Кризата удари тежко и рекламния бранш

Новият глас, Пловдив | Радосвета БОЧУКОВА | 2009-12-25 

Агенциите в Пловдив кретат с минимален обем поръчки

Общата икономическа криза е ударила най-тежко рекламния бранш и в частност сегмента за сувенирна и външна реклама, установи проверка на "Новият глас". Именно през декември – месеца на най-активен оборот, поръчките са спаднали до санитарния минимум, обяснява Радослав Райчев, съсобственик на средноголяма агенция в Пловдив. Големите и малки календари, които традиционно фирмите поръчват през декември, както и подаръчните рекламни материали като тефтери, запалки, химикалки, ключодържатели, чаши и т.н вече са изключение и се правят в оскъдни количества.
Според хората от бранша общият спад на сувенирната реклама в Пловдив е поне със 70-80 процента.
Причините за свиването на пазара са в орязването на маркетинговите и рекламните бюджети на фирмите в региона. "Някои го правят от предпазливост. Други наистина нямат средства. А трети се презастраховат срещу евентуална по-дълбока криза", коментира Райчев. Подобни са наблюденията и на Тодор Кочовски. Фирмата, която той управлява, притежава собствена печатница и обичайният оборот е по 100-150 хиляди лв. през последните месеци на годината, които по традиция са най-активни. В момента обемите са паднали наполовина от обичайните за декември, коментира той. Но ние балансираме с широкоформатен печат и поръчките за етикети от производствените предприятия, които не са секнали, обяснява той По-големите фирми, работещи в рекламния бранш, засега се крепят, като оптимизират работата си и намаляват някои директни разходи. "Опитваме се да не прибягваме до съкращения, тъй като в нашия бранш трудно се намират квалифицирани хора, особено в Пловдив", коментира Кочовски. Същото е положението и при колегите в Европа, с които имаме контакти , добави той. В Австрия, Словения и особено в Хърватия положението е дори още по-тежко, отколкото у нас.
Според Радослав Райчев пък кризата си има и положителни аспекти, тъй като е прогонила от пазара по-нежизнеспособните търговски субекти. От друга страна, тя накарала мениджърите да станат по-прецизни по отношение на качеството, както и в отношенията си с доставчици, подизпълнители и клиенти. Подобрил се е и контролът върху финансовите и човешки ресурси.
"Проблемът, пред който ще се изправим през 2010 г, е, че бизнесът се страхува да прави дългосрочни планове, а по тази причина дори и най-крупните поръчители на сувенирна и външна реклама действат изключително консервативно", коментира Петър Стойчев, който е в рекламния бранш от 15 години. Фирмата му, специализирана във външна реклама, е принудена да прави всевъзможни промоции и отстъпки, за да привлече клиенти. "Напълно нормално е да се стигне до фалити на агенции, но те са принципно възможни не само в рекламния бранш, защото междуфирмената задлъжнялост е един от най-големите икономически проблеми в страната, казва Стойчев. Голяма част от нашите клиенти и контрагенти са просрочили задълженията си и в други браншове – не са плащали лизингите на автомобилите си, не обслужват редовно оборотните си или ипотечните кредити, които са теглили, за да инвестират в недвижими имоти, строителство или нещо Друго".
2010 г. ще бъде дори още по-тежка от тази година, прогнозира Тодор Кочовски. Истината за бранша е, че портфолията на голяма част от агенциите в България се формират в по-голямата си част на непазарен принцип. Те са приятелски, политически, роднински, много често и чисто корупционни, подсказват представители на бранша.

Стр. 6-7

Leave a Reply