Кризата продава новините на медиите

в. Пари | 2010-05-25 

Повече икономика – повече зрители. Или поне така твърдят шефовете на големите телевизии

Съдържанието на емисиите на медиите се напълни с невиждано количество икономически новини. Все по-често водещата информация е свързана или с развитието на кризата, или с реформите у нас и по света, или с все по-нови предложения за антикризисни мерки.
Хората се страхуват за неясното си бъдеще. Затова се нуждаят от повече информация. Искат да се чувстват подготвени за непредвидимо бързо променящата се ситуация, твърдят психолози. Затова според тях зрителите днес следят по-внимателно новинарските емисии, отколкото преди две години, когато кризата все още беше мираж, за който всеки е чувал, но никой не е виждал.
Факт
От началото на 2010 г. пийпълметричните агенции отчитат повишена гледаемост на телевизия като цяло. Въпреки че за икономическа криза в световен мащаб се заговори още преди около 2 години, у нас тя дойде със закъснение и едва сега започват да се проявяват последиците от нея.
Повече безработни, които прекарват голяма част от времето си у дома… пред телевизора. Това е най-вероятното обяснение за повишаването на интереса към телевизията като цяло.
Разбира се, не може да се отрече и приносът на самите електронни медии – по-интересно поднесени новини, нови предавания, риалитита, сериали…

Парадокс

Въпреки че като цяло зрителите на телевизиите се увеличават заради кризата, именно тя стана причина за спада на приходите на медиите от реклама. Експертите прогнозират, че средно с още около 10% ще спадне печалбата на медиите от реклама. През миналата година телевизиите са отбелязали спад на рекламните приходи с около 20%, сочат данни на TNS/TV Plan. Това до голяма степен се дължи и на факта, че те намалиха тарифите си средно с около 30%. Като цяло обаче позициите на тв пазара си остават същите. BTV бележи лек ръст в пазарния си дял на рекламните приходи, а Нова тв има лек спад. Изводите, които направиха експертите на 14-ия форум на рекламния бранш преди два месеца, бяха, че нетният рекламен пазар през 2009 г. възлиза на 390 млн. лв., което е с 25% по-малко от сумата, вложена в реклама в медиите през 2008 г. (519 млн. лв.). Цената на рекламата в медиите като цяло е надолу с между 20 и 35%. Както се казва: криза е!

Парадокс 2

По данни на пийпълметричната агенция GARB зрителският интерес към новините на трите големи телевизии – bTV, Нова тв и БНТ, пада през последните три години. Ако новините на БНТ през 2008 г. са били гледани средно от около 377 хил. души, в началото на 2010 г. те вече стават 284 хил. души (виж графиката). Равномерният спад важи и за "Календар" на Нова тв. Ако през 2008 г. 505 хил. души средно са се задържали пред екрана по време на емисията, в началото на 2010 г. те са 356 хил. Само bTV бележи ръст от 3% от 2008 г. насам на гледаемостта на новинарските емисии, защото виждаме по-малко разплакали бабички за сметка на повече икономическа информация. Причините са много и не се дължат само на кризата. Но и на експанзията на интернет и промяната на съдържанието. Днес новините на БНТ например може да се гледат изцяло в сайта на телевизията. Същото важи и за Нова тв, и за bTV.

Стр. 22

Leave a Reply