@Кривата круша

в. Капитал | Андриан ГЕОРГИЕВ | 2010-02-13 

Разчитането на местоположението ни чрез мобилния телефон вече се превръща в бизнес

Ако социалните мрежи питат "Какво правиш?", услугите, на които е посветен този текст, задават въпроса "Къде си?". Това е софтуер, който разчита местоположението ви благодарение на мобилния телефон. След това той зарежда справочна информация въз основа на вашите координати. Този тип услуги се наричат location-based services.
За този тип приложения е изписано много, но едва в последните няколко месеца техният възход е видим с просто око. Първоначално това се случва в САЩ – България все още изостава от тази тенденция, но местните мобилни оператори постепенно осъзнават потенциала й.
Интересът на големите компании също расте. Google пусна тази седмица своя претендент Buzz, а Twitter добави опция, с която всяко кратко съобщение на сайта може да носи и местоположението на неговия автор.
Новата опция може да бъде мощен катализатор за локалните мобилни услуги. Например приложение, което ви докладва дали близо до ресторанта, където тъкмо седнахте, се намират ваши приятели. Или пък чрез съобщение в Twitter да получите отговор къде се намирате заедно с данни за близки ресторанти и дискотеки.
Освен това може да разберете как реагират хората в София на новите промени в закона за ГМО или доволни ли са жителите на Варна от общинските услуги. Разбира се, това ще бъде възможно само ако повече хора започнат да пишат в Twitter.
Двата най-важни фактора за възхода на location-based услугите са силните продажби на смартфоните и готовността на хората да споделят своите координати в интернет.
Компании като Facebook и Yelp (ревюта от клиенти на местни бизнеси) разчитат, че хората ще споделят все повече онлайн и затова планират пускане на свои локални услуги. Yahoo пък кандидатства за патент върху технология, която налага слой от информация върху изображения, снимани от камера на мобилен телефон.
Една от най-успешните подобни услуги е Foursquare. От ноември насам по данни на Hitwise посещенията на сайта нарастват три пъти, а потребителите й са около 350 хил.
Докато сте в ресторант или на кафе, може да маркирате своето присъствие във Foursquare и да добавите кратка бележка. Софтуерът ще покаже автоматично координатите на вашите близки, ако са регистрирани на сайта, и ще препоръча околни заведения и интересни обекти. Докато посещавате все повече места, също като в компютърна игра отключвате значки и печелите точки.
Вече се оформят партньорства между заведенията и Foursquare, така че най-лоялните потребители да получат купони с отстъпки. Рекламодатели като HBO, History Channel, Zagat и Warner Bros. сключват договори с компанията, за да промотират своите продукти в зависимост от локацията на хората. По този начин компаниите поставят брандирани бележки и значки в заведения, а потребителите ги събират.
"Има много социални мрежи, които дават възможност за добавяне на местоположение към статусите, но при Foursquare състезателният елемент е водещ и кара хората да го ползват непрекъснато. Концепцията за състезание като част от социалната мрежа се оказва много привлекателна и в комбинация със споделянето на информация и препоръки между приятели прави ежедневието на потребителите по-приятно." Така обяснява успеха на Foursquare Спартак Кабакчиев, директор бизнес развитие в Melon, български разработчик на мобилен софтуер.
My Town пък застъпва обратния подход – от игра към социална мрежа. Това е нещо като монополи на живо – чрез нея продавате реални обекти срещу виртуални пари и общувате с приятели. Очевидно успешно, защото My Town вече има 720 хил. потребители. Типичната социална мрежа, базирана на местоположение, е Loopt, където 3 млн. души обменят препоръки за заведения наблизо.

Как ще се плаща

В България този тип услуги все още не са популярни. Представител на "М-тел" определи като изключение съществуващата услуга "М-Тел Навигатор", която освен навигация предлага информация за интересни обекти около клиента – магазини, ресторанти, хотели, бензиностанции, банки и т.н. От "Виваком" пък коментираха просто, че един от най-перспективните продукти е "търсене, базирано на местоположението".
Симеон Пешев, ръководител секция "Услуги с добавена стойност" в "Глобул", е убеден в потенциала на "услугите, които позволяват на потребителите лесно да локализират свои приятели и членове на семействата си, както и услуги, чрез които мениджъри на фирми ще могат да осъществяват непрекъснат контрол върху движението на служебните превозни средства".
Според Спартак Кабакчиев пък "най-интересно ще е развитието на затворени работни и социални [базирани на местоположението] мрежи с конкретна информационна цел – за бизнес организации, училища, клубове по интереси, за отделни туристически и културни събития". Компанията му например разработва софтуер за родителски контрол чрез следене местоположението на деца и роднини.
Мениджърът на Melon счита, че най-перспективният бизнес модел в България е безплатната за потребителите услуга, при която се плаща само при неограничен трафик на данни, и то с предплатени пакети на фиксирана цена.
"Не мисля, че [локални] услуги с платен абонамент биха имали успех", добавя той. От "Глобул" смятат, че най-лесно би било с месечна такса, а от "Виваком" планират да се насочат към "рекламно финансиране, разделяне на приходите и flat rate услуги".
Спартак Кабакчиев смята, че "операторите е крайно време да се замислят сериозно върху възможността да плащат отчисления за генерирания от външни услуги трафик – това би стимулирало изключително много пазара, но са съжаление рядко се случва".
Засега локалните услуги основно забавляват търсачите на значки, но в бъдеще могат да се превърнат в стандартен механизъм за разпространение на информация.

Стр. 36 

Leave a Reply