Лиляна Загорчева: Социалните мрежи са безценна нова възможност за малкия бизнес

www.chambersz.com I 2.11.2011

Провеждането на успешна маркетингова кампания, от която дадена фирма може да се възползва, при това без да инвестира пари, е възможно. Инструментът да се прави маркетинг с нулев бюджет са социалните мрежи в интернет, казва Лиляна Загорчева, ръководител на фирма MB Communications, която има добър опит при решаване на конкретни фирмени казуси.
Дори и да не се похарчат пари, за да има успех едно начинание, например при използването на социалните мрежи, винаги трябва да се отдели време и човешки ресурс – на хора със знания и опит. За добрия резултат са необходими и желание и прецизност при изпълнение на детайлите в работата, казва Лиляна Загорчева. А това са и най-ценните ресурси, които определена фирма може да инвестира в доброто си представяне чрез интернет и социалните медии.
Все пак от MB Communications казват: Да, възможно е да се прави добър маркетинг с нулев бюджет. Твърдението се базира и на сравнение с огромните бюджети, които определени компании отделят за класическа реклама в традиционните медии – телевизия, радио, вестници и списания. В сравнение с тях маркетингът и рекламата чрез интернет и най-вече с помощта на социалните мрежи може да гарантира много по-голяма ефективност. Това се прави и в България и има много добри примери, казва Лиляна Загорчева.
Погрешно е впечатлението, че социалните медии – форумите, блоговете, Фейсбук (Facebook), Туитър (Twitter), Ютюб (Youtube) и десетките други мрежи, се ползват само от младите хора, които имат специфични интереси. Около 30% от българите, които са потребителите на Фейсбук, са над 46 години. Бизнес аудиторията също е там и при това е много активна.
И все пак, с какво трябва да се започне, ако сега една фирма е решила да наложи присъствието си в интернет. Първо трябва да слуша и да гледа, казва Лиляна Загорчева. След това трябва да намери собствен начин, как да стане участник в диалога с другата страна, с клиентите си. Смисълът да се инвестира време и усилия от една компания в интернет и в социалните мрежи идва от това присъствието ѝ там да бъде 1. полезно, 2. полезно, 3. полезно, но също така и забавно. Ако ти си полезен на своята аудитория, даваш ценни съвети и нов, професионален поглед върху нещата, с които се занимаваш, това е много добро начало, казва Загорчева.
Правилното използване на социалните мрежи за реклама може да бъде много добър и ефективен инструмент, но заедно с това то е и нож с две остриета.
Тази възможност е нова, тя е безценна най-вече за малкия и за средния бизнес. Много често обаче ръководителите на фирми се притесняват от директния контакт с човека от другата страна. Има компании, които създават свои профили във Фейсбук и след това забраняват на хората да пишат коментари и да споделят мнението си. Това е абсурд. Не така е логиката на общуването чрез социалните медии. Не се прави така, заявява Лиляна Загорчева. В социалните медии трябва да бъдеш готов да посрещнеш директно и неприятните коментари. Трябва да имаш ясен отговор на всяка критика и увереността да заявиш позиция, съветват специалистите от MB Communications. Хората, които имат опит при общуването в социалните мрежи знаят, че ако някой те критикува е дори плюс, а не проблем.
Тези съвети и много конкретни примери от практиката чуха и участниците в еднодневното обучение, което хората от MB Communications проведоха в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Участници в обучението бяха представители на водещи в своите области фирми от Стара Загора. Всички те дадоха много висока оценка на лекторите. Получиха знания и практически съвети, които могат да приложат веднага, за да развият комуникацията със своите партньори и клиенти чрез най-голямата и най-достъпната медия – интернет.

Оригинална публикация

Leave a Reply