Критичната журналистика е в упадък, смята гръцки журналист

media.dir.bg I 2009-10-29

Добронамерената политическа журналистика доминира, докато критичната е в упадък, смята гръцкият журналист и директор в националната гръцка агенция АНА-МПА Андреас Христодулидис.

Журналистика

Той е бил президент на гръцката компания за телевизията и радиото ERT, генерален директор на първото частно радио в Кипър, президент на Европейската асоциация на информационните агенции /ЕАНА/, както и дългогодишен журналист и главен редактор на вестници в Гърция и във Великобритания.

Андреас Христодулидис ще е гост и участник в международния форум на информационните агенции от Югоизточна Европа и Черноморския регион "Силни в информацията", организиран от Българската телеграфна агенция /БТА/.

За съжаление "четвъртата власт" или "цербера", който предизвиква другите власти, девалвира и самите журналисти допринесоха много за това. Журналистическите принципи бяха постоянно подкопавани от липсата на безпристрастност, смята Христодулидис. Обективността се интерпретира като задължение за отразяване на всякакви непотвърдени слухове и недочути приказки.

Примерите за манипулирани, дори "изфабрикувани" репортажи постоянно нарастват. Репортажите, базирани на "анонимни източници" се увеличават и това става по-скоро правило, а не изключение. Маловажни събития биват преувеличавани, докато други – важни, умишлено се неглижират с мотива, че не предизвикват интерес. Разследващата журналистика вече традиционно борави със скрити устройства и камери.

Скоростта на подаване на информация постепенно измества достоверността. И класическото правило, че истинността на една информация е нейното богатство, остава на заден план, коментира Андреас Христодулидис въпроса за влиянието на "четвъртата власт" и състоянието на медийния пазар през 2009 година. От 1980-те години насам информацията все повече се превръща в търговска стока, която следва правилата на пазара. Пазарната журналистика подкопава надеждността на медиите и чувството за отговорност, което всеки журналист трябва да има. В такъв климат добронамерената политическа журналистика доминира, докато критичната е в упадък.

Христодулидис смята, че докато журналистите служат на собствениците и на различни съсловия и изоставят своите професионални принципи, опасността нараства, а "тайните споразумения" и "привилегированото" отношение процъфтяват. Медийният експерт смята, че добрите практики от световни медии като "Гардиън" и "Ню Йорк Таймс" могат да бъдат прилагани и от нас като начин за преодоляване на конкуренцията, както и на последиците от световната финансова и икономическа криза. Христодулидис посочва, че решенията, към които се придържа Робърт Филипс – изпълнителен директор на в. "Гардиън", са издигане на значимостта на съдържанието и правдоподобността на източника. Независимостта, порядъчността, почтеността, смелостта, свободната мисъл на журналиста, както и креативността, са основите за обезпечаването на първокласна информация и за повишаването на надеждността на една комуникационна компания. 

Източник: БТА

Снимка: Вестник "Капитал"

Leave a Reply