Люба Ризова, шеф на новините в bTV и ПРО.БГ: Модерната цензура е отказ от интервю

в. 24 часа | 2010-06-01

Ежедневно и ежеминутно ние се вълнуваме доколко сме на страната на зрителите. Поставяме нещата на масата и не се крием или измъкваме. Ние всъщност оказваме натиск върху политиците, за да ги докараме в студиото и те да отговарят.
Ние даваме място и на хората, които са засегнати от властта, за да кажат тяхната гледна точка, както и на хора, срещу които се води следствие.
Поради своята многообразност медиите са сила и не пеят в един глас. В различните медии се чуват различни мнения, финансирането също дава граници на независимост. Нашата медия е една от печелившите и се издържа от реклами, защото имаме висок рейтинг. Зад News Corporation и сега зад новите собственици не стои друг бизнес, който да ни издържа.
Това, което BBC открива като една модерна цензура, е гостите да не идват в предаването. Нищо ново. И при нас е имало такива политически удари.
Според мен няма значение колко са хората в регулиращия орган. Колкото повече са те, толкова повече ще отделя данъкоплатецът за техните заплати. Така или иначе медията се регулира от зрителя.
Натискът е основен проблем, откакто съществуват медии, власт и демократично общество. В момента това е актуална тема и за Америка. Демократът Барак Обама публично нападна Fox News, като каза, че те са част от опозицията и се държат като политическа партия. Журналистите от медията не му останаха длъжни.
(По bTV, със съкращения)

Стр. 12

Leave a Reply