Лицензът за Leo Burnett ще смени собственика си

в. Капитал, електронно издание I Борислав КАНДОВ I 2009-12-19

Преструктурирането на международния холдинг достигна българския пазар

Лео Бърнет ПроектСтарият модел е счупен, необходима е промяна, трябва да оптимизираме ресурсите.

Тези реплики са познати до болка в рекламната индустрия. Допреди една година основният повод те да се споменават бе навлизането на интернет и успеха на малки, нови агенции, изместващи старите динозаври. Днес по-скоро се цели свиване на разходите заради икономическата криза, която удари рекламния пазар почти навсякъде по света.

В световния холдинг Publicis Groupe преструктурирането започна преди доста време, но едва сега засегна по-чувствително българския пазар. Компанията е собственик на три от големите глобални рекламни агенции – Leo Burnett, Saatchi&Saatchi и едноименната Publicis и е представена тук чрез Publicis MARC Group, в която холдингът държи мажоритарния дял от собствеността.

В България Leo Burnett Sofia са афилиация на международната агенция – имат договор да носят името на една от най-старите агенции и да обслужва някои от глобалните клиенти на агенцията. Създадена като "Конворт" ООД през 1992 г., през 1997 г. фирмата вече се казва "Рекламна агенция Лео Бърнет България" АД. Няколко дни преди Коледа обаче агенцията получи неприятна новина – заради преструктурирането на Publicis Groupe от пролетта на 2010 г. лицензът за името Leo Burnett ще бъде прекратен. Тъй като все още няма никаква подробна информация за плановете на Publicis за развитието на тази част от бизнеса им в България, от агенцията отклониха поканата за официален коментар, но подчертаха, че случващото се е резултат от стратегическите планове за развитие на световния холдинг и нямат нищо общо с работата на агенцията в България. Най-вероятно лицензът и клиентите, които досега се обслужваха от агенцията Procter & Gamble и Philip Morris, ще преминат в структурата на Publicis MARC Group. Управителят на групата Николай Неделчев също не коментира казуса, тъй като и той не е получил повече информация.

Leo Burnett са специализирани в креативното обслужване на клиентите си, докато медийното планиране и купуване се извършва от StarcomMediaVest. В България лицензът за името се държи от MediaS SMV, която пък е част от структурите на New Moment New Ideas Company. От медиа агенцията коментираха, че не са получили никаква информация за предстояща промяна в отношенията им със Starcom. New Moment преминаха по пътя на екипа зад Leo Burnett Sofia през 2001-2002 г., когато агенцията се казваше S Team Bates Saatchi & Saatchi, но лицензът за името на международната агенция им бе отнет.

Подобен процес тече в още няколко източноевропейски страни, но навсякъде Publicis Groupe действа според развитието на конкретния пазар. В Сърбия например се е случило обратното – Publicis ще стане част от структурата на Leo Burnett. В Австралия Leo Burnett премина към Publicis още през 2007 г. Накратко концепцията на това сливане е трите водещи агенции на холдинга – Leo Burnett, Saatchi & Saatchi да обединят ресурсите си с цел по-добро обслужване на клиентите им. Така в холдинга ще има един акаунт директор (който следи за гладкото протичане на работата между агенцията и клиента) за даден клиент и пред него ще се отчитат всички екипи от агенциите на холдинга, които работят по активности за Tide например.

Както от екипа на все още казващата се агенция Leo Burnett, така и управителят на Publicis MARC Николай Неделчев казаха, че ще могат да съобщят повече подробности около бъдещата си дейност през януари.

Фотограф: Надежда Чипева

Оригинална публикация

Leave a Reply