Красимир Янев, изпълнителен директор на “Нетинфо”: Низходящият тренд вече е изчерпан

в. Капитал | Андриан ГЕОРГИЕВ | 2010-01-09

Профил

Красимир Янев, NETINFOКрасимир Янев завършва "Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство – София. Притежава магистърска степен по бизнес администрация от Питсбъргския университет. Има 12-годишен опит в DHL – България, последните четири от които като генерален директор на DHL Express и Danzas – България. Притежава опит като финансов директор в Българско-американския инвестиционен фонд, франчайз мениджър в Pepsi Cola International и инвестиционен мениджър в БНБ.
През април 2009 г. застава начело на "Нетинфо", най-голямата група от онлайн медии в България. Разговаряме с него за тенденциите в местния интернет бизнес.

Вие сте бивш шеф на DHL – България, помага ли ви по някакъв начин при работата в една по-скоро креативна организация, каквато е "Нетинфо"?

- При DHL има ясен модел, докато тук не е така. Утре всичко може да е съвсем различно от днес и необходимостта от гъвкавост е многократно по-голяма. Иначе не мисля, че правилата за работа са по-различни от онези, които човек може да прочете във всеки учебник по мениджмънт. Трябва да има организация и добри процеси.

Какво трябва да се промени в българската онлайн индустрия?

- Растежът в повечето индустрии от последните две години преди настъпването на кризата в света беше огромен и това нямаше как да трае вечно. Не очаквам този ръст да се повтори в обозримо бъдеще, но мисля, че низходящият тренд също вече е изчерпан. Разбира се, в икономиката има цикличност. Надявам се, че всеки бизнес ще обърне повече внимание на своята разходна структура и ще се съобразяваме с по-ниските норми на печалба. Колкото по-бързо свикнем с новите условия и заработим нормално, без да чакаме нещо да свърши и да дойдат по-добри времена, толкова по-добре за всички.

Как върви процесът по учредяване на "Интерактив асосиейшън България" – браншовата организация на онлайн медиите?

- Върви добре, макар и малко по-бавно, отколкото ни се иска. Има доста формалности по оформянето на документацията. Трябва да се обмислят правилата, да се създадат точни и ясни критерии за прием на нови членове и т.н. Идеята е до пролетта да има ефективно работещ организъм.

Как се справяте в кризата, когато разходите за реклама биват най-често орязвани, а те са основно приходно перо за създателите на онлайн съдържание?

- За щастие интернет пострада по-малко. Имаме и други бизнеси, не толкова зависими от реклама. Например host.bg и компанията за уебдизайн Amexy. Вероятно приходите ни от реклама за 2009 г. ще са с 1% нагоре или надолу в сравнение с миналата година. Общо за структурата ни очаквам ръст от 4-5% над 2008 г. Ако го сравним го с повишения в предни години от порядъка на 60-70%, това си е направо катастрофа. Ръстът на разходите за 2009 беше калкулиран в съответствие с подобен очакван растеж на приходите и това създаде неудобства: наложи се да се замразят или отменят проекти, да се подходи по-пестеливо към почти всички разходни пера.

В началото на 2009 г. "Нетинфо" прогнозира, че до края на 2009 г. онлайн рекламата ще надмине радиорекламата. Случи ли се това?

- Не знам. Статуквото със сигурност изглежда променено, но в каква посока, мисля, е още рано да се каже. Всеки вижда част от цялата картина и надали някой все още може да събере всички гледни точки. Ако съдим по това, което се случва в Западна Европа, интернет трябва да расте.

Разнообразявате ли източниците на приходи, различни от рекламата?

- Да, търсим такива услуги. Например предлагане на игри срещу заплащане от страна на потребителя. Но този обем все още е много малък.

За какви услуги в интернет е склонен да плаща човек?

- Хората, изглежда, са готови да плащат за някои игри, така че този сегмент вероятно ще се развива добре в бъдеще.

Променя ли се профилът на интернет потребителите в криза? В контекста на растящата безработица прекарват ли хората повече време онлайн?

- Не бих казал, че се променя демографският профил – увеличават се потребителите. Отчитаме среден ръст на посещенията почти всеки месец от 3% до 5%. Не допускам, че този ръст се дължи на безработицата, поначало популярността на интернет расте. А безработицата за съжаление е проблем. Често интервюираме хора за различни позиции. Те говорят за досегашните си фирми и споделят, че се притесняват за бъдещето на работодателите си. Когато шест от десет кандидати кажат нещо подобно, това е тревожно.

Какви антикризисни мерки предприема "Нетинфо"?

- Не сме съкращавали хора, което считам за успех предвид условията. Споменах вече, че по-внимателно се отнасяме към всички разходни пера, стремим се при напускания да не заменяме хората автоматично, каквато беше практиката досега.

Има ли синергия между "Нетинфо" и "Санома Блясък" (двете фирми са собственост на международната медийна група Sanoma)?

- Неголяма до този момент. Добре би било, ако намерим такава, но не мисля, че това трябва да става самоцелно. Думата синергия поначало като че ли е надценена. Повече от половината от големите сливания например завършват с неуспех именно защото се залагат нереалистични очаквания от предстоящите синергии. Когато работех в DHL, видях как Deutsche Post изкупува много компании, но когато трябваше да се берат плодовете на интеграцията от тези компании, реколтата невинаги беше богата. В този смисъл ще подходим внимателно. Можем да използваме съвместни журналистически екипи, някои отдели по поддръжката могат да работят заедно, но не очакваме от синергията да дойдат огромни съкращения на разходите.

Ще измервате ли своите сайтове при Gemius (едната от двете агенции за проучване на онлайн аудиторията в България)?

- Съвсем отскоро вече се мерим официално и в "Гемиус", това е факт от 1 януари. Съществуването на две метрики създава неудобства на пазара. Но не съм се замислял дали в крайна сметка трябва да остане една метрика. Хубаво е да има конкуренция.

В момента променяте дизайна на abv.bg. Как ще изглежда крайният резултат?

- Повече от 3000 бета-тестери го изпробват и са доволни от промените. Целта е да спестим време на хората. Ще има подобрена навигация и вграден чат. По-лесен е и достъпът до другите услуги на "Нетинфо" – новини, прогноза за времето, хороскопи, игри и т.н.

Скоро ще пуснете сайт за сравнение на цените в онлайн магазини. Как се казва той?

- Да, той се казва tuk.bg. Отново целим да улесни потребителите. Освен цени ще публикуваме и характеристики на продуктите. Събираме тази информация от около 40 български сайта за онлайн търговия. В момента сравняваме близо 70 хил. артикула.

Как ще развивате новинарското съдържание на vesti.bg?

- Не можем да бъдем Reuters. Няма как да назначим 20 репортери или повече, особено сега. Със сигурност обаче не планираме да сме и само консолидатор на новини. Опитваме се да имаме стойностни материали, но трябва да се вместим в рамките на положителния финансов резултат, както всяка стопанска единица. Така че ще търсим средния път, макар и да не съм съвсем сигурен къде точно минава той. Въпреки огромното ми уважение към добре написаните статии виждам, че медиите вече се възприемат различно. Хората сега четат новини в резюме от 5 реда и остават с убеждението, че са информирани.

Има ли натиск за премахване на нелицензирани видеоклипове от vbox7.com?

- Ние сваляме всяко съдържание по сигнал от правоносителите. Преди месец имах среща в отдела, занимаващ се с предотвратяване и борба с престъпността, свързана с интернет, и получих разбиране, както и декларирах ясно готовността ни да съдействаме по всякакъв възможен начин. Смятам, че трябва да се търси решение на самото явление, а не на конкретното проявление. Същата е и логиката в работата на YouTube. Отговорността по закон е на този, който качва клипове. На дискусията ни помолиха да обясним по-ясно това в своите общи условия, което ще направим.

Водите ли преговори с тв канали за легализиране на тяхното съдържание?

- Сумите, които очакват да получат те като прагово изискване за откриване на канал във vbox7.com, са неадекватни за пазара на този етап на развитие. Като дял нелицензираните клипове са незначителен процент от всички видеа.

Бихте ли използвали техники за филтриране в борбата с пиратските видеоклипове?

- Т.нар. fingerprinting е твърде скъп за момента.

Стр. 48

Leave a Reply