и устойчиво не само вътрешно, но и пред света.

- А какво би трябвало да направят за подобряване на бизнес климата и привличане на инвеститори?

- Смятам, че България би трябвало да поиска един значителен кредит от Европейската общност, който да бъде инвестиран в инфраструктурни проекти. Това е един доста наболял въпрос, който решително трябва да бъде разрешен най-после. По този начин биха се създали нови работни места, бизнесът би получил свежи пари отвън и в крайна сметка това ще се отрази както пряко, така и косвено на българската икономика. Правителството обаче трябва да работи усилено във вътрешнодържавен план именно за създаването на ясни правила и дисциплина, антикорупция и бързи процедури, за да спечели отново доверието на европейските институции. Другото, от което можем да изкараме средства, са нашите природни дадености. Има цели области в туризма, които не са развити изобщо – маркетингово имам предвид. Просто никой в света не свързва държавата ни със спортния, екотуризма, земеделието, природосъобразния живот, минералната вода, културата и историята.

- Къде според вас трябва да се наблегне, за да се промени представата за България?

- Винаги съм казвал – България няма бранд, но това е така, защото самите ние не сме се определили как искаме да ни възприемат. Знаете приказката, че първо пристига името ти, а после влизаш пред вратата. Това трябва да направим и ние, крайно време е. Хубавото при това правителство е, че има внимание към общественото мнение и води диалог с медиите, така че основата я има.
Просто сега професионалистите маркетолози, рекламисти, пиар специалисти, заедно с професионалистите в дадената област, трябва да измислят стратегия, чрез която да се създаде образ на България, способен да върне доверието в страната, както на инвеститорите, така и на чуждестранните туристите, гражданите и всички работещи и живеещи в България хора.

- 2009 г. не бе от най-добрите за туризма в България. Има ли други причини за отлива на туристи от страната ни освен кризата и как бизнесът смята да излезе от тази ситуация?

- Не мисля, че 2009 г. беше чак толкова лоша, колкото можеше да бъде. Но ние загубихме много голям дял, в момент, в който можехме да спечелим много голям пазарен дял в периода на криза. Тъй като цените в България са изключително ниски, ние сме благоприятна дестинация за туристи от Европа и целия свят. Смятам, че тази година трябва да се инвестира в реклама на българския туризъм и това ще донесе много допълнителни средства, които човек никога не може просто да сложи на книга и да каже: Ако инвестираме, примерно, 20 млн. евро за реклама, ние ще получим еди-колко си. Но трябва със сигурност да се знае, че в пъти повече от направените в реклама инвестиции ще се върнат в държавата.

- Има ли туристическият бранш визия какъв туризъм има бъдеще в България?

- В момент на криза всички трябва да се обединяват. Проблемите ни стават общи, а решенията – консенсусни. Разделението в бизнеса просто няма място. Поради тази причина смятам, че всички хора, които имаме нещо общо с туризма, трябва да се обединим за правенето на такива закони, които ще помогнат на бизнеса бързо да преодолее кризата и да създаде нов икономически оборот. Разбира се, не всички мерки са относими към държавата – донякъде кризата подейства отрезвително и най-доброто, което може да се случи, е просто бизнесът да внимава в какво инвестира, да се опира на бизнес планирането и да го прави дългосрочно и качествено.

- Ще продължим ли да гоним туристите от чужбина с лошо обслужване и курорти, превърнати в строителни площадки или панелни гета?

- Надали краткосрочните инвестиции, породени от бързата и висока възвращаемост, ще спрат абсурдните проекти. България вече много пострада от тях, но се надявам кризата да охлади апетитите им. Но все пак в България има все още много останали хубави територии, които останаха природно непокътнати, красиви и се нуждаят само от подобряване на инфраструктурата. България е чудесно място, където има отлична култура, екохрана, вино и благоприятен климат.

- Колко нови голф игрища ще бъдат изградени през следващата година, какви са перспективите за превръщането на България в атрактивна голф дестинация?

- Най-добрата новина за България е, че "Блексирама" бе обявено за най-доброто ново голф игрище за 2009 г. То беше избрано от 100 игрища в целия свят, бяха номирани само пет, а спечели "Блексирама". Освен това българския голф беше показан в страхотен половинчасов репортаж по CNN. Не знам много български неща да са най-най в света. Затова считам, че "Блексирама" е огромна положителна реклама за България и създава отличен имидж на страната. На българското Черноморие вече има три сериозни голф игрища, които са отворени. Това вече е голф дестинация. Очаква се догодина да бъде открито и голф игрището в Правец и още девет дупки до Каварна. Така че тези две игрища, които ще се открият догодина, официално ще ни превърнат в място, където човек може да играе голф на най-високо ниво.

- В какво вярвате?

- В добротата.

- Какво не можете да простите?

- Лъжата.

- Какво ще пожелаете на читателите на НОВИНИТЕ ДНЕС?

- Да са оптимисти и да се радват на малките неща.

***

Набляга на храните в оранж и червено
Красимир Гергов държи на автентичния лайфстайл. Хапва природосъобразно, пази се от кулинарни прегрешения. Пада си по храните в червено и оранж, тъй като това са цветовете на силата, закодирани от Космоса. Чете езотерични сюжети, без обаче да се отделя от земята. Не е фаталист, но внимава за явните знаци на предизвестеното безпокойство.

Стр. 11

Leave a Reply