Магърдич Халваджиян: Още не се чувствам успял човек

в. Труд | Соня СПАСОВА | 2010-01-17 

 - Маги, ти си продуцент и част от журито на “България търси талант". Успя ли да разбереш дали нашенци са талантливи?

- Българите са много талантливи, но нямат фантазия.

- Какъв беше най-странният кандидат?

- Лично аз много се впечатлих от възрастен актьор, който само чрез промени в гласа и мимиките на лицето си имитира различни известни личности.

- А много ли са момичетата, които искат да пробият с чалга музика и визия?

- Досега не е минала нито една. А и ние сме се събрали такова жури – издателят Любо Дилов, джаз певицата Хилда Казасян, аз… Не смеят да ни пеят чалга. (Смее се.)

- Явно защото не слушаш такава музика, а и фланелката ти с надпис “Уайтснейк" ги плаши.

- Аз не мога да слушам чалга. За мен тази музика е като треторазряден филм. Знам, че хората работят много, с годините този жанр започва да се изчиства, превръща се в нещо като естрада с фолклорни елементи. Чалгата провокира най-ниските страсти в човека.

- Но ти си правил и клипове на изпълнители от бранша.

- Не помня откога не съм.
Има и друго – когато отида в центъра на някой град в чужбина, да кажем в Италия, там звучи класическа музика (макар че не съм фен). И е успокояващо. На площадите у нас най-често се дъни чалга. Ами аз се чувствам застрашен в този случай!

- Какво пееш под душа?

- Рок. Продължавам да харесвам музиката от 80-те. Опитвам се покрай съпругата ми Кремена да харесам Джъстин Тимбърлейк, например.

- Имаш богат опит зад гърба си на тв продуцент. Защо печелят най-вече воайорските предавания според теб?

- Е, не е точно така. “Великолепната шесторка" остава най-гледаното предаване, което “Глобал филмс" е правила за Би Ти Ви, а там нямаше и капка воайорство. Важното е какво е съдържанието на едно шоу. От друга страна, зрителят става като кучето на Павлов – дава му се простотия и той започва да я харесва.
И демокрацията, и телевизиите ни обаче изживяха пубертета си. И вече трябва всичко да си дойде на мястото.

- А твоят личен талант какъв е – режисьор, шеф, съпруг, баща?

- Може би в баланса между всички тези роли. Но е много трудно. В повечето случаи или имаш страхотна кариера и живееш като вълк единак, или пък имаш хубаво семейство, но пък работата ти е в трета глуха. Ако се науча и да почивам добре, ще реша, че наистина съм талантлив.

- Кога за последно успя?

- Преди няколко дни бяхме в Истанбул с Кремена и Бедрос. Изключително съм впечатлен от този 18-милионен град! Но ето, двумилионна София се блокира при сняг, а и без… Явно липсва талант и за това, пък и фантазия.

- Кремена още ли се страхува да лети със самолет?

- Мисля, че вече го преодоля след 15 години пауза. Всичко се случи, защото малко преди да кацнем в София на връщане от Брюксел се запали крилото на самолета. А тя тогава седеше до прозореца и видя, че пуши.
Винаги сме пътували из чужбина с кола. Много съм ощетен заради тази паника. (Смее се.) Даже замисляхме да ходим до САЩ с кораб.

- С какво друго те ощетява – тя е не по-малко известна и успяла от теб?

- Напротив, това е страхотно!

- Кой прави повече компромиси?

- В началото аз. Тя беше много вироглава и нямаше как да отстъпва. С годините обаче се научи. (Смее се.) Но когато живееш 20 години с един човек, компромисите стават нещо нормално.

- Не може да не сте се карали изобщо!

- Оооо, караме се за какви ли не глупости, но основно за работа – какво искам аз, тя какво смята за някой проект. А извън работата – заради колата. Тя има телефон в автомобила си, но винаги си говори по джиесема. И полицаите непрекъснато й пишат фишове. Работата й е такава, че непрекъснато ходи в някакви магазини в центъра, паркира на странни места, вдигат колата!

- А следиш ли гаджетата на сина ти Бедрос?

- Не. Там думата има Кремена. (Смее се.).Аз го наглеждам тези дни, защото наскоро взе книжка и дори ме кара на работа, за да свиква. Държа той да не е поредният убиец на пътя.

- Какво е планирал да прави със себе си?

- Сега завършва Музикалното училище. Половината му приятели вече учат в Нов български университет, вероятно и той ще се присъедини към тях. Иначе обикаля с една камера и снима нонстоп. Компанията му свири, имат си банда, той снима. Питам защо не си в групата, а той: “По-интересно ми е да правя клиповете."

- Какво помниш и ползваш от наученото в цирковото училище в Москва?

- Научих се да гледам и да мисля в големи мащаби. Най-малкото, защото когато попиташ някого в Москва как да стигнеш до летището, ти казва: “Ето тук наблизо е, само 50 км." Иначе там учих клоунада, акробатика, жонглиране, дори балет. Циркаджийският живот е чергарски. И на мен това ми помогна да стана космополитен. Нямам сантимент към държава, предмет, място. Мога да ида и на Чукотка, да си взема камерата и да организирам местните, за да направим шоу и там!

- Сладки ли са котките?

- Не, жилави са! (Смее се.)Истината е, че като студент в Москва се наложи да пробвам и това месо под въздействието на приятели виетнамци. Изпълнихме им указанията да я държим 24 часа в оцет, а и котката беше угоена, домашна. Сготвихме я с картофи. И гълъби гонехме тогава, с прашки. Гладни времена.

- Като заговорихме за странни менюта, какво се случи с останалите 10 епизода на “Страх", които Нова тв така и не излъчи?

- Може би телевизията ще излъчи отново всичките 20, но със съответните обозначения, както иска СЕМ. Въпреки че на мен ми е странно, никъде по света не е излъчвано по този начин.

- Споделял си, че мечтаеш да правиш филм в Холивуд. Да не се готвите с Кремена за емиграция?

- На 42 години едва ли ще тръгна да емигрирам. Холивуд е мястото, за което говоря от детските си години. Работя много активно с продуцентски фирми като “Милениум" и “Юнивърсъл". И със сигурност рано или късно ще направя филм за Холивуд.

- Как смяташ, успял българин ли си?

- Не. Успял ще се почувствам точно когато моя компания започне да прави филми за родното кино, а след заглавието да пише “Юнивърсъл", например.

- Как мериш богатството си?

- Само чрез мечтите си. Ако можеш да правиш това, което обичаш, сутрин да се събудиш и да ти е кеф, че отиваш на работа, значи си щастлив. И семейството, разбира се.

- Освен пушенето, кои са другите ти пороци?

- Нямам. Даже мисля да спра да пуша още преди да влезе в сила забраната за димене на обществените места (от 1 юни – б. р).

Стр. 13

Leave a Reply