Кръцни-срежи програмата на БНТ

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 21.08.2010

"Освен за "В неделя с…" и "Голямото четене" за друго предаване на БНТ от последните години не се сещам". Това е обобщението на анкета сред произволни и невинни зрители на държавната телевизия. С уговорката, че проучването е абсолютно любителско и с хуманно-патриотична цел -подпомагане на медията. Така предишният програмен директор Невена Андонова и заместникът й Димитър Цонев записаха имената си в програмната схема на 50-годишната телевизия. Какво обаче ще остави техният наследник – Севда Шишманова, до неотдавна член на управителния съвет на БНТ, а от четвъртък – вече програмен директор на същата медия? Дали и тя ще се втурне в смели начинания от типа на скъпото и старомодно неделно предаване на Д. Цонев, или ще изгради програма, която ще спаси телевизията от тотално забвение, ще й върне аудиторията, ще увеличи пазарния й дял и ще осигури рекламни приходи? Всички преки пътища към последните са с адрес "програмна схема". Тя е безнаказаният отговорник за изтичането на зрителите към частните тв канали, липсата на кадри в БНТ и традиционното "изпускане" на БНТ1 при боравене с дистанционното.
Севда Шишманова всъщност беше единодушно избрана за програмен директор от съвсем пресния управителен съвет. Журналистката бе сочена за кандидат с най-сигурни претенции за позицията веднага щом Вяра Анкова бе избрана от СЕМ за генерален директор. Шишманова обаче ще определя какво ще гледаме само на
БНТ1. Сателитният канал и регионалните центрове тепърва ще си търсят нов програмен началник. Като основна мотивация за кандидатурата си тя посочи, че програмната дирекция е сред най-слабо реформираните. Така, поне засега, рокадите на "Сан Стефано" 29 след оттеглянето на Уляна Пръмова не са от най-изненадващите. Следващата седмица се очаква да стане ясно името на новия шеф на дирекция "Новини и актуални предавания". Мястото бе овакантено от Вяра Анкова. Говори се, че дирекцията ще оглави Милена Цветанска. Която, заедно с водещия на "Панорама" Бойко Василев, бе сред най-ревностните защитници на Анкова по време на изборната битка за шефското кресло. Но програмата на БНТ винаги е била ябълката на раздора в отношенията на телевизията майка с невинните зрители.
Какво наследява новата управа? Скандалното "В неделя с…". За него се изписаха тонове мастило, че струва прекалено скъпо на данъкоплатеца, че е художествено неиздържано, че е с нисък рейтинг и т.н., но въпреки това продължи да си царува непоклатимо в програмната схема. Миналото ръководство се отчете с успешен сезон на лицензионните риалити формати "Голямото четене" и "Великите българи". И двете се възприеха добре за ужас на конкуренцията. Шишманова и екипът й ще наследят и сутрешен блок със съмнително нисък рейтинг, често сменящи се водещи и неособено интересни теми (или по-скоро неинтересно поднесени). Към тях може да се прибави и дълголетната "Панорама", която се вози върху изтърканата си някогашна слава на актуално публицистично предаване. В момента единствената му мисия е да
дава трибуна на политиците, които са на власт. Сред ветераните е и "Минута е много". То, естествено, няма как да гони рейтинг висоти, след като аудиторията му е в държавата на моловете. През последните няколко години едно от малкото постижения на телевизията са новинарските й емисии. Особено късните. Те са динамични и модерни, при все че невинаги започват в точен час. Историята мълчи за останалите продукции на държавната телевизия, която за тази година ще употреби 60 млн. лв. от джоба на данъкоплатците.
Какво обаче пише в концепцията на новата програмна директорка? Сред най-симпатичните начинания е това да се направи "Малкото голямо четене". То ще е предназначено за детска литература. Сутрешният блок пък ще бъде обогатен с едночасов блок, посветен на културата. "Така в максимална степен ще може да се експериментира със създаването на крос медийни проекти и да се създаде поле за дебат за българската култура, наука и образование", твърди Севда Шишманова. Тоест, напук на комерсиалните телевизии, които сутрин наблягат основно на политическата тематика, БНТ ще сее култура. Дано само да намери по-адекватен начин да ни я поднася, а не както досега – твърде вяло и незаинтересовано. На практика екипът на Вяра Анкова не подминава една от основните забележки на телевизионния динозавър Хачо Бояджиев. Докато СЕМ избираше новата тв началничка, той й "натърти", че сутрешният блок трябва да е сред приоритетите й. Защото в момента бил негледаем.
Сред бъдещите творчески планове на Шишманова и подчинените й са БНТ да реализира сезонни проекти, обществени риалита, рейтингово кино, документалистика и интерактивни проекти. Във всички тях дори щял да е ангажиран и зрителят като основен участник в правенето на съдържание. Интересно ще е как точно ще стане това.
Похвално е, стига да не остане само на книга и намерението БНТ да започне да изнася съдържание. С други думи, стремежът ще е да се произвежда качествена продукция, която да може да се предоставя на комерсиалните канали. Освен това новата програмна началничка иска да използва външните продукции, за да развие програмно жанровото съдържание на телевизията. Към това може да прибавим и амбициозната задача медията да промени стратегията си за продуциране на телевизионни сериали и документално кино. Така формулираното намерение: "Да се използва комерсиален подход, но при създаването на продукция със съдържание, което отговаря на стандартите на обществените телевизии", поне на драгия зрител едва ли нещо му говори. Все пак управителният съвет е одобрил Шишманова сигурно и защото иска "БНТ да промени стратегията при реализацията на теми, свързани с гражданския и социалния ангажимент на обществената медия, като предложи модерен подход при реализация на предаванията си". Казано директно, ще се върви към модернизация. Преди това обаче ще бъде направена оценка на всички заглавия в програмната схема, за да се отстранят всички нискорейтингови и дублиращи се предавания. Така че каква ще е съдбата на "В неделя с… " не се знае. То все пак не се дублира с никое друго, попадайки в графата "уникално телевизионно творчество".
Всъщност на всички е ясно, че по БНТ1 едва ли ще видим предавания, които хем да бъдат като тези на търговските медии, т.е. скъпи, хем да са комерсиални, хем да са конкурентни, хем "да отговарят на стандартите на обществените телевизии", хем да стават за гледане. Това е абсолютно невъзможно за тази медия, която по традиция все се оплаква, че е единствената в държавата, която изпълнява обществени функции. И ще продължава така, докато другите две големи национални телевизии не й изземат напълно обществените функции, а тя се утешава с "В неделя с…" Или докато на "Сан Стефано" 29 не заиграе голямата ножица и не нахлуят хората с модерно телевизионно мислене.

Стр. 36

One Response to “Кръцни-срежи програмата на БНТ”

  1. кино милена « Эхо блогосферы Says:

    [...] PRnew.info Team пишет: Мястото бе овакантено от Вяра Анкова. Говори се, че дирекцията ще оглави Милена Цветанска. Която, заедно с водещия на «Панорама» Бойко Василев, бе сред най-ревностните защитници на Анкова по време на изборната битка за шефското кресло. Но програмата на БНТ винаги е … Сред бъдещите творчески планове на Шишманова и подчинените й са БНТ да реализира сезонни проекти, обществени риалита, рейтингово кино, документалистика и интерактивни проекти. Във всички тях дори щял да е … [...]

Leave a Reply