Магърдич Халваджиян: В лакомията си телевизиите ще се затворят за външните продуценти

в. Банкер | Андриана МИХАЙЛОВА | 2010-01-16 

Магърдич Халваджиян е сред най-известните продуценти и режисьори у нас. Заснел е стотици музикални клипове и реклами. С продуцентска дейност се занимава от средата на 90-те години, като негови са "Море от любов", "Имате поща", "Стар Академи", "Сладко отмъщение", "Пълна промяна", "Ясновидци" "Игра за милиони", "Страх" и др. Пълнометражният му дебют е "Печалбата".
Освен в "Глобал филмс" има участие и в "Глобал вижън", която е виновница за "Господари на ефира", "Пълна лудница", "Имаш поща", "Игра за милиони".
Магърдич Халваджиян и екипът му в момента подготвят нов проект – "България търси талант". Шоуто ще дебютира в ефира на Би Ти Ви през март.
Халваджиян е и сред учредителите на АТП (Асоциацията на телевизионните продуценти). Нейното предложение за увеличаване на българската продукция в тв каналите от 10 на 25% предизвика скандал в медийните среди и забави приемането на поправките в Закона за радиото и телевизията.

Кога ще стартира новият тв формат "България търси талант"?

- Би Ти Ви ще реши – в средата или в края на март.

Изненада ли се от хората, явили се на кастингите?

- Напротив, изненадан съм от многообразието. Англичаните, които държат правата за шоуто, ни предупредиха, че ще се явят повече певци. Може би заради навика от "Мюзик Айдъл" . Очаквах, че ще са 80%, но те са 30 на сто. Страхотно разнообразие на таланти има.

Вярно ли е, че ще бъде по-скоро фрик шоу?

- Не, обратното. Искам да е забавно. Ясно е, че подобни личности ще се явяват, но ако са 95% от участниците, няма как да търсиш талант.

Ролята ти не е ли малко странна – едновременно си и продуцент, и жури заедно с Любо Дилов-син и Хилда Казасян?

- Да, странна е. Дразня се, че не виждам всичко, но следваме оригиналния вариант на шоуто. Кой би бил по-подходящ за жури от продуцент, който знае как иска да му изглежда шоуто.

Как ще биете "Биг Брадър"?

- Кой е казал, че ще го бием, и кой е казал, че ще бъдем изправени един срещу друг?

Преди време твърдеше, че големите телевизии не бива да изправят един срещу друг еднакви формати, защото е в ущърб и на рекламодателите, и на зрителите. Още ли си на същото мнение?

- Да. Телевизиите се опитват да се състезават, но пазарът ни е малък, не е като в Италия, където има шест национални телевизии. Там от септември до декември можеш да гледаш 6 различни предавания, тук – две. Тогава какво ти остава – да избереш кабеларка. Не го разбирам това единоборство и сигурно поради тази причина не съм станал и програмен директор. Риалити форматите са различни – всяко си има аудитория. Затова единственото, което ме интересува, е да направя "България търси талант" интересно. Нещата опират до това има ли у нас таланти, или не.

Е, как нали българинът е талант на маса, пред телевизора…

- Да, но само на приказки. Сега е моментът, който има талант да го докаже. Ще сваля шапка на този, който спечели.

Това обаче е хиперсубективно – талант може да се тълкува като си забиеш 17 игли в носа или изрецитираш 17 поеми…

- Първичните етапи, на които се отсява най-голямата плява, приключиха. Останаха 450 души. Тях ще пресее журито. Наистина ние сме субективни, но и тримата покриваме сериозен периметър. Все пак това не е състезание за "Оскар", а тв шоу -има място и за усмивки, и за забавление. На финалите ще останат 40 души, а последната дума ще е на публиката.

В началото на миналия тв сезон преместихте продукциите си изцяло в Би Ти Ви. Как се чувствате там?

- Още при създаването на Би Ти Ви направихме "Сладко отмъщение". Най-гледаемият ми проект – "Великолепната шесторка", също бе там. Нямам проблем с Би Ти Ви. Едната ни компания – "Глобал вижън" (реализира "Господари на ефира" , "Пълна лудница"), в която сме съдружници с брат ми Джуди Халваджиян и Асен Чанков, не бе работила с тази медия.

А на "Господарите" удобен ли им е новият ефир?

- Откакто са в Би Ти Ви и се излъчват в 23.30 часа, имат 200 000-300 000 зрители повече пред екрана. Много им е добре, особено с повторенията по "Би Ти Ви Комеди". Но трябва да отидем в праймтайма.

Ще надвиете някоя "Перла"?

- По принцип мястото на "Господарите" е в праймтайма – в 20 часа, веднага след новините. В Италия така върви вече 20 години. Ние сме се появявали къде ли не. Нова тв ни намери постоянно място в 22 часа. Но когато тръгнем на живо, трябва да сме в праймтайма, за да сме актуални. И това скоро ще се случи.

Защо се стигна до голямото преселение на продуцентите миналата година?

- Причините са много – натрупвания, желания, които не се случват на едно място. За Иван и Андрей няма да говоря, но с Би Ти Ви преговаряхме от година и половина. "Господарите" дълго време бяха в Нова тв, държахме да сме лоялни към тях. Когато Би Ти Ви ни направи предложение, на което никой нормален човек не може да откаже, казахме съвсем честно на Нова тв, че не искаме да си тръгваме оттам. Чакахме тяхното предложение. Много съм благодарен на програмния директор Олга Лозанова, която направи всичко възможно да останем, но не можа да се пребори с шведското ръководство на медията. Според мен то ни пусна да си тръгнем с лека ръка, тъй като познаваше достатъчно добре ситуацията в България, както и това, че пазарът е малък. Това за мен е грешка и ако бях шеф на "Нова тв" още щеше да ме яд.

Защо?

- Защото бяхме запазена марка на "Нова тв" и заради това не искахме да си тръгваме. Има момент обаче, когато ти става обидно, казваш си – толкова години сме заедно и ако наистина ме цениш – покажи ми го. А не хем ме обичаш, но хем искаш да минеш метър. Не става. Те разбраха, че е грешка. Все едно да отида в Швеция и да си купя телевизия, без да съм наясно с пазара. За нас промяната е за добро, договорът ни с Би Ти Ви е за три години. За компанията ни беше много важен и доста обемен. "Нова тв" не успя да поеме тези гаранции за нас.

Говори се, че след като сделката с изкупуването на Би Ти Ви от СМЕ приключи, външните продуценти ще останат на улицата, защото компанията работи само с вътрешни. Притесняваш ли се?

- Не знам какво ще стане, не мога да коментирам. Но в никакъв случай не се притеснявам, защото ще правя филми за САЩ. В момента подготвям три проекта. Опитът, който имат СМЕ в различните държави, не е такъв, какъвто имат тук.

Защо моделът с вътрешните продуценти не се получава?

- Във всяка телевизия вътрешните продукции не са добри. Те приличат на чиновниците на държавна работа. Освен това, ако наистина са кадърни – ще имат собствени компании. Представяте ли си аз, Нико, Слави или Евтим да ни извикат в някой тв канал и да ни кажат – от утре ще работите за нас? Дали ще отидем? Не, защото знаем, че сме силни, когато сме независими. Когато тези, които разбират – откажат, кой ще се навие? Някой, който за първи път влиза в телевизия ли? Все едно да се боря с Холивуд! Как да ги преборя? Не става и с най-гениалните ми идеи!

Слави Трифонов беше казал, че ще се присъедини към Асоциацията на телевизионните продуценти, ако проектът е успешен. Какво стана?

- Не се е присъединил. АТП защитава правата на всички продуценти, дори и тези на Слави Трифонов. Правим му услуга, въпреки че от него – ни вопъл, ни стон.

Кои са най-спешните цели на асоциацията и ще влязат ли в законовите промени, които се подготвят?

- Увеличаването на количеството българска продукция от 10 на 25% от програмното време на медиите е една от най-важните. В закона също така трябва да се интегрират наименования като продуцент, външен продуцент, изпълнителен продуцент и т.н. Нека да се знае какво е това животно, което не съществува в правния мир. Същото важи и за правата на продуцентите. Оказва се, че те нямат права. Трябва да помогнем и на тези, които в бъдеще ще се занимават с тази дейност. Длъжни сме, защото в лакомията си телевизиите ще се стремят точно към това – да се затварят, тъй като пазарът е малък. А после опитът ще им покаже, че е невъзможно и ще се обърнат към нас, външните продуценти. Това го доказва и западният пазар.

Да, но българският пазар е самобитен…

- Е, да, у нас има мафия, мутри и неща, за които хората в нормалните държави не са чували. Неотдавна говорих с бившия шеф на "Нова тв" Павел Станчев, който сега е шеф на румънска телевизия. Каза ми : "Откакто съм тук, нито един политик не се е обадил, за да подреди новините. Тук не знаят какво е това." В България нещата се случват задкулисно. Можеш ли да промениш модела? А този, по който се прави телевизия? Това е река, не можеш да й обърнеш посоката…

Защо Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО скочи срещу вашето предложение за 30% българска продукция?

- Защото досега на АБРО никой за нищо не е скачал. Оттам имат интереси външните продуценти да имат по-малко намеса и предавания, защото медиите ще дават по-малко пари. Ние пък казваме – защо тази печалба да отива в джоба на някой собственик на телевизия зад граница, вместо да остава в сценаристи, продуценти, монтажисти и т.н. Нали сме местни телевизии, не може българското да си го отсвирил тотално.

Кои предложения на продуцентска асоциация не влязоха в поправките на медийния закон?

- Добре знаехме, че сега времето е много малко за поправка на закона, затова сме готови с цял норматив. А в сегашния трябва да се променят много казуси.

Например този с авторските права?

- Да, "Господари на ефира", което Би Ти Ви разпространява, би трябвало да се хваща ефирно, но 563 кабелни оператора го препредават. Къде са парите на режисьорите, сценаристите и т.н.? Това е битка, която тепърва предстои.

Как ви се отразява кризата?

- Опитваме се да сме на бойното поле, да държим знамето и да сме в първите редици, защото ако отстъпиш, когато свърши кризата, ще си на опашката. Кризата не е постоянна величина. Когато започна да се усеща, имаше идеи да се повтарят предавания, вместо да се правят нови. Щеше да е страхотна крачка назад. Добре, че не се случи.

Сбъднаха ли се прогнозите за 30-процентен спад в приходите от реклама в тв канали през 2009-а?

- Да, и това е абсолютно нормално, иначе каква е тази криза! От септември ситуацията, надявам се, ще се нормализира. Сигналите от Европа са позитивни.

Имаше идея да правиш забавна телевизия, докъде стигна?

- Много неща трябва да се случат, виж какъв хаос е! Каква телевизия да правя като играта няма правила?

Стр. 45

Leave a Reply