Люба Ризова, директор “Новини и актуални предавания” на bTV Media Group: Вадим тайните на големите шпиони

в. Стандарт | Стела СТОЯНОВА | 03.09.2011

bTV ще отрази изборите и зад кулисите, казва Люба Ризова

С идването на есента стартира и надпреварата на телевизиите за зрителския интерес с нови предавания. Кои са новите лица в bTV и какво да очаква публиката в актуалните предавания? Как се правят тв новини в епохата на интернет – за всичко това "Стандарт" попита Люба Ризова, директор "Новини и актуални предавания" на bTV Media Group.

- Госпожо Ризова, bTV пуска нова новинарска емисия в 17 часа. Каква е причината за следобедните новини и какво по-различно ще видим в тях?

- Причината да пуснем нова новинарска емисия е зрителският интерес. Хората се интересуват и искат да знаят какво се случва във всеки момент. Освен това гледането на телевизия следобед доста се е променило, тъй като начинът на живот се променя – в доста офиси и заведения има телевизори и това е част от ежедневието. Ние отдавна говорим за следобедна емисия и сега й дойде времето. Що се отнася до това какво е по-различно – в една новинарска емисия новините са най-важното нещо, колко точно и навреме са представени, да бъдем първи на мястото на събитието. В 17 часа все още се случват много неща, така че преките включвания са нещо, което зрителят оценява високо. Но при всички положения ще има и забавни видеа и репортажи – с усмивка и хумор, защото 17 часът е време, в което освен от новини хората имат нужда от малко развлечение, от нещо забавно и интересно, дори от лайфстайл материали – от България или от света. Водещ е Виктория Петрова – лице, което се наложи и изключително много се харесва на зрителите, и аз съм сигурна, че ще се справи отлично.

- Увеличавате присъствието на Лора Крумова през уикенда – както някой бе казал, става "Лора от сутрин до вечер". Защо заложихте на нея?

- Много симпатична беше тази закачка със заглавието на филма, но е "Лора само в събота и неделя". Заложихме на нея, защото предаването "Тази неделя" има сериозен успех. Другата причина е, че така се прави пълна сутрешна линия на телевизията, като вече и в събота, и в неделя ще има новини. Отново ще има преки включвания от интересни места и събития. Няма да се загуби сегашната лежерна форма с участието на гости и интервюта, но ще има и съответната актуалност, която винаги придават новините. Ще има рубрика с гостуване в домовете на известни хора. Развиваме и други рубрики, например "История на нашата любов" за известни двойки.

- Димитър Цонев се присъединява към екипа на "bTV екшън"…

- "bTV екшън" е нишов кабелен канал, който за разлика от останалите има собствена продукция. След "Код: Криминално" и "Хрътките" предаването на Димитър Цонев "24/7", което тръгва от октомври, ще бъде продължение на тази линия. То ще е седмично и ще има две части. Ще разчита много на активното участие на зрителите, като заложи на интернет комуникацията. Хората ще могат онлайн да определят събитие на седмицата, да правят свои коментари и да споделят неща, които са важни за тях. Освен това ще задават въпроси в така наречената втора част на предаването. Там ще има, доколкото знам, "горещ стол" или "стол на истината", на който ще сядат известни личности и ще отговарят на Цонев и на зрителите. Освен това публиката ще ги оценява в сайта на предаването. Гостите ще бъдат журналисти, политолози, социолози и други известни имена.

- Какво друго е новото, което ще видим в "bTV екшън"?

- Още в първото предаване на "Код: Криминално" на 7 септември Мая Костадинова ще ни запознае с така наречените шпионски досиета – забравените тайни на големи български шпиони. Ще разберем кой стои зад имена като Двойника, Мухата, за които не се знае много. Ще видим например защо един от големите софийски лекари през 60-те години е шпионирал своите пациенти. Това е уникално съдебно-криминално предаване, което ще ни представи един интересен поглед към неща, които не се виждат от пръв поглед. А в "Хрътките" още в първото издание на 10 септември ще се опитаме да помогнем на българка със смесен брак, която от 6 години не може да види децата си, които живеят при бившия й съпруг в Северна Африка. В "Хрътките" репортерите работят под прикритие и се добират до неща, които трудно бихме видели, ако се снимат от нормален снимачен екип. Това предаване изключително разчита на сигнали от зрители и бързо стана техен фаворит.

- Какво ще видим в "Отпечатъци"?

- Първата тема на "Отпечатъци" ще бъде кой седи зад българския "Уикилийкс" – авторите на сайта "Бивол", които поне досега, доколкото ми е известно, не са давали интервюта. То ще се занимава с тези феномени на съвременната информация и конспиративните теории, на каквито напоследък станахме свидетели както в световен, така и в нашия малък български мащаб. Иначе това предаване се справя много успешно в своя слот и ще бъде преход към "Тази неделя", както досега.

- Какво се промени в правенето на тв новини покрай факта, че вече всеки може да се информира какво става по света от интернет?

- Много неща се променят, темпото става по-забързано, но основното е прецизността. Тя е нещо, което винаги е било и ще продължава да бъде водещо. Интернет е новата медия, която може да позволи от анонимността и паравана на неизвестността да се споделят всякакви коментари и да се пускат информации, които надуват балона на слуховете. Но една сериозна медия не би трябвало да си позволява това. Затова може би ние ще продължаваме да се развиваме паралелно със света на цялата информация, за която не е ясно дали е достоверна, или е на принципа "Една жена каза". Все повече и повече ще има значение доверието в източника на информация. Усещането за сигурност означава надеждна информация. Защото, който е добре информиран, може да взима правилните решения, знае накъде да върви и какво да гледа.

- Скандал с подслушвани телефони на обикновени хора събори цяла медийна империя на Острова. Според вас възможно ли е у нас да се случи нещо подобно?

- Според мен все още у нас това не е възможно. Ние имаме непрекъснати скандали с подслушване и те никога не добиват този обем. При нас всичко има по-други очертания и размери. От една страна, всичко се приема много болезнено, а от друга – няма правила. Виждаме, че от едно такова подслушване точно на обикновени хора, което е най-неприятното, стана такъв огромен скандал, който разклати една истинска империя. Докато тук не би се случило нищо именно затова, защото всеки твърди някакви неща в публичното пространство и в крайна сметка всички си казваме: "Какво от това?" А в един подреден свят все още има значение "какво от това". Има значение кой какво е направил и дали е престъпил някакъв закон и морал. Не знам докога ние ще живеем без правила и с обърнати критерии и ценности.

- Как ще отразявате предстоящите избори "2 в 1"?

- Отново ще имаме много изнесени предавания, защото тази комбинация президентски + местни избори ни предизвиква да погледнем вота от първа линия – там, където хората ще гласуват. Да видим реалните им проблеми, както вече започнахме с репортажа от селото с 12 кандидати за кмет – Барутин. Ще продължим в този стил – да се вгледаме на място в хора и проблеми, да видим кой за какво се явява, какви са точно коалициите и кой изглежда най-надежден наистина да реши проблемите на хората. И нашата най-важна задача е да осветлим всичко, което не се доизказва и се крие – например купуванията на избори, цялата тази задкулисна игра, която ние ще продължим да преследваме и да търсим.

- Усещате ли вече предизборен натиск от някои политици?

- Не бих казала, че в момента го усещаме – може би още не е настъпил разгарът. И сякаш още няма много разсърдени политици. Но темата с натиска е много сложна и сериозна – той съществува дори в западната журналистика, където има много ясни и строги правила. Всеки иска да прокара своята линия по някакъв начин. Работа на журналистите е да могат от името на зрители, слушатели и читатели да отсеят истината, да застъпят всички гледни точки, да постигнат баланс, независимо че на някого нещо много му се иска и натиска за него.

Стр. 15

 

Leave a Reply