Махат шефа на КРС

в. 168 часа | 2009-11-27 

Съпругите на Велчев, Бисеров и Мутафчиев уредени на служба в комисията

Веселин БожковДОСТЪПЪТ на председателя на Комисията по регулиране на съобщенията Веселин Божков до класифицирана информация ще бъде отнет.
След Нова година мястото му ще заеме нов шеф, споделиха пред "168 часа" източници от парламента.
Преди дни прокуратурата официално повдигна обвинения на Божков за престъпление по служба и неизпълнено навреме решение на Върховния административен съд.
При наличието на официално обвинение на Веселин Божков трябва моментално да бъде отнет достъпът до класифицирана информация, коментираха юристи. Според източници от парламента настоящият шеф на КРС ще бъде отстранен от поста до края на годината. Среди от ГЕРБ споделиха, че още в началото на есента бил определен и негов наследник, но името щяло да остане в тайна до последния момент. Запознати твърдят, че в КРС вече знаели за предстоящите промени, а от няколко дни служители, минаващи за близки до настоящия шеф, пренасяли чанти с документи.
Пред "168 часа" Божков заяви, че не се чувства виновен и смята, че обвиненията към него в момента са "инсинуация".
"Всичко е лъжа. Истината ще излезе наяве, не се притеснявам от нищо", категоричен бе все още шефът на КРС Божков.
От ГЕРБ установили, че през последните години КРС се била превърнала в истински рай за съпруги на депутати и министри от тройната коалиция. Още при предния й шеф Георги Александров (който пък бе спряган за човек на президента Георги Първанов) в отдел "Трудов ресурс" място е получила съпругата на тогавашния транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев – Атанаска. При управлението на тройната коалиция в КРС известно време работила и съпругата на бившия министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски" и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев. Жена му Симона е била в правния отдел. Според комисията и тук няма нищо смущаващо. Симона Велчева напуснала малко след като Божков заел мястото на Александров. С доста по-престижен пост е била уредена съпругата на депутата от ДПС Христо Бисеров – Мария Добрева. Според запознати тя била доведена в КРС от "един от шефовете, близък до ДПС". Добрева станала шеф на канцеларията на Веселин Божков. Била освободена след парламентарните избори.
Както "168 часа" писа, по време на предишния парламент Веселин Божков бе решил да възнагради служителите си с фирмени шалчета и вратовръзки, дело на тогавашната депутатка от БСП Жени Живкова. Тогава шефът на КРС обясни, че се водели разговори с различни фирми, вкл. и с "Жени стил", но нищо не било сигурно. В крайна сметка именно червената депутатка била избрана за изпълнител на сувенирната поръчка.

***

Васил Божков: НЕ СЪМ НАРУШАВАЛ ЗАКОНА

- Г-н Божков, имате ли информация, че ще бъдете отстранен от председателското място в КРС до края на годината? Притесняват ли ви обвиненията на прокуратурата?

- По тази тема има много спекулации, които не са подкрепени с факти. Дейността ми като председател на КРС е била винаги в рамките на закона и предоставените ми правомощия.

- В КРС и по ваше време са работели съпругите на депутати и бивши министри от БСП, ДПС и НДСВ. Няма ли конфликт на интереси?

- Когато бях назначен за председател на КРС, заварих в администрацията на комисията съпруги на трима бивши и настоящи министри и депутати. В момента две от тях не са служителки на КРС, като напуснаха комисията по свое желание. Третата, която е съпруга на бивш министър на транспорта, работи в общата администрация и служебните й задължения не са свързани с регулаторната дейност на комисията.

- Ваши служители твърдят, че вземате еднолично решение кой да отиде в задгранична командировка. Вярно ли е това?

- Като всяка държавна институция, и в КРС има определен ред за командироване за участие в международни срещи и структури и решенията в никакъв случай не се вземат еднолично.

Стр. 10

Снимка: Вестник "Капитал"

Leave a Reply