Люба Кулезич, журналистка: На душа липосукция не се прави

в. Стандарт | Иваничка ТОДОРОВА | 20.03.2011 

Не се окачествявам като кофти пич, казва за себе си известната журналистка

На граничната просека, в мига преди да прекрачи поредното стъпало на живота си, Люба Кулезич посреща предизвикателството с минерална вода на тихо място с изглед към полуделия софийски трафик. Водата е с лимон. Може би, за да не забрави киселия вкус на неутралитета. Кой знае? Няма чаша ароматно кафе. Това е клише, а за нея клишето е дявол. Но сама се е превърнала в клише на антиклишето, от онези, хубавите такива. В България често наричаме хората с позиция герои. Съвсем неуместна дума, която спокойно и доста по-правилно може да се замести с "характер" – американците я използват вместо "лирически герой", говорейки за сюжет от ярки личности, било то на филм или в реалността. Това самата Люба обясни на прага на рождения си ден вчера.

- Докъде стигна подготовката за предаването "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7?

- В момента е трудно дотолкова, доколкото е много малко времето. Магазинно, неделно предаване, близо тричасово, изисква хубав екип, технологическа обезпеченост, динамика, бързина. Не всички условия съвпадат поначало. Решение да започна нещо от нулата за пореден път предполагаше подобна ситуация. Стартираме на 3 април.

- Кога разбра, че новото ти предизвикателство ще е именно това предаване?

- Неотдавна, въпреки че такива разговори, подмятания и сондажи имаше от два месеца.

- Преди да напуснеш Нова телевизия?

- Съвпаднаха нещата. Нова телевизия за мен беше изключително сериозен и дълбок опит за моя мъничък живот. Човек иска да прави нови неща, следващи стъпки. Когато е стигнал до някакво ниво, да продължи нататък. Аз съм работила десет години в БНТ, на едно и също място, но не на една и съща позиция. И мисля, че е било прекалено дълго време, което е можело да бъде съкратено на половина. В крайна сметка, човек като мине 50-те, както съм аз, въпреки че се чувствам вечна абитуриента, която всеки път трябва да започва нещо отначало, се притесних от мисълта, че вътрешно мога да затлъстея и душата ми да хване три сантиметра мастна тъкан. Ама на душа липосукция не се прави.

- Ще работиш в екип с Иван Ласкин и Шкумбата, а се носи мълвата и за Мия Сантова и Албена Вулева. Какво точно си намислила?

- Това близо 3 часа предаване е част от един по-голям блок, който ще се казва "7 часа с ТВ7", или "Блок седем". Предвидено е Иван Ласкин и Шкумбата да опитат в този магазин със свои рубрики, тъй като са специфични и наложени хора. Единият – бунтар, нежен хулиган, или човек, който не желае да се побира в клишето. Другият – човек, който се задържа с години на полето на народната раздумка, на хумора, който се ражда всекидневно. Да има елемент на комично, парадоксално, към което и единият, и другият има вкус. Мия Сантова е отделна част от този 7-часов блок. Тя ще прави новинарски фрагмент от 8 до 9 сутринта и ме предвожда. Албена Вулева не е част от "Насреща Люба Кулезич".

- Как ти работеше с Иван и Андрей?

- Разбирахме се. В "Станция Нова" нямаха всекидневна намеса. Съжалявам сега, че не сме се срещали и обсъждали по-често всекидневни проблеми и въпроси на едно шоу. Те са пример, че телевизията предоставя терен да имаш роля. Извън нея да си друг човек. Много често това засяга и мен самата. Когато например ми кажат: "О, това е хапливата Кулезич, чийто език реже като бръснач". Всъщност, аз в живота си съм един човек, който не се окачествява като кофти пич. Сантиментална и добронамерена съм.

- Толкова години гледаш негативите на заобикалящия свят. Как им реагираш?

- Когато съществуването на дъщеря ми зависеше пряко от мен – да я отгледам, изуча и издържам – бях по-страхлив човек. Вътрешно се опасявах за елементарни битови неща. Когато тя стъпи на крака, аз се почувствах напълно свободна. Най-отвратителното нещо за моята личност е да се свиваш от несигурност, от страх, да се опасяваш непрекъснато за хляба си, знаейки, че не това прави смисъла на живота. Не мога и няма да се примиря да мисля за хляба. Само. Мисля, че всяко човешко същество има нужда от пример, от авторитет, от някакви хора извън себе си, на които да вярва, с които да спори, на които желае да подражава. Да има формула, с която да ги отъждествява с нещо качествено. Това се разпадна в нашия живот, това трябва да се възстановява – система от авторитети.

- Ще те излъчват по времето на "Тази неделя" с Лора Крумова. Зрителят ще се чуди на коя телевизия да превключи.

- Е, нали въпросът е да се чудят. Ние с Лора сме много различни. Самата различност, заложена в нас, вече дели публиката. Различни сме по темперамент, по стил, по начин на общуване с гости и с публика. Това е залог за нормална конкуренция.

- Как ще коментираш заместничката си в "Рулетка" Валерия Велева?

- Няма да го направя, защото не е коректно и не е честно. Неведнъж досега съм изразявала в мои коментари, посветени на българските медии и морала в тях, отношението към типажа Валерия Велева.

- Откъде идва според теб толкова много негативна енергия у нас и по света? Модерността ли е виновна?

- Човекът не се е променил от египтяните насам. Може би е бил по-съвършен във времената на Леонардо да Винчи – по-образован, по-умен и по-човечен. Изключително вярвам в личния избор. Оказа се, че съм свръхиндивидуалист. Да носиш отговорност за действията и думите си е изключително трудно, но много полезно занимание. Преживяла съм няколко апокалиптични срива в живота си. След последния някак си душата ми сама взе решение да носи отговорност за себе си. Така се връщаш към античното правило: "Не прави на другите това, което не искаш на теб да направят". Негативизмът идва от страх. Омразата и злобата идва от страх. Най-големите си грешки съм допускала в състояние на страх – да не бъда уязвена, да не бъда уволнена, да не изостана, да не ме изхвърлят. Когато се отървеш от страха, ставаш много по-ведър човек. Господ почва да ти помага невероятно.

- Къде е твоята граница?

- Никога няма да заклеймя човек за това, че е различен като сексуална ориентация. Сексът е в главата, а любовта е в сърцето и няма нищо общо с органите, разположени под кръста.

- Лесен характер ли си?

- Сигурно не. Има обаче много хора, с които се виждам и комуникирам спокойно. Непрекъснато някой иска да ми се изповядва – това понякога ме изморява много.

- Правиш ли компромиси?

- Много съм правила. Без компромиси накъде? Ние да не сме робокоп? Ако не правиш компромиси, се превръщаш във валяк, трактор, фадрома, машина за газене. Прави компромиси, но си позволявай да кажеш твоята гледна точка.

- Как преценяваш хората толкова бързо?

- Много съм се лъгала. Бях много доверчив човек. Казвам го с тъга. Да благодарим на кризите, защото те са страхотен учител. Те ме научиха как да развия качеството, което ми е дал Господ – много силна интуиция. Излъгвала съм се и този урок няма да забравя цял живот. Най-суровите учители са предателството и измяната.

СМЕНЯ ЛИ СИ ЗЪБИТЕ ВОДЕЩАТА?

Покрай старта на "Насреща Люба Кулезич" тръгна мълвата, че тя ще си сменя зъби, бюст и какво ли още не. "Пишат, че ще ми избиват зъбите, при положение че ясно личи, че нямам нужда от подмяната им. Освен ако това не е заплаха в онзи метафоричен смисъл на думата, в който се избиват зъбите на непокорните хора. Това ми напомня на саморазправите с чукове и винкели срещу хора, които са неудобни на някой. Щяла съм да си слагам силиконов бюст. Аз имам ли нужда от него? Ако си променя прическата, това ще бъде ли драма? Нямам нищо против, ако ми се наложи да прибегна до козметични операции, които биха помогнали да изглеждам добре в очите на хората. Но още не съм. Ходя на козметик, на фитнес, играя гимнастика вкъщи, карам колело. Нямам много време. Докъде сме се сгромолясали само – за елементарна физическа грижа и хигиена, аз да давам отчет", люти си водещата.
ВРЪЩА ВУЛЕВА НА ЕКРАН
Не й стига малкото време, за което трябва да изготви стройно, чисто ново тричасово предаване, ами водещата се е заела и с идеята да извади една персона нон грата – Албена Вулева, от доброволната й медийна изолация. Интересът на Кулезич бил предизвикан именно от това рязко късане на връзката с публичността. "Аз лично съм един от много острите й критици. Не за това, че тя атакуваше чалгизацията на България, а че средствата, с които го правеше, не се различаваха от вулгарността, която тя критикуваше", искрена е Люба. Идеята е Албена да се върне преобразена по един не толкова олекотен, колкото по-елегантен начин. Сега делата на Вулева й се струват безобидни на фона на "Содом и Гомор, който е настанал в българската публичност".

Стр. 13, 15

Leave a Reply