Любен Дилов: Не се отказвам от нови усещания, защото подозирам, че човек живее само веднъж

сп. Журнал за жената | Деляна ЦРЪНЧЕВА | 2010-06-10

Черните котки силно се притесняват, когато им мина път

Човекът, който постоянно изненадва – с мненията си, с личния си живот, с любопитството към света. Трудно е да определиш Любен Дилов с една дума. Предлагаме ви интересна мозайка от неговите виждания за таланта, любовта, бащинството и екстремните изживявания, която той нареди в интервю за читателките на "Журнал за жената".

Напоследък сте сред най-следените (с женско внимание) мъже… Вълнувате ли се как обсъждат контактите ви с жените – ту се пише за приятелката ви Мария, ту за Алекс Раева, ту се показват ваши снимки сред женска компания по различни събития…

- Никога не съм се вълнувал от това. Имам страхотни приятелства именно с красиви, известни и желани жени. Също така и с обикновени момичета. Подчертавам думата – приятелства. Сексът е чудесно преживяване, но ако ще развали отношенията ми с някого, предпочитам да си държа дюкяна затворен.

Професионално предпочитате писменото слово. А в личен план - директен разговор или писмо?

- И двете. Но казаното отлита, а написаното остава.

Има ли женско качество, което не понасяте?

- Не. Няма такова. В състояние съм да понеса чудовищни неща, причинени от жена…

Какво е най-важно за една любов – поне от вашия личен опит?

- Най-важното е да си вадиш цигарата от устата, докато се целуваш. И на второ място – да си спокоен, защото краят на голямата любов е предизвестено трагичен.

Казват, че сте намерили приятелката си чрез интернет… Работи ли този вариант? Няма ли неприятни изненади?

- Не съм я търсил специално в интернет. Истина е, че имам много приятели, с които си общуваме основно през мрежата… Тя е голямо изкушение да се представяш за нещо, което не си. В моя случай съм отчасти спасен от това, поради публичността ми, но пък е толкова вълнуващо да общуваш с хора, които искат да се представят на върха. Но не забравяйте – само талантливите се представят винаги на максимума от възможностите си…

Все повече се говори за виртуални връзки – дори за виртуален секс. Склонен ли сте да поддържате такъв тип връзка с всичките й плюсове и минуси?

- Склонен съм на всичко, което би ме вълнувало. Дори да си купя надуваема секскукла, да я пълня с топла вода и да я използвам вместо грейка. Не се отказвам от нови усещания, защото подозирам, че човек живее само веднъж…

Къде е границата между пошлото и красивото?

- Една млада дама попитала немския поет Хайне: "Къде е границата между смеха и плача?", а той отговорил "Носът, госпожице". Не се сещам какво да отговоря, освен с цитат от френския поет Аполинер – "милост за нас, за живите милост, които сме вечно на границата с безграничното"…

Какво може да ви шокира?

- Бих се шокирал от внезапно сполетяло ме неумение да се изненадвам и радвам на света и хората, които срещам. Разбира се, тежък шок ще е, ако Бойко Борисов внезапно се омъжи за Азис…

Предавал ли ви е приятел?

- Разбира се. Как може да ви предаде неприятел? Невъзможно е. Приятелите са точно за това…

Казват, че в политиката и в шоубизнеса няма приятелства. Вие сте сред тази атмосфера – намирате ли приятели?

- Намирам постоянно и се мъча да запазя старите. Тези, които твърдят това, не са искрени със себе си и вероятно са нямали истински приятели и преди да се захванат с политика и шоубизнес.

Лесно казвахте "не" като член на журито в "България търси талант". А в живота също ли сте така рязък?

- Не. По-скоро се колебая… Но журито на "България търси талант" трябва да се разглежда в неговото триединство. Много често моето "не" е просто предупреждение, че кандидатът за слава има да извърви още дълъг път… Освен това съм свикнал да бъда лошият – работил съм почти всички мразени професии в България – депутат, общински съветник, журналист. Само футболен съдия и катаджия още не съм бил.

Какъв е вашият начин собствените ви деца да не добият грешна представа за възможностите си?

- Няма по-добър начин от състезанието. И не е проблем да загубиш, проблем е да се обезвериш и да се откажеш. Какъвто и път да предстои, с размисли няма да стане – трябва да се върви. Имам проста рецепта – всеки ден прави поне едно нещо, което ти е неприятно или от което те е страх. Побеждавай всеки ден един свой страх, не го отлагай и не го избягвай, защото той те чака зад утрешния ъгъл още по-голям…

Коя роля ви затрудни повече в живота – "син на известен баща" или втората – "известен баща"?

- Хубав въпрос! Втората много повече – няма известен баща, който да не страда от това, че е дал малко време на децата си. А моят баща беше толкова въздушен човек, че никога не хвърляше сянка…

Дали големият успех наистина променя хората или просто изкарва добре прикривани неща?

- Не знам какво е голям успех в България. А е и толкова индивидуално – за някои е успех да се научат да си мърдат ушите. Но, че славата и публичността са тежко бреме за носене, е вън от всякакво съмнение. И твърде често те се компенсират от агресия, гордост и лакомия - а това са все смъртни грехове.

Кое е мястото на Земята, което ви привлича най-много?

- Мястото е под водата. Но където и да си – и на най-високия връх, и в бездната, – няма да откриеш друга мъдрост освен онази, която носиш със себе си.

Защо дълбоките води (буквално) така ви съблазняват?

- Защото, както казва Ницше, ако ти гледаш в бездна и бездната ще погледне в теб. Водата е раят, от който сме били изгонени. Нещо повече – случва се с всяко новородено: то е прокудено от нежните околоплодни води на майка си.

Ако адреналинът е нещото, което търсите, бихте ли пътували, например, до друга планета или ви стигат пътешествията по Земята?

- Не търся адреналин. Водолазенето е точно обратното на адреналина – това е нирвана, сливане със света, пълно спокойствие и контрол. Това е състоянието, в което изпитваш с пълна сила благодатта на дишането. Иначе бих пътувал навсякъде, защото се чувствам най-жив, докато пътувам. Едно добро пътуване е по-добро и от най-великолепното пристигане.

Обичате ли знаците по пътя на живота?

- Че кой не ги обича? Но с тези знаци трябва да се внимава. Много често има надпис "Жени", например, а вътре се оказва обикновено тоалетна…

Отмъстителен ли сте след изненадваща шега?

- Отмъстителен? Каква по-изненадваща шега от това да се родиш?! Кому да отмъстиш – единственото достойно отмъщение е любовта и обичта. Те никога няма да ти се върнат достатъчно, така че – докато обичаш, винаги си победител и винаги отмъстен.

Суеверен ли сте? Какво правите, ако разсипете сол – казват, че не е на хубаво…

- Веднага добавям червен пипер и става шарена сол. Това намалява лошите последствия. Не съм суеверен, но съм забелязал, че черните котки силно се притесняват, когато им мина път.

Стр. 8 – 9

Leave a Reply