КЗК глоби с над 260 хил. лв. PR агенция за имитация на марка и сайт

Dnevnik.bg I Цветелина КАТАНСКА I 1.05.2011

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 263 940 лв. PR агенцията "Вивека консултинг" за умишлена имитация на марка и сайт, както и за рекламно заблуждение, съобщиха от ведомството. Жалба в антимонополния орган е подаден от компанията "Вивека", в чието ръководство до края на 2009 г. са участвали настоящите мениджъри и собственици на "Вивека консултинг". От фирмата жалбоподател са пледирали пред КЗК за нанесени щети от над 1.5 млн. лева. Потърсени за коментар, от "Вивека консултинг" съобщиха, че ще обжалват решението на антимонополната комисия, защото притежават марката.

Производството на КЗК освен срещу юридическото лице "Вивека консултинг" е насочено и към работещите в старото "Вивека" – Нина Вълкова Нейкова, Албена Ивайлова Маринова и Ивайло Иванов Иванов. Според жалбоподателят, новата компания е създадена още през 2008 г. и е целяла като имитира названието на съществуващото вече дружество да привлече по нелоялен начин клиенти. В отговор на запитване от КЗК, от "Вивека консултинг" са отговорили, че предоставят услуги в сферата на PR-а и е невъзможно да заблудят своите клиенти кой стои срещу тях. От антимонополния орган са отчели този мотив като несъстоятелен.

Дружеството "Вивека" е било регистрирано през 2005 г. и е осъществявало дейност до 2010 г. Съдружници в него са били първоначално Илиана Василева Денева, Чавдар Ивайлов Маринов, Мария Николаева Стоянова и Никола Станчов, гражданин на Франция. Впоследствие за управител на дружеството е вписана Нина Нейкова, която не е притежавала дялове в компанията, но според жалбопотателят дялове е имала дъщеря й Мария Стоянова. Чавдар Маринов пък е бил брат на Албена Маринова. През 2008 г. Албена Маринова и Нина Нейкова са регистрирали компанията "Вивека консултинг" със сходен предмет на дейност.
Сред клиентите на компанията са "Рехау", "Бургас плаза мол", "Кино Арена", "Българо-американска кредитна банка", "Хелиос резорт", "Adamant Capital", "Helios Spa&Resort", "Risk Monitor", "Петрол холдинг", "Aphrodite Beauty Spa & Health Center", "Пикадили".

Комисията за защита на конкуренцията е установила, че "Вивека консултинг" не е нарушила конкуренцията, тъй като старото дружество "Вивека" не осъществява стопанска дейност. От КЗК също така са отчели факта, че клиентите не е възможно да бъдат заблудени, защото работят лично с определени хора. Освен това не са привлечени нови клиенти по нелоялен начин. КЗК обаче е открила други нарушения на местното законодателство – новата фирма "Вивека консултинг" е използвала умишлено наименование близко до старата – "Вивека". Освен това дружеството е представило заблуждаваща информация на сайта си, според която клиенти на "Вивека" са били негови клиенти, а също така е използвало идентичен адрес на сайта, различието е единствено домейна bg вместо com.

За всяко едно от нарушенията КЗК е постановила глоба от 86 480 лв., което е 2% от нетните приходи на "Вивека консултинг" за 2010 г. Освен това лични глоби от по 1000 лв. са наложени на Албена Маринова и Нина Нейкова. Разходите по производството от 2500 лв. също са за сметка на санкционираната фирма.

Оригинална публикация

Leave a Reply