КРАСИМИРА КРАЕВА, УПРАВИТЕЛ НА ASK ADVERTISING & PR SERVICES: Ще направим рестарт на идеята за БАИТ Експо

в. IT Forum | Александър ГЛАВЧЕВ | 21.06.2010

По повод 15-годишнината си Българската асоциация за информационни технологии представи нова разширена концепция на популярното технологично изложение БАИТ Експо. Новата версия на събитието е наречена 2.10, като идеята й е да обедини нови и стари форми на бизнес изложение, да включи нови модули като БАИТ Академия, както и възможност за реално и виртуално посещение на изложението, семинарите и дискусиите. Концепцията и изпълнението на тазгодишното БАЙТ Експо 2.10 е поверено на фирма АСК, също дългогодишен партньор на асоциацията. Повече информация за предстоящото събитие сподели Красимира Краева, управител на АСК Реклама и ПР обслужване.

След като миналата година експото не бе проведено, предполагам, че тази то ще представлява своеобразен рестарт на идеята. Какво ще е новото във формулата на БАИТ Експо 2.10?

БАИТ Експо 2.10 ще се сьтои от шест елемента, като изложението ще е само един от тях. Останалите са: БАИТ Академия, b2b (Business-to-business) парк, фирмени събития, дискусионен форум с кръгли маси и шоу програма.
Когато говорим за изложението, трябва да се знае, че то няма да е само компютри, хардуер и софтуер. Искаме под неговия покрив да се представя всичко, свързано с електронните забавления, както и възможно повече мобилни устройства.
Акцентът ще е предимно върху съпътстващата програма – семинари, конференции, демонстрационни площи като "офис на бъдещето", "класна стая на бъдещето" и др. В момента участниците в БАИТ Експо са свикнали да се представят чрез наемане на изложбена площ, но този път ще се опитаме елегантно да заобиколим тази практика. Първо, защото все още се наблюдава отлив от подобни изяви поради кризата. Второ – не разполагаме с предварителна информация за маркетинг бюджетите и програмите на фирмите. Всичко това затруднява много организация от такъв мащаб.
Нещо изцяло ново на изложението е т.нар. БАИТ Академия. Тази идея има дългосрочен характер и ще бъде маркетингов инструмент за тези фирми от индустрията, които се занимават с консултиране, сертифициране и обучения в сферата на технологиите. Те ще могат с кратки презентации да представят своите знания и своя бизнес. След това който желае, може да вземе пълен сертификат, било за Cisco, било Microsoft, управление на проекти или каквото и да е от сферата на високите технологии.
БАЙТ Академия е нова инициатива, която акцентира върху ИТ професионалното развитие. Целта е целогодишно да се правят обучения в различни икономически ниши, така че БАЙТ непрекъснато да си партнира с отделни таргет групи и да представя целенасочено новостите на фирмите членове, работейки с работодателските и браншови организации,. Ние сме убедени, че една такава политика на асоциацията ще доведе до разрастване на ангажиментите на фирмите да представят своите продукти и новости и да бъдат двигател за иновации във всички индустрии.

А платени компоненти в БАИТ Експо 2.10 предвиждат ли се?

БАИТ Академията, която ще издава удостоверения за посетен цикъл от курсове, разбира се, ще бъде платена. Качественото знание, поднесено по един модерен начин има своята цена. Таксите ще бъдат съобразени с нашия пазар и с факта, че сме в криза. Подаряването на знание се обезсмисля, ако хората не са мотивирани да дадат малка сума, за да чуят това, което е ценно за тях. Ще се опитаме да представим лектори за които си заслужава да се инвестира.
Разбира се, ако се появи клиент, който желае семинарът му в рамките на БАИТ Експо да е безплатен към посетителите, той ще поеме "подаръка" за своя сметка. Това е негово решение.
Нямаме друг шанс, освен да бъдем мобилни и гъвкави в предложенията към фирмите, членове на асоциацията. Като организатори се надяваме, че останалите браншови организации ще се включат в новия модел на експото, защото пазарът не е голям, а кризата е за всички.

Въпреки че отвсякъде ни убеждават, че краят на кризата се вижда, бизнесът у нас все още продължава да е резервиран и да гледа no-скоро скептично на всякакви харчове извън тези, свързани с основната им дейност. Как ще убеждавате фирмите да се включат?

Маркетинговият бюджет на нито една компания не е разход. Разходи могат да бъдат парите за бензин, за наем на офис и т.н. БАИТ Експо предлага маркетингови инструменти на всички ИТ и ИТ-свързани компании. Тези инструменти са тясно свързани с всички споменати компоненти на събитието.
Ако една фирма или един мениджър смятат, че участието в изложения е излишно харчене на пари, то това означава, че тази организация няма място на БАИТ Експо. Защото този мениджър или бизнесмен не е осъзнал къде се намира, къде живее и с какво се занимава. А ако 90% от играчите на ИТ пазара мислят така, то няма да има БАИТ Експо. Това ще бъде показателно за развитието на нашия бранш. Ако по време на проблемите се криеш в гората и след края на бурята излезеш като партизанин от шумата, конкуренцията ще те отнесе.

Каква е според вас причината за залеза на БАИТ Експо през последните години?

Аз не искам да коментирам и не знам защо се случи всичко това, но въпросът може би трябва да бъде зададен по друг начин – какво се очаква от един организатор на подобно събитие? Ролята му е принизена до продаването на площи, да изпраща и подписва договори с фирми за наемане на щандове и семинарни зали. Това не трябва да е така. Всъщност организаторът на едно такова събитие трябва да е изключително в час с темата, да познава играчите на пазара, да познава моделите в останалите континенти, форматите там, изобщо да познава пазара, за да може да предложи на фирмите и посетителите онова, от което те се нуждаят. Когато тези функции не се изпълняват, то и крайният резултат няма как да бъде успешен. Организаторът трябва да предложи интегрирани маркетингови инструменти, както и връзка с браншови организации, пред които да се представят продукти, а не просто семинари на някаква тема. Организаторът трябва да може да намери правилните политици, на които да представи идеи за това, че в цял свят ИТ са двигател за излизане от кризата, а при нас никой не ги идентифицира като такъв.
Изпразването на складовете от техника и разпродаването й не е съвременната ИТ изложба, която ние виждаме и смятаме, че трябва да съществува под името БАИТ Експо. През последните години изложението бе зле изпълнено. Не смятам, че някой конкретно има вина за това, а просто БАИТ беше стигнала до момента, че разчиташе на собствените си сили и вярваше, че е усвоила този бизнес. А това е отделен бизнес. Дори смятам, че управителният съвет на БАИТ трябва да намери сили, в лицето на групата, която се занимава с медии и медийни събития, да обучи онлайн всички маркетинг отдели на членовете на БАИТ, защото тази организация иска наистина да даде най-доброто за своите членове, но това няма как да стане, без те да извършат някакви усилия.

Според много наблюдатели ерата на големите изложения безвъзвратно отминава. За това говорят данни от например CeBIT, където всяка година се отчита спад в посещаемостта. Дали интернет и модерните средства за комуникация могат да заменят срещата на живо?

Дори и да се случи заместване на изложенията от онлайн среда, това ще бъде само на около 50 на сто. Не случайно част от лекциите и презентациите на БАИТ Експо 2.10 ще бъдат предавани онлайн. Така че клиентите, не успели да пропътуват 500 км, да имат възможност да ги видят. Виртуална изложба ще задоволи потребностите на онези клиенти, които са по-напред в познанията си, интересуват се буквално от научната част и могат да получат търсената информация, разбира се, заплащайки за това една съвсем разумна такса и спестявайки идването си и разхода за гориво, престой и хотел.
Все пак трябва да се отбележи, че ние нямаме за цел хората да дойдат да си купят компютри на БАИТ Експо. Тук става въпрос по-скоро за услуги, които могат да са свързани с повече от един продукт. Посетителят ще види нови решения, ще се запознае с най-добрите специалисти, ще научи за най-новото от семинарната част, ще гледа свои връстници, които играят на гейм турнира. Тоест говорим за рестарт на БАИТ Експо като една среда за младите хора и за бизнеса. И ако навремето, през 96-а, започнахме да създаваме имидж на БАИТ Експо като на един голям МОЛ, то днес се опитваме с целия екип да направим от него институция.

Разкажете повече за b2b парка.

b2b паркът има два компонента. Първият е т.нар. Match making – възможност за двустранни, предварително организирани и резервирани срещи на хора от бизнеса с други представители от индустрията или бизнесмени от например Македония, Гърция, Турция и др., които искат да се видят с някои българи. Друг тип срещи ще бъдат с конкретни фирми или консултанти от съответния b2b панел, във връзка с едно или друго решение.
Вторият компонент съдържа т.нар. браншови панели, на които БАИТ ще идентифицира възможности за бъдещо партньорство. Мениджъри от различни браншове могат да научат какви са новите и иновативни технологии, как да се използват и как да си напишат проекти и да вземат пари от програма "Конкурентоспособност" за тяхното внедряване. Държавата не се грижи за това как да бъдат похарчени тези пари и бизнесите сами трябва да поискат тази технология и да отидат и да вземат онези пари, заделени от европейските фондове, за да станат конкурентоспособни.
Нашите изследвания показват, че много от фирмите от останалите браншове са нереформирани, работят с машини отпреди 20 години и нямат никакви иновации. В тези случаи потенциалът за иновации посредством ИТ е огромен. Само че тези браншове стоят и чакат някой да им каже какво трябва да се случи, а ИТ индустрията стои и чака някой да я потърси.
Асоциацията в момента се среща с индийци, с южнокорейски – с представители от тамошната индустрия или държавна администрация. Това са едни потенциални участници и партньори, било в b2b, във форумите или в някой друг компонент. Работа на БАИТ е да търси този международен елемент, защото българският ИТ бизнес трябва да бъде експортно ориентиран. Ако през всеки един от трите дни, в които ще се проведе експото, се задели време, посветено на някаква държава, то ще бъде перфектно.
Проблемът в ИТ индустрията в България е аналогичен, както и в съседни държави. Например в Солун се провежда едно малко изложенийце, ИТ форумът в Турция също не бих казала, че отговаря на мащабите й. И когато виждаш как отделни държави на Балканския полуостров не постигат кой знае какъв успех, е нормално да се замислиш, че трябва да има едно общо балканско изложение. Затова моят апел към БАИТ бе, че промяната на името ще промени и мисленето на хората.

Стр. 4 – 5

Leave a Reply