КЗК глоби PR агенцията “Вивека консултинг” с близо 264 хил. лв. за имитация на име

www.regal.bg | 02.05.2011

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 263 940 лв. PR агенцията "Вивека консултинг" за умишлена имитация на марка и сайт, както и за рекламно заблуждение, съобщиха от ведомството. Жалба в антимонополния орган е подаден от компанията "Вивека", в чието ръководство до края на 2009 г. са участвали настоящите мениджъри и собственици на "Вивека консултинг".
От фирмата жалбоподател са пледирали пред КЗК за нанесени щети от над 1.5 млн. лева. Потърсени за коментар от "Вивека консултинг" съобщиха, че ще обжалват решението на антимонополната комисия, защото притежават марката.
Комисията е установила, че "Вивека консултинг" не е нарушила конкуренцията, тъй като старото дружество "Вивека" не осъществява стопанска дейност. От КЗК също така са отчели факта, че клиентите не е възможно да бъдат заблудени, защото работят лично с определени хора.+
Освен това не са привлечени нови клиенти по нелоялен начин. КЗК обаче е открила други нарушения на местното законодателство – новата фирма "Вивека консултинг" е използвала умишлено наименование, близко до старата – "Вивека".
Освен това дружеството е представило заблуждаваща информация на сайта си, според която клиенти на "Вивека" са били негови клиенти, а също така е използвало идентичен адрес на сайта, различието е единствено домейнът bg вместо com.
За всяко едно от нарушенията КЗК е постановила глоба от 86 480 лв., което е 2% от нетните приходи на "Вивека консултинг" за 2010 г. Освен това лични глоби от по 1000 лв. са наложени на Албена Маринова и Нина Нейкова. Разходите по производството от 2500 лв. също са за сметка на санкционираната фирма.

Leave a Reply