Магърдич Халваджиян, продуцент, “Глобал Филмс”: “Време е на преден план да излязат положителните черти на българина, способността му да оцелява, да се бори”

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Албена ЧЕШМЕДЖИЕВА | 2010-03-18 

След като реализира някои от най-популярните телевизионни предавания, Магърдич се захвана с адаптацията на любимото си шоу, българския вариант на известното риалити "Got Talent". "България търси талант" стартира в ефира на bTV от март и обещава да се превърне в истинска кауза по намирането на даровит българин, с който нацията ни да се гордее. Освен продуцент, режисьор и журиращ в новия те формат, Г-н Халваджиян е и председател на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП), затова си поговорихме и по някои щекотливи въпроси, касаещи промените в медийното законодателство, и кога България ще се сдобие със своята "Перла" в ефира.

- Г-Н ХАЛВАДЖИЯН, ИМА ЛИ МНОГО ТАЛАНТЛИВИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ? ВПЕЧАТЛИ ЛИ ВИ ВИДЯНОТО НА КАСТИНГИТЕ ЗА "БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ"?

Нагледахме се на добре подготвени хора, уверени в уменията си, други с високо самочувствие, но без покритие и такива, които просто желаят да се покажат по телевизията. Най-интересното в този тв формат е липсата на ограничения във възрастта и жанровете, а най-ценното за мен са взаимоотношенията между участници, жури и публика. Атмосферата е изключително приятелска и всички се забавляват. Като режисьор и продуцент, за мен е особено важно дали участниците владеят изкуството да забавляват публиката. Не малка част от таланта на един човек е умението да го представи по интригуващ начин.

- КАКЪВ ФОРМАТ ЩЕ ГЛЕДАТ ЗРИТЕЛИТЕ ОТ МЕСЕЦ МАРТ?

Иска ми се това да е шоуто на талантите, а да не се превърне в шоуто на неудачниците. От един момент нататък публиката решава кой да продължи към финала и се надявам това да бъдат достойни хора, които да се превърнат в национална гордост.

- ЗАЩО РЕШИХТЕ ДА РЕАЛИЗИРАТЕ ТОЗИ ФОРМАТ? НАСИТИ ЛИ СЕ БЪЛГАРИНЪТ НА СКАНДАЛНИ И ПОШЛИ РИАЛИТИ ФОРМАТИ, ПОКАЗВАЩИ ЧОВЕШКИТЕ СЛАБОСТИ И ПОРОЦИ. ЩЕ СЕ ВЪЗПРИЕМЕ ЛИ ДОБРЕ ЕДНО ПОЗИТИВНО ШОУ, АКЦЕНТИРАЩО НА ТАЛАНТА И ПОСТИЖЕНИЯТА?

Харесвам много този тв формат, гледал съм всички сезони на английската му версия. Финалът в Обединеното кралство протича в присъствието на кралицата, а талантът, достигнал до върха, има статут на национална знаменитост. Вторият сезон спечели непрофесионален оперен певец, който сега пее в Миланската скала и на други престижни оперни сцени. Другият ярък пример е Сюзан Бойл. Целият свят научи нейното име, а тази жена не беше излизала от селото си. Днес е звезда на музикалната сцена и продава супер успешни албуми. В Англия това е възможно да се случи, тук нещата стоят различно. Въпреки всичко, обаче, българинът се нуждае от самочувствие и сънародници, с които да се гордее. Нацията се научи да издига в култ лошите си герои, недостатъците си, за това са виновни и телевизиите. Не казвам, че пошлата страна на живота трябва Да остава скрита, проблемът е no-скоро, че не се дава като лош пример, а е част от забавлението. Време е на преден план да излязат положителните черти на българина, способността му да оцелява, да се бори.

- ПРЕДАВАНИЯТА, КОИТО РЕАЛИЗИРАТЕ НЕ НАБЛЯГАТ НА ЖЪЛТОТО И СКАНДАЛНО, ТЕНДЕНЦИОЗНО ЛИ Е ТОВА?

Никога скандалното не е било водещо в нашите предавания, напротив, винаги сме се старали да има повече положителна енергия, оптимизъм. Като предаването "Море от любов". Втори такъв успешен експеримент беше "Великолепната шесторка" – казвам експеримент, защото е доста рисковано да правиш позитивно шоу, когато се гледат преобладаващо негативни, жълти риалити формати. За съжаление, дълбоко в нашия манталитет се корени едно нечовешко разделение – склонни сме no-скоро да се радваме на неуспехите на другите, отколкото обратното. Тази национална черта ни обременява изключително много. Ето защо вече 20 години сме в преход.

- КАТО ПРОДУЦЕНТ И РЕЖИСЬОР С ДЪЛГОГОДИШЕН ОПИТ КАК СЕ ОРИЕНТИРАТЕ КОИ ФОРМАТИ ЩЕ СА УСПЕШНИ У НАС – СПРЯМО ВКУСОВЕТЕ НА АУДИТОРИЯТА, ПАЗАРА И КОНКУРЕНЦИЯТА?

Това е тънкият момент в нашата работа. Добрите продуценти имат усет за две основни неща – да подберат шоуто, което би имало успех, и да съберат точния екип, който да го реализира. Може да вземеш подходящ формат, но екипът да е сбъркан или обратното – да стартираш не толкова успешно световно шоу и с добър екип да го превърнеш в хит на пазара. Понякога се допускат грешки в преценката дали и доколко аудиторията е готова да приеме даден формат. В повечето случаи се осланям на опита и инстинкта си. Ако имаш успеваемост над 50%, значи нещата ти се получават.

- ЩЕ ИМА ЛИ КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ "БИГ БРАДЪР" И "БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТИ"?

Двете предавания имат доста различна концепция и са добра алтернатива за интересите на зрителите. От пряка конкуренция биха загубили всички, както зрителите, така и телевизиите.

- ОТ ПЪРВОТО ВИ ПРЕДАВАНЕ ТОЧКА НА ПРЕСИЧАНЕ" ПО МСАТ ПРЕЗ 1997-МА ДОСЕГА КАКВО НАУЧИХТЕ ЗА ТВ ЕФИРА И ЗРИТЕЛСКИТЕ ВКУСОВЕ?

Научих доста и установих, че зрителят се пренасити, буквално преяде. За много кратък период – от 2000 г., когато стартира bTV и реално започнаха да се случват предаванията, българската аудитория прие големи дози тв съдържание. За сравнение, американският или европейският зрител е гледал всички тези предавания в рамките на 50 години. Приемал ги е в умерени дози, затова ги издържа по-дълго. В Щатите има предавания с над 30 годишен жив^от. Наскоро шоуто ветеран в Италия отбеляза 40 години, спряха го поради факта, че водещият му почина. Бързото пренасищане на аудиторията тук скъсява жизнения цикъл на предаванията. Това се случва, когато си държан на диета дълго време. Храниш се с корички и изведнъж ти се предлага изобилие от вкусна храна. В началото ти харесва, започваш да се тъпчеш, в един момент ти става безразлично. С всяко нещо в живота е така. Затова трябва да се намери умерена формула и постепенно да се намалят дозите на българския зрител, за да придобие отново вкус.

- НЕ ВЕДНЪЖ СТЕ КАЗВАЛ, ЧЕ НАС БЪЛГАРИТЕ НИ ВОДИ СТАДНОТО ЧУВСТВО. КАК ТОВА СЕ ЕКСПЛОАТИРА ОТ ПРОДУЦЕНТСКА ГЛЕДНА ТОЧКА?

Експлоатира се добре, въпросът е дали е правилно. Медиите у нас не признават авторитетите, не възпитават уважение към тях. Няма как да създаваш звезди с подобен маниер. Западната култура и медии като цяло са формирали разбирането, че всички печелят, когато има звезди, т.е. идеал, към който хората да се стремят. Ние, българите, не умеем да си създаваме идоли. Сами унищожаваме мечтите си и го правим задружно. Голям проблем, отново свързан със стадното чувство, защото повечето хора са всея дни, лакомо поглъщат всичко, което медиите им подхвърлят.
Знам едно, човек, направил усилие да мисли с главата си в тази държава, е направил положителна крачка напред.

- КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ГЛАСУВАНИЯ ОТ ДЕПУТАТИТЕ ПРАГ ОТ 12% ЗА ТВ ПРОДУКЦИЯ ОТ ВЪНШНИ ПРОДУЦЕНТИ В ИЗМЕНЕНИЯТА НА ЗРТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПРОДУЦЕНТИТЕ НАСТОЯВАХТЕ ЗА 25%.

Най-ниският процент в Европа е 25% – в Чехия, средният е 35%, а в някои държави дори 50%. Подобно решение за пореден път показва, че в държавата ни всеки си прави каквото иска- Протестът на българските външни продуценти ще стигне до европейския парламент. Недопустимо е също така да има пожелателен текст в закона – визирам формулировката, че 50% от външната продукция трябва да бъде европейска, ако това практически е възможно. Телевизиите винаги могат да лавират с аргумента, че сега не им е възможно и няма да имат европейска продукция. Ще си пускат латино сериали от сутрин до вечер. Това е в тотален ущърб на зрителя. Реакция дойде и от Асоциацията на европейските продуценти, след като им изпратихме текста, който предстоеше да се гласува. Ще сезираме и европейската медийна комисия. Уж синхронизираме законодателството си с ЕС, а всъщност не го правим.

- ОТ ДРУГА СТРАНА, ЧАСТИЧНОТО ПРИЕМАНЕ НА PRODUCT PLACEMENT-А Е ДОБРА НОВИНА ЗА МЕДИЙНИЯ И РЕКЛАМЕН ПАЗАР?

Product placement-a ще раздвижи категорично рекламния пазар в тежки за него времена. Ще осигури на компании с малки бюджети алтернативен и достъпен начин за реклама. В това отношение АТП ще води още една битка с телевизиите, които ще се опитат да обхванат целия product placement. Като производители на тв съдържание ние също трябва да имаме роля в това. Но тук става въпрос за чисто търговски взаимоотношения и договаряне между телевизии и продуценти как да се случва.

- НАМАЛИХА ДРАСТИЧНО И НАЦИОНАЛНАТА СУБСИДИЯ ЗА КИНО (С 50%). ПЕТЪР КОРУМБАШЕВ ИЗТЪКНА, ЧЕ СПОРЕД ИЗЧИСЛЕНИЯ, ЗА ДА СЕ ПРАВИ КИНО ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР, Е НЕОБХОДИМО НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ДА Е ПОНЕ 60 МЛН. ДУШИ, Т.Е. В МАЛКИ СТРАНИ КАТО БЪЛГАРИЯ КИНОТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПОМАГА.

Дори в големи страни като франция и Италия, държавата помага изключително много. Европейското кино никога не се е превръщало в индустрия. Определени филми стават печеливши, дори на големи пазари, за малките да не говорим. Най-касовият филм в света "Аватар" с печалба от 2 млрд. долара, в България реализира 4 млн. лв. (с 35 000 души публика в киносалоните). Производството на филм на прилично ниво у нас струва около 2 млн., а е невъзможно да изкараш печалба, постигната от филм като "Аватар". Икономическите условия, да се правят филми в България, са нерентабилни. Няма как да се произвежда кино и да се печели от това без сериозна държавна субсидия. АТП се опитва да подкрепя киното, но какво да правим, след като редовното оправдание е "няма пари". И мен никой не ме пита стигат ли ми парите, когато създавам нов продукт, понякога го правя с изключително малко средства, макар че ми се иска да изглежда като италианско или американско шоу. С трици маймуни не се ловят. Моите уважения към правителството, длъжни са да намерят пари, не само за кино, а за всички, които се нуждаят. Не може да се мисли само в цифри, нужна е и малко фантазия, за да се погрижим за културата си.

- ОТКЪДЕ ИДВАТ ПРОБЛЕМИТЕ С ЛИПСАТА НА БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ?

Телевизиите доскоро не смееха да рискуват да инвестират в кино. Защо да отделят бюджет от 2 млн. лв. за производството на филм, ако могат да си купят "Титаник" за 20 хил. долара. Пазарът ни е малък и това обуславя всичко. В Италия 30 сек. рекламен клип в праймтайма струва 150 000 – 200 000 евро. Ако филмът е добър, само от реклами ще спечели 4 млн. евро. Донякъде успехът на турските сериали стимулира телевизиите да инвестират повече в българска продукция. Освен тв хит, тези филми са невероятна реклама на страната. Преди 10 години Турция не произвеждаше тв сериали, това се случи постепено, както и в Гърция. С времето се обучиха сценаристи, режисьори, актьори и индустрията заработи на високи обороти. Сега е моментът и в България да се завърти колелото. bTV подготвя няколко сериала, Нова ТВ, Про.БГ също. Едва ли първите филми ще ни харесват особено, но ако имаме търпение, след 5 години ще се появи сериалът, който ще прикове зрителите пред екрана, както "Перла". Нужно е време и опит.

- ВЕЧЕ Е ФАКТ ПРОДАЖБАТА НА BTV HA CENTRAL EUROPEAN MEDIA ENTERPRISES (СМЕ). КОМЕНТИРАХТЕ, ЧЕ ТОВА Е ВРЪЩАНЕ КЪМ ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА У НАС.

Положителното в този факт е, че всеки собственик идва с нови идеи, а СМЕ са една от най-големите медийни групировки в света. Въпреки че не виждам какво биха могли да променят в bTV, която прави 40% пазарен дял и работи перфектно. Двуполюсният модел обикновено не води до сериозна конкуренция, макар че ако играчите са силни, както в случая – СМЕ и MTG (собственик на Нова ТВ), може да очакваме интересни неща в тв ефир.

- КАКВА Е СЛЕДВАЩАТА ВИ ЦЕЛ? ЩЕ РЕАЛИЗИРАТЕ ЛИ ПЛАНОВЕТЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ТВ АКАДЕМИЯ?

Ще се включим активно в производството на сериали. Искрено вярвам, че филмова индустрия може да има, ако не по кината, поради мащабите на пазара ни, то в телевизиите със сигурност. Не може да накараш 2 млн. души да отидат на кино, но предаване като "Господари на ефира" всяка вечер събира многомилионна публика. Ако в България годишно се снимат 15 сериала, това е цяла една индустрия. Работа за много хора и забавление за зрителите. Дано телевизиите останат постоянни в това начинание. Важно е да продължим да вярваме и след първите неуспехи, само така ще стигнем до добър резултат. Относно плановете за ТБ академия, замразих ги по времето, когато създадохме Асоциацията на продуцентите. Не съм егоист в това отношение и смятам, че всички заедно бихме се справили далеч no-добре в осъществяването на една истинска церемония, празник за телевизионерите.

Стр. 6-7, 8-9

Leave a Reply