Кривото огледало на политиците

в. Капитал | Мартин МИЛИЕВ, Райна ГРУДОВА ДЕ ЛАНГЕ* | 15.10.2011 

Ако четете форумите в електронните издания на вестниците, Светльо Витков ще стане, ако не президент, поне ще стигне до балотаж. И всички социолози, които не дават никакъв шанс на фронтмена на "Хиподил" – да вървят…
В паралелната реалност на форумците политиката често протича по друг начин, но техните коментари и активност са добра насока за политическите настроения, които остават под радара на социолозите и политолозите. Преди месец "Капитал" публикува анализ на АИИ "Дейта процесинг" за това какви са нагласите към основните кандидатури преди началото на изборната кампания. Сега, седмица преди самите избори, искаме да видим какво се е променило. Естествено всички данни трябва да се разглеждат през призмата на определна специфика – процентът на коментиращите е много малък спрямо четящите вестниците, обикновено мненията са крайни, а в последните месеци вече има организирани форумни кампании от някои политически сили.

Ефектът "Катуница"

Вероятно най-големият тласък за нарастване на коментарите около политическите статии са събитията в Катуница и последвалите ги протести из страната. Както можеше да се очаква, основна полза от тях има лидерът на "Атака" Волен Сидеров, коментарите за когото скачат четири пъти. Най-потърпевши са Меглена Кунева и Румен Христов, които губят сериозно присъствие, притиснати от скока на националистическите коментари и началото на реалната кампания на ГЕРБ.
Другите две събития, които предизвикват рязко нарастване на активността на форумците и които са генерирани от предизборните щабове, са скандалът около подкупа за "Бизнес парк София" и обявяването на Стефан Данаилов за кандидат вицепрезидент на социалистите.
Внимание заслужава още фактът, че в количествено отношение (брой коментари) при всички кандидат-президенти се наблюдава ръст, но само при Плевнелиев и Сидеров се отчита нарастване като процентен дял от общия брой коментари.

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев продължава да е в центъра на вниманието на читателските коментари в онлайн изданията на водещи български медии. За него са били 56% от общия брой коментари за всички кандидати преди началото на кампанията, като след нейния старт те стават 61% от всички. Не се забелязва сериозна промяна в отношението на коментиращите към кандидатурата на Плевнелиев – и преди, и след официалното й обявяване най-много коментари (43%) са негативни. Основните упреци към кандидата на ГЕРБ продължават да бъдат свързани с подозренията, че той е само марионетка в ръцете на Бойко Борисов. Продължават намеците за миналото му в Германия и връзките му с младежката комунистическа партия – ДКМС Благоевград.
Интересен е фактът, че се наблюдава спад в одобрението на Плевнелиев в ролята му министър на регионалното развитие. Все повече коментатори изразяват съмнение в успехите му като министър и ги квалифицират като плод на платени публикации в медиите. Липсата на официално становище от страна на Плевнелиев и цялостната му пасивност по отношение на събитията в Катуница също допринасят за критиките, отправени към него в коментарните секции на онлайн изданията на медиите.
Широко тиражираната новина за предлагания подкуп при строежа на "Бизнес парк София", съобщена от Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ, няма сериозен негативен ефект върху имиджа на Плевнелиев. Коментарите, провокирани от тази тема, са с неутрален тон и са по-скоро фокусирани върху Цветанов. Този акт на Цветанов е определян от читателите като огромен гаф, рискуващ да срине репутацията на кандидат-президента на ГЕРБ. Статията в руския вестник "Комерсант", която твърди, че смяната на Георги Първанов като президент ще намали влиянието на Русия върху българската политика, предизвиква сериозен подем на одобрителните коментари по адрес на Плевнелиев. Оказва се, че главният фактор, който допринася за позитивния имидж на Плевнелиев във форумите на вестниците са анти-Първанов настроения, отнасящи се до твърденията за обвързаността на сегашния президент с Русия.
Фактори, които влияят положително, са твърдения, че той е успешен министър, успешен бизнесмен, успешен баща, а понятията, които се повтарят най-често в положителните коментари, са: гради, успешен, богат, предприемчив.

Ивайло Калфин

В отношението на коментиращите кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин
след старта на активните кампании се наблюдава значителен ръст на негативните коментари – от 56 на 72%. Основният фактор, който генерира критиките, изненадващо е обявяването на Стефан Данаилов за кандидат за вицепрезидент. Издигането на кандидатурата на Данаилов, очаквана да послужи като трамплин за имиджа на Калфин, по-скоро предизвиква критики към кандидат-президента. Мнозина опоненти на Калфин смятат, че фигурата на Стефан Данаилов е по-популярна и с повече авторитет.
Все още се помни, че Данаилов написва "Збогом" на погребението на известна българска актриса. Други го уважават и харесват като актьор, но не одобряват замесването му в политиката, дейността му като министър и виждат само хитър (или дори отчаян) ход на партията в издигането на кандидатурата му. ("Чудя се за какво му е въобще да се хваща на това комунистическо хоро?!? Вместо да играе и да преподава… Със сигурност тогава би се радвал на по-голяма народна любов.")
Макар че крайно негативните коментари относно безпартийността на Калфин (или опита му за такова представяне) намаляват, продължават критиките, че е "калфа на Гоце". Също така привържениците все още смятат, че Калфин ще бъде опозиция на правителството и че не бива да се концентрира властта само в един човек (което според коментиращите би се случило, ако Росен Плевнелиев
стане президент).
Привържениците на Калфин виждат в него добър политик, използваните епитети са компетентен, задълбочен, с позиция.

Меглена Кунева

Спадът на интереса към кандидатурата на Меглена Кунева
след началото на активните кампании – едва 9% от общия брой коментари (преди това 16%), обсъждащи водещите кандидат-президенти, е донякъде следствие на липсата на шумни медийни изяви и предизборни мероприятия с нейно участие.
Леко встрани от медийното внимание и сведени почти до минимум изяви (заради което е и критикувана, и подкрепяна), Кунева не дава много поводи за спекулации около себе си дни преди изборите. Обвинявана е в "празнословие" и измъкване. Въпреки процентния спад в интереса отношението на коментиращите към Кунева не търпи впечатляващи изменения. Критиките към нейната кандидатура продължават да са свързани с политическата й кариера в миналото ("всъщност нейната партия НДСВ управлява 4 години, а после още 4 беше част от тройната коалиция").
Бившият еврокомисар е възприемана като компромисен вариант за събиране на протестни гласове или уредени от различни партии гласове. За разлика от предишни масови коментари, че заради факта, че е жена, Кунева не е подходяща за президент, сега мнението е точно противоположно и дори се изразява любопитство "какво ли би станало, ако си имаме наша Дилма Русеф".
Румен Христов Най-драстични са промените при Румен Христов, който преди началото на официалната кампания беше посрещан с неутралност, а сега с открито неодобрение от десните избиратели. Наблюдава се тенденция на нарастване на броя на "сините" симпатизанти, които ясно заявяват, че Христов не следва да разчита на тяхната подкрепа, тъй като изборът му е бил разочарование за тях. В коментарите, дискутиращи неговата кандидатура, коментиращите не възприемат добре нашумялото изказване на Христов, че "бихме приели всяка подкрепа, стига да не е задкулисна". Повечето симпатизанти на сините смятат, че Румен Христов се надява именно на подкрепата на Движението за права и свободи, особено след като заявяват публично: "А кой не очаква подкрепа на ДПС и техния твърд електорат?" Показателен за всеобщото мнение и разочарованието на читателите от това изказване е и краткият коментар: "Всеядно, по-всеядно, най-всеядно… политик пред избори…"
Като цяло обещанията му за умерен, предвидим и неконфронтиращ се лидер биват смятани за пораженчески сред обявилите се сини избиратели. Сред тях кандидатът за вицепрезидент на Съюза на десните сили е смятан за интелигентен и некорумпиран човек, което носи позитиви и за титуляря Христов.

Волен Сидеров

Повишеният интерес, който Волен Сидеров предизвиква у читателите на електронни медии, се дължи най-вече на разрасналия се етнически конфликт в Катуница, който според някои комантатори "Волен популистки е яхнал", за да мобилизира повече гласове.
За разлика от тренда на отливане на гласове, който наблюдаваме при Румен Христов, при Волен Сидеров вече можем да забележим и опоненти, които открито заявяват, че въпреки че не споделят основните политически възгледи на лидера на "Атака", все пак смятат, че някои негови предложения и идеи са повече от добри и следва да се приложат на практика в българската политическа реалност.
Иначе най-голям е делът на подигравателните коментари, а именно над 16%.

*Авторите са анализатори в АИИ Дейта процесинг

Стр. 16

Leave a Reply