“Лордът” се оказа грубиянин с фатмашки стил

в. Седмичен Труд | Емилия ДИМОВА | 23.03.2011

 

"Телевизионното шоу е начин в собствения ни дом да ни забавляват хора, които никога не бихме допуснали в дома си" – има такъв афоризъм и за него ме подсеща кулинарното шоу с претенциозното наименование Lord of the Chefs, излъчвано no bTV. Макар самата кулинарна идея да е свежа и атрактивна за нашия ефир, реализацията й /поне от видяното дотук/ се оказа под нивото на артистизма на доста от осъществените в последните години у нас шоуформати. Наистина, имаше голяма доза комедия в онази дълга част от стартовото предаване, където гледахме как на кастинга дегустаторите, начело със Слави Трифонов, поглъщат големи залци от сготвените ястия, но и това омръзва след десетата чиния. /"Че като зинаха ония ми ти уста…" – така е коментирана гледката в един от зрителските коментари, направили асоциация с Алековия фейлетон "Бай Ганьо в двореца"/.
Но истински дразнещ кусур на предаването е фатмашкият маниер и стил, който изглежда допада на самите продуценти. Иначе как да си обясним търпимостта им към поведението на членовете на журито, които с видимо удоволствие демонстрират "аристократично" високомерие спрямо участниците. При това изразявано на "простолюден" език и комично нравоучителен ампломб: "Десертът е като оргазма -накрая е", каза вдъхновено единият от тях. А най-взискателният отправи следното дълбокомъдро послание към участниците, каквото и да означава то: "Искам да ви кажа едно. След много години вече, 25-26 години работа, е да отделяте… Да не дойдат готвачите, които да кажат: Това ми е слабата страна. Защото утре ще ви се наложи да имате ресторант и единственото нещо, което ще отиде човека вкъщи, е включил десерта и сметката."
Нищо не разбрахте? Бинго! Никой не е! Разбира се, яхнал дистанционното, зрителят лесно може да се даде на друг канал, но фактът, че първото излъчване на "Lord…." е било гледано от 1 500 000 зрители, подсказва кулинарния интерес към формата. Разбира се, високият рейтинг беше шумно огласен от медията, но ако човек се зачете в зрителските коментари в нейния сайт, ще се увери, че близо половината са критични. Не казвам, че седемстотин и петдесет хиляди зрители не са харесали журито. Може и повече да са. Ето няколко зрителски мнения по техен адрес: "Професионалният готвач трябва да има и професионално поведение. Такова надменно поведение не ви отива."
"Журито е отвратително! Аджеба, това все пак е шоу! Зрителят иска да се забавлява, да му е приятно, да почерпи идеи от света на кулинарията. А не да му се крещи насреща и да гледа как унижават участниците. Както разбрах, от няколко хиляди кандидати са избрани едва 16, предполага се – най-добрите. Как може да им крещиш насреща, че не стават за нищо! Градивна критика и унижение са две различни неща. Ако и в следващото предаване така ми крещят от телевизора насреща, аз лично нямам намерение да го глрдам! А bTV да си помисли какво пуска в най-гледаното време!"
"Журито се държи така брутално, че ме хвана яд и превключих канала."
"Писна ми от агресивност, арогантност, заядливост, злоба и жлъч от екрана. Няма ли да е много по-добре журито да подхожда добронамерено и със съвет, да акцентира повече на положителното, отколкото само на слабостите и допуснатите грешки?!"
Зрителите оценяват щедростта на наградата за победителя – напълно обзаведен ресторант в центъра на София. Но нали вече се шляем онлайн по целия свят, дали са успели да доловят приликите на "Lord…" с едно друго кулинарно шоу – Hell’s Kitchen /"Кухнята на Ада"/ с Гордън Рамзи. Но ако там агресивното поведение и грубости са съотносими към "сатанинската" идея на формата, нали в нашия ще присъждаме, Божем, аристократична титла, па макар и от кулинарен ранг? Така че грубото подражателство в случая си личи и дразни. Като косъм в супа.

Стр. 10

Leave a Reply