Любомир Леков, изп. директор на “Инвестор.БГ”: Ще инвестираме в нишови сайтове

в. Дневник, Компании & Финанси | Андриан ГЕОРГИЕВ | 2010-02-01

Онлайн компанията "Инвестор.БГ" представи наскоро AdPower – специализирана рекламна система за продажба на кликове (CPC -Cost Per Click). Създател на платформата е полската фирма NetSprint. AdPower ще продава реклама в сайтовете на "Инвестор.БГ". Рекламата се зарежда в контекста на съдържанието на интернет страниците. Разговаряме с Любомир Леков, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ", за тенденциите в онлайн бизнеса и прогнозите му за 2010 г.

"Големият въпрос, чийто отговор не знаем, е: колко са парите, дадени за реклама на български сайтове през Google."

"По-вероятно е български сайтове да успеят да пробият на Балканите, отколкото местен продукт да се пребори с Facebook."

Замразихме сътрудничеството с Yahoo!

На колко възлиза българският пазар на кликове през 2009 г.?

- Годината беше много успешна за рекламата чрез кликове и това беше пазарът, който реализира сериозен ръст. Няма официални данни, но нашите анализи потвърждават тази тенденция. Смятам, че тази година отново ще расте по-бързо от този на банерите и ще продължи да оказва отлична подкрепа на кампаниите като помощен инструмент. В никакъв случай не мога да кажа, че банерната реклама замира, напротив – през 2009 г. държи доста силни позиции в световен мащаб. В България делът й може би е над 80%.

Какъв е общият пазар на онлайн реклама в България през миналата година?

- Цитират се най-различни данни. Едните включват тези през Google (много български бизнеси инвестират в рекламните програми AdWords и AdSense). Ако вземем данните за 2008 г., общият пазар е 20 млн. лв., а с Google – около 25 млн. лв. По моя преценка целият пазар през миналата година в най-добрия случай е запазил нивата си от 2008 г., като за конкретни числа отново зависи дали броим Google или не.
Мисля, че дори Google загуби от дела си през миналата година, защото не се рекламират имотните агенции, които бяха основен сегмент. Така големият въпрос, чийто отговор не знаем, е: колко са парите, дадени за реклама на български сайтове през Google. Има голям отлив на реклама за летните и зимните курорти, но като цяло се компенсира от местни играчи, които инвестират в кликове.
Телекомите също оттеглиха сериозни суми от целия интернет пазар, но дойдоха много нови играчи. Повечето големи групи говорят за нулев растеж, но има и такива, които за съжаление реализираха спад спрямо 2008 г. Конкретно "Инвестор.БГ" реализира ръст на приходите от 12% за 2009 г., а за тази година очакваме нарастване между 20 и 30%.

Казахте, че има нови играчи. Кои са те?

- Като сегменти – основно търговци на дребно. За съжаление в България има максима, че като ти вървят продажбите, няма нужда от реклама. Когато нещата се влошават, тогава се присещаме, че трябва да рекламираме. Наблюдаваме сериозен ръст при онлайн магазините. Като цяло навлязоха малки играчи и такива, които преди са рекламирали в други канали и сега навлизат онлайн. Мога да изброя още – козметиката и фармацевтиката – типични компании, които работят при висока норма на печалба и хвърлят много средства за маркетинг и реклама. Също и хранителни вериги. Успокоителното е, че като цяло вече няма компании, които казват "няма да рекламирам в интернет".

Какви са плановете на "Инвестор.БГ" за 2010 г.?

- Основното е да се върнем на нива на растеж от над 20-30%, които позволяват сериозно да реинвестираме в продуктите си. Ще продължим да търсим интересни сайтове. Ще продължим усилията си във видеопроекти и видеосъдържание. Като цяло това е скъпо начинание за интернет, но търсим начини как този продукт да стане рентабилен онлайн.
Не искаме да правим видеосайт като vbox7.com заради проблемите с авторските права. По-скоро бихме създали нови секции с професионално и собствено видео. Ще разработим и мобилни версии на повечето ни сайтове. Търсене към мобилна реклама вече се появява. Говори се, че този пазар достига 1 млрд. долара в световен мащаб и бъдещето може би е там.

В какви фирми ще инвестирате?

- Търсейки подходяща инвестиция, винаги искаме да видим две неща – проектът трябва да е успял, да се е харесал на хората и създателите му да са енергични и способни хора. Такъв позитивен опит имаме със сайтовете и екипите на teenproblem.net и puls.bg. Създателите и мениджърите на тези сайтове са хора, които вярват в своя успех и да споделят нашите ценности. За нас бъдещето е в нишовите продукти, които задоволяват специфичните нужди на хората.

Промени ли кризата профила на онлайн аудиторията?

- Не, просто се увеличиха потребителите. Последната статистика на Google AdPlanner от декември 2009 г. показва, че българските интернет потребители са 3.3 млн. души. За мен те са завишени, по-скоро са около 3 млн. Нова тенденция е, че потребителите стават по-активни в интернет и стоят повече време в мрежата. Друго много важно е, че всички възрастови групи, които са достатъчно образовани и имат достъп до компютър, са в интернет. Вече не съществува вариантът много хора да имат компютър, но да не ползват интернет.

Ако приемем, че всички възрастови групи вече са в интернет, откъде ще идва ръстът в бизнеса след това?

- Факт е, че интернет се ползва от все по-широк кръг хора на всякакви възрасти. Като процент от населението обаче ползващите интернет са около 45% от населението, т.е. интернет пенетрацията все повече ще расте през следващите една-две години.

Все повече българи се регистрират във Facebook и Twitter. Изчерпват ли се оригиналните български проекти?

- Мисля, че българите са много по-готови да ползват международни сайтове, отколкото чехите, руснаците или унгарците например. Българите сме много нихилистично настроени към нашите си неща. Facebook се приема с отворени обятия и това кара българските интернет компании да са много по-конкурентно устойчиви. Иначе смятам, че е много по-вероятно български сайтове да успеят да пробият на Балканите, отколкото местен продукт да се пребори с Facebook.
Чешката Seznam например по нищо не е по-добра от Google, но чехите я предпочитат. Унгарците ползват местната социална мрежа iWiW. Българското интернет пространство е много по-наситено от румънското например. Вижте сайта за запознанства elmaz.com, който губи позиции в България, но печели аудитория в Румъния. Затова смятам, че българските сайтове имат шанс навън.

Как се развива сътрудничеството с Yahoo!?

- Преценихме, че е по-добре да го замразим. Когато го започнахме, стартира огромният интерес към Facebook. Нямаше интерес от рекламодатели към Yahoo.

Какви са тенденциите на пазара на труда?

- Струва ми се много тежка скорошната прогноза за 20% безработица. Надявам се това да е желание за вдигане на шум, така че правителството по-сериозно да се заеме с темата. Според мен безработицата ще продължи да се увеличава до 12-13%. Едно е сигурно – за висококвалифицираните млади специалисти винаги ще има търсене. Все още на пазара се усеща липсата на обучени мениджъри, IT специалисти, дизайнери.

Как трябва да реагира правителството?

- Правителството трябва да помогне на бизнеса да стане конкурентен на останалите европейски пазари. Дори от Румъния губим в голяма степен. Винаги повтарям, че образованието е ключово. Там трябва да има сериозна програма на правителството. Единственото, което наблюдавам, е как финансовият министър мисли как бюджетът да бъде с излишък, което противоречи на всякаква логика. Може би е лесно, като се гледа отстрани, но за мен липсата на дългосрочна програма за образованието е пагубна.

"Ню Йорк таймс" ще таксува онлайн читателите си за достъп до новини. Какво е бъдещето на медиите в интернет?

- Силни марки като "Ню Йорк таймс" могат да си позволят това. Скептичен съм към платените онлайн издания в България, просто пазарът е много малък. Персонализираната реклама е голямата сила на интернет, това е световната тенденция, която ние догонваме.

Кога ще има работеща "Интерактив асосиейшън България" (ИАБ – браншова организация на онлайн компаниите)?

- Процесът е дълъг. От IAB (Interactive Advertising Bureau – организацията, по чийто модел се създава ИАБ) са категорични, че петте компании основатели ("Инвестор.БГ", "Нетинфо", "Дарик уеб", "Дир.БГ", "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник") са онлайн групите, с които те биха искали да работят. Иначе в момента започва процедурата за приемане на нови членове. Оптимист съм, че онлайн индустрията ще бъде една от малкото, която ще бъде единна.

Стр. 5
 

 

Leave a Reply