Красимир Николов, управляващ директор на FOX International Channels за България и Балканите: През пролетта ще пуснем “Ютилисима” – един от най-специалните канали на FOX

в. Пари | Елена Петкова | 11.01.2011

Нишовите канали са бъдещето на телевизията. Неслучайно News Corp продаде bTV 

- Господин Николов, каква ще бъде стратегията на "Фокс интернешънъл ченълс" за развитие на нишовите канали у нас и на Балканите?
 
- Стратегията ни ще бъде ориентирана към поставяне на особен акцент върху рекламата. През последните години bTV продаваше каналите ни като изключителен представител на нашето рекламно време. След като News Corp продаде bTV, ние се разделихме. Създадохме доста силен рекламен екип, който вече постига приятни резултати. През следващата година планираме да навлезем като рекламен бизнес в Словения и Хърватия. В Сърбия сме стъпили преди две години и непрекъснато завземаме пазарен дял.
Стратегията на нашите канали се изразява и в разнообразието им. Имаме над 30 телевизионни бранда. В България присъстваме само с някои от тях – FOX Life, FOX Crime, National Geographic, National Geographic Wild, който е с по-тясна целева аудитория, но за сметка на това стабилна. Навлизаме с HD каналите. Смятам, че това е бъдещето на телевизията, както и нишовите канали. Неслучайно News Corp продаде bTV.
 
- Какви резултати по отношение на рекламата отчитате?
 
- Пазарът в момента е на доста ниско ниво в сравнение с предходни години. Ние обаче постигнахме добри резултати. Като казвам добри, имам предвид, че изпълнихме бюджетите, които бяхме предвидили. Конкретни цифри не бих искал да споменавам. Мога да споделя, че бюджетите, които заложихме, бяха амбициозни.
 
- Планирате ли да пуснете нови канали в България и с каква насоченост ще са те?
 
- Да, съвсем скоро ще пуснем нов канал – "Ютилисима", който е насочен изключително към дамската аудитория. Смея да твърдя, че той е различен от FOX Life, който също е предпочитан от жените, но с удоволствие се гледа и от мъже. По FOX Life се излъчват предимно сериали, докато "Ютилисима" е канал, който е ориентиран към лайфстайл, направи си сама и т.н. Ще се излъчват предавания с практични съвети как да сме здрави и да изглеждаме добре, как
майките да бъдат по-добри в ежедневните грижи за децата. Естествено и кулинария. Интересното за този канал е, че ще има локално производство. То вече е факт. Водещи български продуценти произвеждат няколко предавания специално за българската жена.
 
- Кое е най-голямото предимство на нишовите канали пред телевизиите с по-широка аудитория?
 
- Ефирната телевизия представя сензацията, търси актуалността на момента. Те дърпат голяма част от аудиторията си благодарение на този елемент. Нишовият канал търси определена аудитория. Ако той е добре позициониран, тя е много лоялна. Широката публика често пъти гледа по навик, и то нещо, което не е задължително да й е интересно. Тогава е много важно да се сети, че ние сме там.
 
- Каква е характеристиката на вашата публика?
 
- Хубавата новина за нас е, че имаме много добър процент в частта дял зрители спрямо това, което сме имали предходната година. Това се забелязва във всички възрастови групи. Имаме претенциите, че сме достигнали много добре до младата аудитория. Във възрастовата група от 15 до 34 години сме най-силно представени. При хората от 18 до 49 години имаме над 75% ръст в сравнение с предходната година. Разбира се, тук не правим сравнение с ефир, не би било правилно. FOX Life при масовата аудитория има 76% ръст спрямо миналата година.
 
- Какво търси българската аудитория?
 
- Тя търси нещо, което да не я натоварва, но не прост хумор, нещо закачливо. Тя е доста интелигентна, претенциозна, не може да гледа всичко. Ние сами трябва да разберем българския зрител. Той невинаги е склонен да комуникира очакванията си.
Нашата публика се разви доста през последните години. Дори в сравнение с о станалите балкански страни тя е по-взискателна. Върви няколко крачки напред пред останалите територии. Това много ни помага да реагираме на пазарите там, но пък е голямо предизвикателство тук, в България. Ние черпим ноу-хау от FOX в световен мащаб. Тенденциите, които се случват там, предстоят тук. В този смисъл на нас ни е удобно, но винаги вмъкваме локален елемент.
В България конкуренцията на нишови канали
е свирепа. Това създава трудности при търсене на програма, естествено тук имам предвид и цената. В другите балкански страни все още не е точно така. Това зависи и от пазарното проникване на Pay TV. В Сърбия тя e около 42%, а в България около 77%. Нашите канали са разпространени 95% в тези 42% в Сърбия, а в България сме разпространени около 64%. В Словения проникването на Pay TV e около 60%, в Хърватия – около
35%.
 
- Смятате ли, че телевизионният пазар у нас се пренасити през последните години?
 
- Той е пренаситен от гледна точка на броя на телевизиите, но е оскъден откъм качествен материал. Адски много телевизии се появиха след FOX Life, правейки опит да заемат определена ниша. Като че ли той предизвика интереса към нишовите канали у нас.
 
- Къде стоят FOX Life и FOX Crime сред останалите телевизии?
 
- FOX Crime и National Geographic привличат относително еднаква като дял от аудиторията публика. При тях има сезонност в гледаемостта. Те попадат в първите 5 до 7 места в сравнение с останалите кабелни канали. Много често FOX Crime излиза и преди 5-о място, докато FOX Life винаги е в първата тройка. Радващо е, че често е на първо място. Зависи от часовия пояс и конкретната аудитория, която следим.
 
- FOX Life и FOX Crime имат пряка конкуренция в лицето на bTV Cinema и bTV Comedy. Кой надделява в тази надпревара?
 
- bTV Cinema има 2.6% дял от аудиторията, а bTV Comedy – 3%. Тук има значение и пазарното проникване. Да не забравяме, че bTV Comedy се разпространява и чрез ефир в София. FOX Life обхваща около 64% от зрителите в страната. Въпреки това ги водим. Тук значение оказва и водещият канал – bTV, който е много силен. Не трябва да се подценява навикът да се гледа един канал, който мисля, че ние сме изградили у нашите зрители.
 
- Наблюдавате ли тенденция на отлив на зрители през последните години? Младото поколение като че ли не е изградено от телемани.
 
- Те са изключително игриви, те много бързо губят интерес. Интересни са им новите технологии, но категорично мога да кажа,
че няма отлив от телевизията. Те намират време за нея. Ръстът на младите, които следят FOX Crime, е 85% в сравнение с миналата година. А при National Geographic е 110%. Глобално стратегията на телевизията е такава, че да може да обхване възможно най-много млади хора. По този повод миналата година National Geographic си смени слоугъна. Той беше Think again, а сега е Live Curious, който ние преведохме "Любопитен ли си?". Това предизвиква младата аудитория.
 
- Каква по-конкретно е стратегията ви за привличане на младите зрители?
 
- Това зависи от начина, по който подреждаме програмата, от начина, по който тя изглежда. Когато говорим за entertainment channels, като FOX Life и FOX Crime, ние предварително знаем как тя се е представила в други страни, на други пазари.
National Geographic е уникален, защото сам произвежда програмата си. При него е въпрос на посока кое според производителя е интересно за конкретния зрител. Миналата година беше направен нов сайт на National Geographic, организирахме и фотоконкурс, в който се включиха над 800 души. Опитваме се да намерим младите в интернет, където са най-често и откъдето черпят информация.
 
- Имате ли намерение да развивате сайта и на FOX Life?
 
- Това засега сме го оставили на заден план. Сайтовете на FOX каналите са само поддържащи. Това не важи за National Geographic, чиято уебстраница е доста по-сериозна. По подобен начин ще процедираме и със сайта на новия канал "Ютилисима". Много сериозно ще наблегнем на него.
 
Визитка
Кой е Красимир Николов?
Красимир Николов е роден през 1972 г.
Той заема длъжността управляващ директор на FOX International Channels за България и Балканите от октомври 2009 г.
От 2000 г. започва работа в Balkan News Corporation като главен счетоводител.
След това през 2005 г. се издига до финансов директор на FOX International Channels Bulgaria.
От 2003 до 2005 г. работи и като главен счетоводител в "Петрол АД".
Завършил е финанси в УНСС в София.
 
Стр. 22

Leave a Reply