Любомир Павлов пред Нова тв: Гарантираме на журналистите, че ще пишат, каквото мислят, ако е истина

в. 24 часа | 17.01.2011

Една от важните задачи на медиите е освен да информират, да казват истината – на първо място е да анализират и коментират. Аз съм издател, за мен е важно вестниците, които купихме, да казват истината. И да коментират, и да заявяват ясна и категорична позиция. (…) За министър Цветанов – не искам да навлизам в детайли, защото не съм журналист, според мен той допусна няколко медийни грешки, но е безспорно положително от моя гледна точка в неговото поведение и с което е уплашил много хора – освен стремежа да се атакува контрабандата и категоричната му позиция относно агентите и сътрудниците на ДС.

- Вие първи внесохте закон срещу агентите в 37-ото НС.

- Да, аз внесох едно решение, което бе гласувано на рождения ми ден -9.XII. 1993 г., мина с един глас, с голяма доза късмет, но все пак мина. Това решение направи цялата информация за бившата ДС да не бъде държавна тайна. Затова, когато някой говори за класифицирана информация, просто ми става смешно.

- Проблемът в някои български медии, е, че се позовават на слухове и оттам започна разговорът ни днес. Медиите – и нашите журналисти, гарантираме, ще бъдат винаги защитавани, когато казват истината, независимо дали тя се харесва на някого, или не. Ако те казват нещо интересно, разбира се, но най-важното е да казват това, което е истина, да проверяват източниците си и да ги доказват. Не казвам, че трябва да ги издават.

- По въпроса за Филчев – тогава аз излязох в медиите – и по bTV, и в печата, и обвиних част от общинските съветници за далавери. Казах, че това е част от мафията, във връзка с една сделка в Южния парк. Тогава бях атакуван много остро, бях заплашван по телефона, и тогава филчев ме атакува след това. Аз поставих въпроса за "Софийски имоти", който дотогава никой не беше поставял, като говорим за клиентелизма, и затова филчев ме атакува. След това прекратиха делото до края на годината, без дори да го внесат в съд, като няма да влизам в детайли – аз осъдих българската държава, има присъда за 10 хил. лв. за нанесени щети, но съм я обжалвал. Защото 10 хил. лв. са твърде малко за щетите, които ми бяха нанесени. Аз претендирам за 100 хил. лв. Следващата инстанция на съда трябва да се произнесе до 1-2 месеца. Парите, които съм убеден, че ще взема – ще ги даря изцяло на болниците, за здравеопазване, в държавата.

- Вие бяхте преминал от другата страна на живота, когато катастрофирахте тежко… И се върнахте от другия свят, това промени ли ви?

- Аз съм вярващ и смятам, че духът е първичен, а не материята, но след тази катастрофа човек преоценява много неща – лошото е, че след това бързо ги забравя. Че всички неща са толкова маловажни, на които човек обръща толкова голямо внимание. Че най-важните неща са здравето, животът, човешките отношения с близките хора, духовните ценности, а всички материални неща са много по-маловажни. Но като мине известно време, амбициите отново почват да го изяждат отвътре и той забравя за това.

- Моят съвет към премиера Бойко Борисов е да продължи категорично това, което е започнал, като бъде още по-твърд в борбата с контрабандата, мафията и борбата с ДС и повече да не прави компромиси. Или трябва да бъде принципен докрай, или ще има проблеми и занапред.
Но като един от собствениците ще кажа че ние ще гарантираме на журналистите, че те могат да развиват това, което мислят, да заемат позицията си да пишат това което са разбрали. Ако правителството прави нещо добро – ще го подкрепят категорично, ако прави нещо неправилно – ще го крикитуват.

Извадки от интервюто на Любомир Павлов, издател и съсобственик на "24 часа" и "Труд", пред Люба Кулезич в предаването "Рулетка" по Нова телевизия.

Стр. 11

Leave a Reply