Люба Ризова: Зрителите стават все по-взискателни

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2009-11-03 

Балансът в представянето на новините не е математическа формула, той е въпрос на усет, майсторство и опит

Люба Ризова 2Визитка
Коя е Люба Ризова
▶ Люба Ризова е главен редактор на „Новини и актуални предавания” в bTV от самото създаване на телевизията през 2000 г. след спечелен конкурс за тази позиция. Преди това е работила в БНР и Нова телевизия. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, Факултета по журналистика и масови комуникации.
▶ Преминала е специализации по телевизионна журналистика в САЩ. От 2000 г. Люба Ризова е член на Американската асоциация на директорите на радио и телевизия (RTNDA). Тя е член на управителния съвет на програма „Достъп до информация” от 2001 г. за прилагането на законите за свобода на информацията. От 2005 г. е представител на bTV в Съюза на българските национални електронни медии.

Госпожо Ризова, каква беше 2009 г. за bTV?

- Факт е, че тази година за всички премина под знака на кризата, но мога да кажа, че за bTV тя не се различава особено от 2008 г. Що се отнася до новините и актуалните предавания, при тях няма промяна, продължаваме да бъдем първи в рейтингите. bTV Документите е нашето „най-луксозно” предаване и кризата оказа влияние единствено върху него. Реализацията му изисква много умения, труд и средства. Наложи се да ограничим обема на произведената продукция за тази година, но за сметка на това не сме направили никакъв компромис с качеството и идеите. До края на 2009 г. зрителите ще могат да видят документалните ни филми за 10 ноември, за създаването на ДПС, за бетонирането на Българското Черноморие. Новините са запазената марка на една телевизия. Ние естествено следим какво се случва, но е важно да дадем отговор на въпросите защо ни се случва и какво от това. Стремим се да сме точни и коректни в представянето на информацията. Ние съобщаваме фактите, а зрителите трябва сами да си направят своите изводи. Недопустимо е да се бъркат новините с коментари. Журналистиката трябва да търси истината, а тя винаги се намира някъде между различните гледни точки към един проблем.

Да разбираме ли, че кризата не се е отразила на вас, а по-скоро вие отразявате кризата?

- Да, може да се каже. Можем да се похвалим с това, че bTV е силна и печеливша медия. Естествено и ние дадохме своята дан на кризата, но това не се отрази на качеството на нашата продукция. Не си позволяваме да правим компромис с качеството на журналистическия труд и на информацията. Трудните времена дори са мобилизиращи за мен и колегите ми.

Доколко темата за кризата присъства в новините?

- Тя присъства, но невинаги и на всяка цена. Много добре знам, че пресоляването с една или друга тема не е най-доброто нещо. Когато имаме достатъчно силна новина, тогава може да си позволим да занимаваме зрителското внимание със съответната тема. Темите за кризата и за свинския грип често се преекспонират и преувеличават. Нещата трябва да се възприемат със спокойствие. Независимо колко са страшни – те са част от действителността. Балансът в представянето на новините не е математическа формула, той е въпрос на усет, майсторство и опит.

Споделяте ли мнението, че е крайно време добрата новина да стане новина?

- По принцип това е чудесно. Да не забравяме, че природата на журналистиката открай време е в това да отразява внезапно случващи се неща, а в повечето случаи те са неприятни. Такава е природата на човека – лошите неща се случват неочаквано и бързо и те представляват интерес за хората, предизвикват тяхното внимание. Ние имахме рубрика „Добрата новина”, сега тя е „Добрите хора”. Направили сме я в отделна рубрика, защото много често в емисията добрите новини минават незабелязано покрай всички други. А е хубаво да показваме доброто, което рядко се случва внезапно, за него трябва време и добронамерено човешко усилие. Аз вярвам, че когато човек прочете или види дадена новина, той я възприема по определен начин, но също така тя го и възпитава. Ако сме заобиколени само с неприятни новини, това създава чувство на потиснатост.

Над какви проекти работите за следващата година?

- Засега погледът ни е обърнат към документалните филми и към поредицата bTV Репортерите. Мислим и върху друг проект, но засега предпочитам той да остане в тайна, защото не сме стигнали до краен резултат, на който да се позовем.

Телевизията се променя доста динамично. Как се променят зрителските навици?

- Непрекъснато правим проучвания за зрителските навици и предпочитания. Това е много важно, защото така получаваме обратна връзка от нашата аудитория. Рейтингите са хубаво нещо, но зад тях стоят много мнения. А те показват, че хората стават все по-взискателни, което никак не е лошо. Публиката е все по-образована телевизионно и знае много добре какво иска.

Интернет – конкурент или партньор?

- И двете. Или по-скоро интернет е просто една нова платформа със своите изисквания и характеристики за начина, по който дадено съдържание ще бъде най-подходящо представено. Възможността за интерактивност в световната мрежа е в пъти по-голяма от тази, на която и да е телевизия. Това създава възможности, от една страна, а от друга е предизвикателство в паралелното развитие на информацията в телевизията и по интернет. От сайта на bTV, в който ежедневно има по 160 хиляди посещения, се вижда, че голяма част от тях са именно заради новините и актуалната информация. Затова платформите може да бъдат различни, важното е съдържанието. В съвременния свят конкуренцията е на ниво съдържание -доколко то е качествено, лесно за възприемане и дали подценява аудиторията. Има много примери за медии, които подценяват аудиторията си и си мислят, че каквото и да й пробутат, тя ще го приеме. Това е твърде погрешно разбиране.

Каква е вашата позиция относно това дали информацията в интернет трябва да е платена?

- Тази полемика се разрази доста усилено напоследък. Рупърт Мърдок най-често повдига този въпрос. Според него сериозната информация, тази, на която може да се разчита, трябва да бъде платена. Не съм сигурна кога това ще се наложи като практика в България. Тук хората вярват на всякакви информации. На световно ниво казусът с платената информация едва ли ще бъде решен също скоро. Смятам, че в бъдеще тя ще бъде за една по-елитарна публика, която ще може да си я позволи.

Доста компании са на мнение, че трябва да се разреши споменаването на търговски марки в Новините. Каква е вашата позиция по този въпрос?

- За нас е тема табу да направим реклама на някоя компания в новините. Има една фраза на един канадски културолог, изречена преди 25 години, че добрите новини са рекламите, а лошите новини са истинските новини. Когато някоя компания е замесена в скандал или проблем, тогава тя бива спомената в новините, но когато трябва да говорим колко хубава е продукцията й, това вече е реклама.

Каква е прогнозата ви за развитието на медийния бизнес през следващата година?

- Не смятам, че кризата ще се задълбочи. В световен мащаб са налице признаци на съживяване. Надявам се скоро те да бъдат валидни и за България. Не смятам, че ще има по-сериозни кризи с рекламните бюджети.

стр. 22

Leave a Reply