Кризата е ударила приходите и печалбата на групата

в. Дневник, Компании & Финанси | Чавдар ПЪРВАНОВ | 15.12.2010 

Кризата е ударила приходите и печалбата на групата

Кризата е ударила бизнеса на "ВАЦ медийна група България" през миналата година, показва одитираният й отчет. Приходите от продажби са се свили с 24% до 80.69 млн. лв. Сериозно са пострадали тези от реклама – те са паднали с 30% спрямо 2008 г. до 25.7 млн. лв. Печалбата се понижава със 75% до 2.1 млн. лв.
Най-голям принос в миналогодишния оборот на групата има дейността по разпространение на вестници и списания, осъществявана от дъщерната "Агенция Стрела" – тя е генерирала половината от продажбите, или над 40 млн. лв. И при нея обаче е реализиран спад в размер на 17% на годишна база. Приходите от печат са се увеличили с 13 на сто, но техният дял в общите продажби е само около 11%. Прави впечатление
изключително ниската задлъжнялост на "ВАЦ медийна група България" -банкови кредити изобщо не са теглени. Ликвидните й показатели – способността й да се разплаща с доставчиците и да поддържа дейността си непрекъсната, също изглеждат стабилни, ако се гледат данните в отчета.

Дружества на "ВАЦ медийна група България"

• "Вестникарска група България"
• "Медиа холдинг" АД
• "168 часа" ЕООД
• Издателство за списания "МЕдия" ЕООД
• Печатница "София" ЕООД
• Агенция "Стрела" ЕООД
• "Сант" ЕООД
• "Аудиофон България" ООД
***
Първи реакции

Георги Лозанов, председател на СЕМ: Не е случайна сделка, очакваше се отдавна
Това не е случайна сделка и не е изненада, очакваше се отдавна. Влизането на нов играч с нови позиции е положително. Трябва човек да има як финансов гръб, за да може сега да инвестира в активна медия. Немският собственик заради пазарната конюнктура беше отдавна демотивиран да издава вестници в България. Засега не можем да говорим за промяна на баланса на медийния пазар. Това зависи от много неща. Как ще се позиционира на пазара – дали интересът на новия собственик ще остане само в хартиената медия, или ще следва новите тенденции. Нямам представа какви са мотивите да бъдат привлечени българските партньори – предполагам, че те са вероятно във финансовите и бизнес отношенията, а не в това да се заемат едни или други позиции в обществен план. Каквито и коментари да е имало за Любомир Павлов и ролята му в политиката и прехода, това няма отношение към участието му в сделката. Огнян Донев несъмнено е финансова мощна фигура, което пък има значение.
Тодор Батков, председател на съвета на директорите на "Стандарт нюз ООД": Плурализмът на мнение ще бъде гарантиран
Сделката е добра за българските печатни медии. Имайки предвид купувачите, това ще гарантира плурализма на мнение и свободата на словото. Мога да кажа добри неща и за двамата български партньори – познавам ги отдавна. Огнян Донев е един от най-изявените и успешни предприемачи с ангажираност към обществени проблеми, шеф е на работодателите. Любомир Павлов – също. Удовлетворен съм от тяхното участие.

Стр. 1

 

Leave a Reply