Кристина Патрашкова: Акцията срещу Алексей не е ли срещу премиера?

в. Труд | Валерия ВЕЛЕВА | 2010-02-11

- Кристина, във вашия вестник "Галерия" вие прогнозирахте, че се готви арест за Алексей Петров. Откъде имахте тази информация?

- Лично от него. Алексей Петров е човек, дълго време е работил в службите, има хора в тях и беше получил информация, че има дело в ГДБОП и целта е да му бъдат вменени какви ли не вини. Вестникът ни разполага и с жалба от адвоката на Даниел Димитров-Релето, адвокат Йордан Киров, до председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. В нея се казва, че Релето е бил притискан, дори насилствено, в ГДБОП, за да каже, че Алексей Петров е поръчвал дори и убийство. Очевидно срещу него се е провеждала акция, за която той е бил наясно. Но ако се е чувствал гузен, Алексей Петров нямаше никакъв проблем да изчезне, да се скрие и да не бъде задържан.

- А вие допускахте ли, че 10 години той е бил тартор на престъпна група?

- Доколкото го познавам, той не ми прилича на човек, който се занимава с проститутки на Орлов мост или с източването на "Кремиковци". В какво точно го обвиняват? Изредени са куп обвинения, които, ако се окаже, че сега задържаните са ги извършвали, значи ние приключваме с престъпността в България. Доскоро Алексей Петров беше един от най-важните агенти под прикритие, 30 години е бил държавен служител – човек, внедрен от държавата в мафията. И сега трябва да се отговори на въпроса: кога неговите действия са били изпълнение на поръчка и дали той някога е правил нещо за лично облагодетелстване. И още нещо. Струва ми се, че в поведението на министър Цветан Цветанов, така шумно акламирано, има разчистване на лични сметки. Да не забравяме, че съпругата на Цветанов работи в ДАНС и е възможно съществуването на конфликт на интереси. Алексей Петров говори пред комисията на Костов в парламента. Изнесе данни за нередни неща, вършени от служители, които и в момента са висши служители в ДАНС. Става дума за аферата "Цирконий", за незаконно одържавяване и продажба на 10 тона цирконий по една твърде съмнителна схема на американците.

- Чувала съм, че Петров е създал паралелна структура в държавата.

- Това е една от многото легенди около него заради многото роли, които е изпълнявал.

- Имам усещането, че Борисов не е особено щастлив от тази акция.

- Двамата с Алексей са свързани отдавна. Били са съотборници в каратето, имали са обща фирма. И досега се чуват, дори се виждат. И може да прозвучи парадоксално, но акцията срещу Алексей Петров не е ли акция на МВР срещу премиера?

Стр. 12
 

 

Leave a Reply