Красимир Гергов: Рекламният пазар може да спадне с до 10% през 2010 г.

www.dnevnik.bg | 2010-03-16 | 12:16:22

"Нетният рекламен пазар през 2009 г. е бил 390 млн. лв., цената на рекламата в медиите е паднала с около 20-35%, цената на услугите на рекламните агенции е надолу с около 40%. А прогнозата за 2010 година е рекламният пазар да спадне с около 7-10%, но е възможно и да се запази на нивото от 2009 г."
Това беше лаконичното обобщение на изминалата рекламна година на Красимир Гергов, председател на Асоциацията на рекламните агенции (АРА), който по традиция откри 14-ия рекламен форум в НДК.
По-подробен анализ на случилото се на рекламния пазар през 2009 г. направи управителят на медийна агенция Piero 97 Иво Цеков. "Не можем да говорим за преразпределение на бюджетите в различните медии. Телевизията има лек спад, но запазва силните си позиции, като повече от 60% от инвестициите на рекламодателите се насочват към нея", коментира Цеков.
Той обясни, че цифрите, които цитира, се базират както на данните на агенцията за маркетингови изследвания TNS/TV Plan, така и на техни собствени проучвания за пазара.
Иво Цеков отчете, че козметичните и хранителни компании и производителите на напитки са увеличили рекламните си бюджети, за сметка на телекомуникациите и фармацевтиката, които бележат спад. Той отбеляза ръстът на инвестициите на Nestle, Fikosota Syntez и L’Oreal, които са успели да увеличат пазарните си дялове заради смелата си рекламна политика.
Според изпълнителния директор на Piero 97 една от тенденциите, маркирала пазара през изминалата година, е непрекъснатото провеждане на конкурси за избор на рекламна агенция, които са били използвани като инструмент за намаляване на цените на обслужване на самите рекламни агенции. "На европейско ниво картината е подобна", коментира Иво Цеков, но добави, че там бизнесът има механизми, чрез които да се справя с тези чувствителни въпроси. "Има отпаднали агенции от пазара, но нямаме точни данни за това", каза още Цеков и това изречение предизвика нервен смях в залата.
Управителят на агенция Piero 97 определи пазарното поведение на печатните медии в кризата като паника. Въпреки че намалението на бюджетите се е оказало по-голямо от предвижданото, вестниците и списанията са увеличили своите официални тарифи съответно с 5 и 10%. "Отчетеният спад в рекламата в преса в брутни стойности е 7%, но в нетни стойности той е около 38%", обясни Иво Цеков. По думите му липсата на прозрачност по отношение на тиражите в печатните медии, натискът на рекламодателите за директно договаряне с медиите, както и практиката на безплатни публикации под формата на бонуси и извънтарифните споразумение, ще влошат качеството на рекламата и ще доведат до срив на пазара, който ще отнеме повече време за възстановяване.
Иво Цеков обърна внимание, че и очакваният бум на рекламата в интернет всъщност не се е случил. Ако през 2008 г. онлайн рекламата е имала 76% ръст на брутните обеми спрямо 2007, то през 2009г. той е бил само 4% спрямо 2008. "В началото на миналата година прогнозите за интернет бяха увеличение между 20 и 40% в резултат на преливане на бюджети от други канали, но заложените цели не бяха изпълнени и направените инвестиции не се изплатиха", коментира той. По оценка на Piero 97 брутните инвестиции в интернет реклама през 2009 са били 33.4 млн.лева. Традиционно активните онлайн рекламодатели са свили бюджетите си с около 20%, но са се появили по-малки рекламодатели, които в известна степен са компенсирали спада.
Като тенденции в интернет рекламата, Иво Цеков отбеляза разширеното навлизане на козметични, фармацвтични и хранителни компании онлайн, както и че онлайн медиите не са се поддали на масовото обезценяване на рекламния продукт и не са намалили цените си.
Управителят на Piero 97 обясни, че все още е трудно да се направи прогноза за развитието на рекламния пазар през 2010 година, тъй като през януари и февруари все още се уточняват цени и бюджети, а и рекламодателите все още чакат приключването на финансовата година в края на март. "За да не звуча прекалено черногледо и мрачно, ще ви кажа, че през март определено се наблюдава съживяване на пазара, но дотук мога да спра да давам оценки", обобщи Иво Цеков, но призна, че секторът медии и реклама е на трето място сред най-зле ударените индустрии от рецесията след недвижимите имоти и автмобилните производители.

Оригинална публикация

Leave a Reply