Куца PR акция на “Олд Трафорд”

в. Галерия | Крум САВОВ | 16.02.2012

Странно бизнес решение, свързано с футбола, взе един от водещите рекламодатели у нас през последната седмица. Вторият по големина мобилен оператор в България – "Глобул", с гръцки собственик Cosmote, стана спонсор на английския "Манчестър Юнайтед". Търговската логика на този проект не изглежда особено обоснована, въпреки че на пръв поглед замисълът е ясен: един от най-популярните клубове в света има достатъчно фенове у нас, а за капак в него играе Димитър Бербатов. Дотук обаче с общоприетата практика за такъв тип инвестиции.
Екстрите за почитателите на "червените дяволи" у нас ще са допълнителни новини и интервюта и клубни материали за абонатите на гръцкия оператор. Почитателите на Бербатов едва ли ще могат да си кореспондират с него, да си чатят или пишат ексклузивни есемеси, но за българския страдалец на "Олд Трафорд" след малко.
Иначе още няколко думи за нестандартната PR акция и необяснимите източници за приходи от нея.
Шефовете на "Глобул", както си му е редът, натовариха основните медии у нас на специален чартър и вестници, сайтове и телевизии се изсипаха на базата на "Юнайтед" в Манчестър.
Дотук нищо чак толкова необичайно, ако не изключим това, че на пресконференцията за официалното представяне на новия спонсор на "Манчестър" го нямаше… самия Бербатов. Цъфна дядо ви Алекс Фъргюсън и дълбоките резерви Том Клевърли и Фил Джоунс, които дежурно претупаха събитието, усмихнаха се суховато за протокола и естествено, благодариха за поредния желаещ да подпомага финансово милионерите от фамилия Глейзър. В пресцентъра на англичаните местните журналисти бяха не повече от трима-четирима, а организацията на домакините не позволи задаването на спортно-технически въпроси към сър Алекс и подопечните му. В тайна останаха в крайна сметка и параметрите на сделката, като неофициално се твърди, че "Глобул" ще изсипва 200 хиляди евро годишно в касата на "Олд Трафорд". 200 хиляди, 200 хиляди, кой ти ги дава? По-любопитното е какъв ще бъде ефектът от тези пари.
Отговорът може би дойде минути по-късно, когато и самият голмайстор на английската висша лига Димитър Бербатов се размина със своя душманин с червения нос и дъвката и седна пред българските журналисти. Стеснителен и скромен както винаги, Митко невинно съобщи, че ролята на смъртна резерва с железен анцуг на пейката в Манчестър му е омръзнала и той е готов да се завърне в националния отбор. Две години след онази прословута пресконференция през май 2010 г., в която рекордьорът по отбелязани голове в националния ни отбор и по спечелени призове за "футболист на годината" каза, че когато сме готови, можем да му се обадим, за да дойде да ни оправи футбола, сега нещата стоят по коренно различен начин. Момчето си тръгна тогава, а мъжът май разбра, че с България на гърдите е зле, но без нея е още по-зле.
Бербатов заяви на всеослушание, че телефонът му (най-вероятно с глобулски номер) е в очакване Любо Пенев да му звънне. Националният селекционер заяви, че е наясно с този факт и че всеки момент ще набере номера на най-скъпия ни таран. Идилията е пълна, но не съм убеден, че има връзка между стратегическия ход на "Глобул" и анонсираната готовност на Бербатов за завръщане на блудния син.
Ако все пак крайният резултат е на мача с Унгария на 29 февруари в Будапеща с номер 9 за България да излезе Бербатов, би било прекрасно. Най-идиотското в случая е как английските медии отразиха двете знаменателни за нас събития: спонсорството на "Манчестър" от страна
на "Глобул" – интерес нулев, и завръщането на Бербатов в националния – интерес същата "нула". Водещият журналист от най-тиражния вестник на Острова, таблоида "Сън", Нийл Кастърс заяви, че от нас чува тази информация. На Острова явно напълно са отписали футболния ни художник и единственото, което ги вълнува всъщност, е колко пари ще успее да му вземе "Манчестър" при продажбата му през лятото. Две неща станаха ясни – че проклетите медии (и жълти, и сериозни) във Великобритания не можаха да обикнат българския мълчаливец, а той пък може би осъзна, че по-хубаво от у дома няма. И може би идеалната формула е да прибира милионите на "Манчестър" за три минути срещу "Челси" и нула срещу "Ливърпул" и да играе от сърце и да вкарва за България. Ако и от "Глобул" имат пръст в този вариант – още по-добре. Благодарим ви, бунтуващи се южни съседи, дано да не фалирате.

Стр. 69

Leave a Reply