Купи ли все пак Livemedia “Уебмедия груп”?

в. Банкер | 21.09.2011

Комичен скандал избухна в края на миналата седмица, след като собственикът на онлайн групата Livemedia Иво Кусев обяви, че е закупил мажоритарния дял от акциите на Web media Group (WMG). Съобщението за "сделката" се появи в един от сайтовете на Live Media – Livebiz. Според него WMG, която притежава сайтовете news.bg, topsport.bg, money.bg, lifestyle.bg, vsi4ko.bg, gleden.bg и ibox.bg, вече е с нов собственик. На следващия ден обаче от news.bg опровергаха изнесената информация. В съобщение на корпоративния сайт на компанията се казва, че: "Web Media Group не е продало нито един от притежаваните от дружеството интернет сайтове. Относно публикации за придобити акции от капитала на "Уебмедия груп", уведомяваме, че до настоящия момент в дружеството не е постъпило уведомление за разкриване на дялово участие в дружеството за придобити или прехвърлени акции от капитала му, съгласно изискванията на чл.145 от ЗППЦК". Освен това от компанията допълват, "че ако има сключване на сделка, то тя е между акционери и Иво Кусев".
Самият Кусев твърди, че "медийното отразяване малко е изпреварило финализирането" на операцията и че по всяка вероятност от WMG са решили да отричат за сделката заради притеснения от санкции от Комисията за финансов надзор, тъй като акциите на дружеството се търгували на Българската фондова борса.
Livemedia участва в обединението "Арена футбол", което закупи правата за излъчване на футболните мачове от А група в интернет. Неотдавна фирмата закупи и клюкарския сайт HotArena.net Собственикът на Livemedia – Иво Николаев Кусев, е от Сливен. Той е съдружник и управител на рекламната агенция "Оксиджен" ООД, показа справка в Търговския регистър. Негови бизнес партньори там са Александър Вукович и Георги Георгиев. Интересен е фактът, че седалището на фирмата е в апартамент на блок 85 на сливенската улица "Георги C. Раковски".
Съдейки по регистъра за обществените поръчки, "Оксиджен" е печелила конкурс за рекламна агенция на Българския спортен тотализатор. Стойността на рекламния договор е 2.6 млн. лева. През 2008-а Министерството на държавната администрация й възложи нестандартната обществена поръчка за проверка на обучението на чиновниците по английски език. Стойността й е над 200 000 лева.
На 4 февруари 2008 г. в София е учредено "Експат бета АДСИЦ. От протокола на учредителното събрание на акционерите става ясно, че акции в него има и приятелката на експремиера Сергей Станишев – Моника Йосифова, а "Оксиджен" притежава 11.93% от книжата. При последвалото задължително увеличаване на капитала, "Оксиджен" увеличава дела си до 20 процента.

Стр. 35

 

Leave a Reply