Любен Дилов-син: Бащите на “Ку-ку” му е…ха майката през годините

в. Show | Валерия КАЛЧЕВА | 2010-02-10 

Казах на Слави и Бойко: "111 хиляди квадратни километра са недостатъчни да поберат двама като вас"

Любен Дилов-син е сценарист, продуцент и политик, автор на няколко книги. Работил е като редактор в няколко печатни издания, бил е основен идеолог, сценарист и продуцент на телевизионните предавания "Ку-ку", "Каналето", "Хъшове", "Шоуто на Слави".
През 1997 г. Дилов създава движение "Гергьовден", а по-късно става и негов председател. Беше и"син" депутат.

- Любо. кажи кой е бащата на "Ку-ку"?

- Може би всички ония, които се опитаха да му е..т майката през годините…Няма конкретен баща, има много бащи и това е чудесно. "Ку-ку" е едно от копелетата на прехода, майка му пък е Националната телевизия…

- Как се събра екипът: как се появиха Влади Въргала. Камен Boценичаров. Тончо Токмакчиев , Слави Трифонов. Август Попов. Марта Вачкова?

- Петорката актьори се оформи чак след отделянето на Въргала. А самият Владо беше най-хармоничният комедиен актьор, който съм срещал. Малцина знаят, че 90% от скечовете той сам си измисляше – думите, триковете, сценографията, дрехите, клоунадата. Щедър талант, който се разливаше на приливи и отливи, а приливите винаги докарваха по нещо странно и дълго – като Слави например.
Него именно Влади го доведе в "Ку-ку". За сценаристите мотор бях аз, за музикантите – Слави, а за актьорите – Камен.

- Разкажи историята с "атомното" "Ку-ку"…

- Това е цяла книга, а историята е разказвана десетки пъти. Най-важното е да се знае, че ефектът дойде не само от професионалното режисиране на Нидал Алгафари, а от характера на телевизионното възприятие по онова време. Хората четяха между редовете, бяха свикнали с Езоповия език на робите и когато им кажеш "нищо не се е случило В Козлодуй",
те са уверени точно в обратното. Атомното "Ку-ку" е съвпадение от случайности, които пробваха манипулатив-ната сила на медиите, далеч преди това да стане обществена тема.

-А "Мултитрон"-а. заради който ви спряха? Кой се уплаши? Илия Павлов и Красимир Стойчев ли натиснаха телевизията?

Представяхме България – в плен на тогавашните олигарси. Правиха го Росен Петров и Стефка Райкова, която после беше един от режисьорите на "Шоуто на Слави"… Хачо Бояджиев се уплаши и не го пусна. Е, Хачо след това пък направи всичко възможно да има "Канапето" – без него и неговата продуцентска смелост от страна на телевизията нямаше да го има това предаване и цялата последваща история.
За "Мултитрон" съм говорил и с Илия Павлов, и с Краси Стойчев… Те си умираха от смях и последното, което им е хрумвало, е да бъдат цензори. Просто тогава Хачо се престара.
В някаква степен дори Илия – като по-необразован от Краси, се чувстваше поласкан от ролята на олигарх, която му бяхме предрекли, а Краси е артистчовек, той искрено се забавляваше.

- Как се стигна по първия разрив – между Камен и Слави?

- Никога не е имало разрив!

- Има ли скандал сега между Тончо и останалите във връзка с предаването "Ку-ку" по БНТ, защото фирмата му щяла да вземе 40 000 лева?

- Не. Изобщо няма такова нещо. Става дума за различни неща – за начина, по който "Шоуто на Канала" отбелязва 20-годишнината от "Ку-ку" – тяхна концепция и тяхна реализация. А другото е разговор за един голям концерт, който сигурен съм, че ще стане, защото Петър се е заел да го продуцира – през април или май. Тогава на голяма сцена трябва да се съберат всички кукувци.

- Поканихте ли Слави?

- Разбира се!

- Слави и Бойко Борисов? Приличат ли си по нещо?

- Още когато се запознаха, казах им: "Струва ми се, че 111 хиляди квадратни километра площ са недостатъчни да поберат двама като вас. Да бяхме Америка или Русия – иди-дойди, ама в България…"

- Има ли цензура в телевизиите? Скоро отстраниха Милен Цветков /кукувец/… Има ли свобода в медиите като цяло?

- Форми на цензура винаги ще има. Дали ще е диктатът на недоимъка или гоненето на рейтинг – няма как да си собственик на отбор и да не правиш размествания, да не се съобразяваш с пазар или политическа и стопанска конюнктура. Абсолютно свободен е само Сашо Диков, но пък неговото граничи често с патологията»..
Проблемът за зависимостите, които повдигнаха казусите с Бареков, Коритаров и Милен, е доста по-сериозен от жълтата страна на въпроса.

- Открехни завесата на "България търси талант", което тръгва скоро пo бТВ. Какви хора се явиха, какво интересно ще видим?

- Има невероятни неща! Невероятни таланти и много, ама много странни хора. Има грижливо крити тайни, които нямам право да разгласявам – като змията на един укро-тител, която се скри в отдушниците на залата, или пък човекът, който беше научил кучето си да играе покер. Това го споменавам, защото няма да го видите в излъчванията. Всичко друго ще видите, но кучето не беше добър играч. Ако му дойдеха две аса, започваше да маха с опашка…

Стр. 1, 18

Leave a Reply