Люба Ризова, шеф на новините в bTV: Конкуренцията взе наготово водещи и сутрин сме “bTV срещу bTV”

 в. 24 часа | 19.11.2013

- Г-жо Ризова, този тв сезон започна за Би Ти Ви със стари предавания, но с нови лица в новините и актуалните предавания – Генка Шикерова и Константин Караджов, Антон Хекимян, Виктория Петрова в централната емисия. Трудно ли се налагат нови водещи на предавания, с които зрителите са свикнали?

- Не всички са толкова стари, "Тази неделя" е на три години, "Тази събота" – на две, а "120 минути" със Светльо Иванов е чисто ново предаване с едва 5-о издание. За 13 години обаче нещата трябва да се променят, хората приемат нови предизвикателства и винаги трябва да има обновяване, което запазва движението и енергията. Относително е определението "нови лица". Това са известни имена от репортерската школа на bTV, които са си спечелили доверие и популярност. Дори А-нтон Хекимян, който е репортер от сутрешния блок, преди да седне в креслото на Лора Крумова в събота и неделя се изяви като успешен водещ на приключенското шоу "Африка". Тренингът от репортерстването може да развие всякакви други тв качества и таланти.

- Рейтингите на тези предавания не паднаха. Това означава ли, че водещите не са важни?

- Именно този факт, че рейтингите не се промениха, отговаря на предишния ви въпрос. Хората, които преди 13 г. бяха избрани да работят в bTV, я създадоха буквално от нула. Тогава известен беше само Слави Трифонов. Разбира се, че са най-важни хората и името, което те правят за себе си и за медията. Тази работа е едновременно екипна и индивидуална. Тя създава суперизвестни и разпознаваеми хора. Важни са и водещите, и доверието, което една медия е завоювала за 13 години. Както е и в живота обаче, доверие трудно се гради, а за съжаление, с един грешен ход може да се срине за дълго време. Така че разковничето наистина е в школата, в създадената традиция и следваните принципи.
При нас в "Новини и актуални предавания" са постъпвали по-малко известни, повече известни и съвсем неизвестни журналисти с различен опит и възраст. Колкото и нескромно да ви звучи, фактът е, че са се превръщали в истински звезди. Някои и до ден днешен са популярни просто защото са водили предаване по bTV. Ето какво успяха да направят тандемът Митко и Цветанка с "Лице в лице". Двама колеги с различен опит и биография, станали известни в две други телевизии, направиха успешно предаване, като пребориха още миналата година наи-високия рейтинг тогава на конкурентната телевизия, и то срещу утвърдена тв игра. Преди тях в нашата програма имаше различни опити с предавания на външни продукции, които обаче изпитваха затруднения да опонират с рейтинги в този час.
Т.е. фактът, че една програма се излъчва по bTV, не е никаква гаранция за успех. Екипът, който седи зад продукта, и правилното програмно планиране са решаващият фактор. И обратно, конкуренцията взе наготово една от най-успешните ни двойки водещи в комплект с талантлив и амбициозен продуцент и я разположи огледално в оригиналния й часови пояс. Така че в момента .сме в странното положение "bTV срещу bTV", което силно ми напомня заглавието на филма с Дъстин Хофман "Крамър срещу Крамър". Конкурираме се със самите себе си, с това, което сме и което сме създали всички ние. Ани Цолова работи от ден първи в телевизията, след като бе избрана с конкурс, и извървя дълъг път на развитие. Продуцентът Валерия Нанкова е буквално "отгледана" от стажантската ни програма, от изпълнителния продуцент на сутрешните предавания Ани Тодорова. Но това е и голямото предизвикателство. Сам да обучиш и произведеш конкуренцията.

- Защо напуснаха Ани Цолова и Виктор Николаев?

- А защо изгоря колата на Генка? Защо разследването е до под кривата круша? Защо престижни западни издания като "Уолстрийт джърнал" и "Икономист", които не пишат често за България, се занимаха подробно с този случай? Защо неправителствени организации като "Репортери без граница", Асоциацията на европейските журналисти и Българският хелзинкски комитет излязоха със специални декларации по този случай? И така нататък. Защо? Да, на най-голямата сцена е най-горещо, светлините на рампата светят най-ярко, натискът и претенциите са най-големи. Това е огромен товар върху всеки, който е в ефир, гледан от милиони и трябва да бъде безупречен във всяка дума, поглед, усмивка и гримаса, за да не бъде обвинен в пристрастие. Човешко и разбираемо е да не издържиш и да приемеш друго предложение и по-спокойно място.
Когато влизам в спор с политици, властимащи, хора с големи икономически интереси и възможности, а между другото и с лекари, шефове на големи лечебни заведения защо така сме отразили едно или друго събитие?, защо сме поканили еди кой си събеседник?, защо сме задали този, а не онзи въпрос, аз им отговарям, че по подобен начин са постъпили и колегите от друга медия и че ние нищо необичайно от професионална журналистическа гледна точка не сме направили. Сразяващият аргумент отсреща е "Има значение само това, което се показва по bTV!"…
Така че аз винаги много ще тъгувам за Ани и Виктор, които бях приела не само като колеги, но и като близки и сърдечни приятели, с които можеш да си споделиш. От друга страна. ще съм вечно благодарна на Генка и Косьо, които трябваше да влязат в жегата без никакво време за подготовка и се справиха изключително достойно.

- Как се почувствахте, след като те си тръгнаха?

- Беше ми мъчно, като да загубиш близък човек. Но не се чувствам предадена, тъй като всеки има право да избира и решава кое е най-доброто за него. Животът е един и е много личен, за да постъпваш така, както околните искат от тебе, а не какво ти искаш за себе си.
Извън чисто личния момент, все още ми е много неприятно, че хора, организации, медии със собствен дневен ред и "ангажименти" към политическата обстановка буквално "яхнаха" тяхното напускане и го обърнаха в собствена пропаганда, включително срещу bTV.

- Опитахте ли се да ги спрете и защо?

- Естествено, че сме се опитали да ги спрем. Изключително съм благодарна на генералния директор Вики Политова, която положи много усилия да ги задържи и беше готова да посрещне всички техни искания, но те вече бяха решили и бяха приели другото предложение.
В крайна сметка няма нищо фатално в това хората да сменят работното си място. Това, че някой е станал популярен в една медия, не значи, че ще бъде на един и същи екран цял живот. В телевизиите в Америка и в Европа това са абсолютно нормални неща, а както виждаме през последните две-три години – и у нас. Това дава възможност за нови предизвикателства и за развитие на повече хора. Освободеното място е възможност други да се изявят и да наложат своя почерк. Затова и ние се стремим да развиваме нашите хора и на тях да даваме кариерни възможности, а не да разчитаме на готов продукт отвън.

- Преди Ани и Виктор се разделихте с още един водещ – Николай Бареков. Наскоро в "Нека говорят" показаха кадри от архива на bTV, където той връчва цветя на Бойко Борисов в деня на победата му на изборите през 2009-а. Той обясни, че вие сте настоявали за това интервю.

- За мене е направо шокиращо, за да не употребя друга дума, че на няколко пъти в различни интервюта Бареков споменава името ми ни в клин, ни в ръкав. Първо е странно, че бившият ни колега, който претендира да е голямо име в журналистиката, се извинява с мен, че съм настоявала за въпросното интервю. Сякаш за него като журналист не е важно да направи интервю с този, който представлява новина сам по себе си в изборната нощ с това, че е спечелил изборите. И второ, ние всички в нюзрума бяхме меко казано изненадани да видим, че колегата ни е решил да прояви своего рода "джентълменство" и оригиналност, като връчи букет гербери. Известен, макар и забравен, е фактът, че той доброволно си сменяше мястото и стола на водещ в студиото, когато гост му беше Бойко Борисов. Няма да се учудя, ако и тази си инициатива я припише на мен. Но все още тези, които работим тук, имаме горе-долу запазена памет. Факт е, че аз помолих Бареков да се разделим мирно и кротко, без излишни скандали и публичност, тъй като в продължение на месеци, въпреки неколкократно правените му забележки да не се държи като адвокат на премиера Борисов, той така и не промени подхода си. Явно се е оплакал и на Борисов, който ми се обади да пита защо освобождаваме Николай Бареков. Аз му отговорих, че не оглавявам адвокатска кантора, а редакция.

- Ани Салич свалена ли е от праймтайма? Трябваше да води предаване, но това не се случи, а тя още чете новините в 17 ч.

- Принципно телевизията е динамична медия и няма неща завинаги. Ани Салич помоли да води на по-облекчен режим. Тя е най-любимото и утвърдено лице по всички зрителски проучвания през годините. Много сме й благодарни, както и на Юксел, Гена и Венелин, които са на много тежък режим от дълго време. Така че медията задължително трябва да се съобразява с чисто човешките желания и нужди на хората, които са си дали труда, усилията и съществена част от живота си за успеха й. Работи се по проект, в който ключова роля ще играе Ани Салич. Но е много рано още да ви запознавам с подробности.

- Много нови хора ли взехте в новините? Вярно ли е, че сте взели и хора от Нова тв?

- Ако много са трима души, сме взели много. Назначихме по един репортер от БНТ и от Нова и един продуцент от ТВ7.

Оригинална публикация

Leave a Reply