Максим Бехар: Да бъдеш честен в България става все по-лесно и по-престижно

Информационна агенция КРОСС I Десислава КОНАКЧИЙСКА I 11.08.2010 

Ние сме в Европа. Няма връщане назад и правилата на управление на пазара, на търговията и на бизнеса, които от години са фундаментални в ЕС, със сигурност ще се прилагат и в България, убеден е PR експертът

Г-н Бехар, навършиха се 10 години от членството на Вашата PR компания M3 Communications Group, Inc. като асоцииран член на американската компания Hill & Knowlton Inc. Какво Ви донесе това сътрудничество?
Първо, донесе ни принадлежността към голяма световна компания с близо 100 офиса в целия свят. Второ, което е свързано с първото е, че огромно количество опит и професионализъм във вършенето на PR-дейността всъщност се пренесе към компанията M3 Communications Group, Inc от офисите на Hill & Knowlton Inc. И трето, което може би е най-ценното е, че се запознах с хиляди мои колеги от целия свят, станахме приятели, обменяме информация, обменяме опит. Това не е малко. Не е само до клиентите. Почти нямаме международен клиент, който да е дошъл в България, заради това, че ние сме част от Hill & Knowlton Inc., но опитът, който ние сме показали, благодарение на това, че членуваме в мрежата е задържал много от клиентите, които идват при нас.

Имаше ли и български идеи, които привлякоха вниманието в чужбина?
Нашият бизнес е локален. Една стратегия, която работи в България трудно може да работи в Полша или в Чехия. И обратното, една стратегия, която работи в Унгария или в Белгия е почти неприложима в България. Но въпреки това, на нашите срещи, които имаме периодично, обменяме опит и много от нещата, които ние тук сме направили представляват голям интерес за нашите партньори, главно от Европа. Българският офис на Hill & Knowlton Inc. е най-големият в Централна и Източна Европа като брой на хора, като обороти. Много мои колеги от Централна и Източна Европа гледат с интерес към нашите постижения.

Каква е рецептата за добрия имидж и PR? Има ли някакви основни правила за това?
Не. По-скоро бих казал, че трябва да обръщаме 24 часа в денонощието внимание на това, което се случва в интернет, да полагаме много прецизни усилия, за да може нашите клиенти да имат добър имидж и да са добре позиционирани в бизнеса, който правят. Трябва да знаем и помним, че това е процес, който може да се промени буквално не всеки ден, а всяка минута. Т.е., ако си имал добър имидж, добър брандинг във вторник, вече в сряда може да го нямаш по много причини. Една от тях е, че можеш да имаш атаки он лайн, може ти самият да направиш нещо грешно. Това не е статукво. Това е процес, който трябва да се съблюдава много прецизно всеки ден.

Преди две години в едно интервю Вие казахте, че звезди в България няма и същевременно посочихте, че „истинските звезди могат и без имджмейкър". Това важи ли и днес?
О, разбира се, че важи. Защото истинските звезди са тези хора, които правят стойностни неща. Разбира се, много е важно как това, което си направил ще го представиш пред обществото. В крайна сметка, има хора, като Валери Петров /да е жив и здрав/, който с всички тези свои творби и преводи, Недялко Йорданов със своята поезия, Тодор Колев със своя невероятен талант на филмов актьор – са хора, които имат нужда от по-добро представяне, но не би им минало през акъла да наемат специална компания или специален консултант и в същото време те са много повече звезди, неимоверно повече, отколкото, която и да е певица или актриса, показала се мимолетно в медиите, видяла си е снимката във вестника и много се е възгордяла. Но разбира се, дори и най-големите експерти или творци имат нужда да изпращат своите послания към обществото малко по-добре, защото обществото ни вече е друго. Ние живеем в свят, в който две поколения паралелно се движат. Едното е това, което аз наричам „хейтърс" /идва от английската дума „hate", която в превод „мразя" бел. на ред./, или поколението на тези, които мразят. Обикновено мразят сутрин себе си, след обед останалите или обратното. Но така или иначе,това са хора много негативно настроени, много агресивни. И другото поколение е това, което аз наричам „фейсбук дженерейшън" /Facebook generation/. Това са хората, които са несъмнено по-открити, по-прозрачни, по-легитимирани, по-персионализирани, по-позитивни. И слава Богу, те започват да взимат много по-голям превес. Говоря за двете он лайн поколения, за да подчертая, че тези звезди, за които говоря – писатели, поети, актьори и т.н., те трябва да се съобразяват с това – как говорят, как мислят младите хора, или хората, които са в интернет и да изпращат своите послания така, че те да са разбираеми. Това е единствената причина, поради която някой от тях има нужда от добра PR-консултация.

Значението на рекламата разбира ли се вече напълно от българския бизнес?
Бизнесът го разбира много добре, защото знае, че има изключително пряка зависимост между приходите, печалбите и по-доброто позициониране и разпознаваемост на марката. Бизнесът от много години го разбира. Единственото, което може би по-бавно се възприема е голямата динамика на развитието на нашия бизнес.

А българските политици наясно ли са с това?
Не много. Според мен, там по-скоро идеята е това, което често аз наричам „попал в газету" или по-точно целта е нещо да напишат за тебе, да те покажат, да ти публикуват някъде снимката. За съжаление, наблюдаваме все по-лошо представяне на българските политици пред медиите и пред обществото. Това за мен една изненада. Мислех, че ще има промяна с обратен знак, но в последните няколко години като че ли не се случва. И ми се струва, че политиците трябва много, много да работят върху себе си.

Преди две години казахте, че „едва след 20-30 години ще е лесно да си честен в бизнеса. В годините на прехода това е трудно". Дали свърши този преход, както казват някои или вече е все по-лесно да си честен?
Преходът никога няма да свърши. В този смисъл – на пазарните отношения винаги ще бъдем в преход и това ще продължава години, защото нещата се променят изключително бързо и то фундаментално. Не се променят само на повърхността. Но ми се струва, че да ставаш честен в България става все по-лесно, става все по-престижно и все по-задължително. Това не е малко.

Т.е. тенденцията е положителна. 
Със сигурност, особено по отношение на прозрачността, по-отношение на пазарните правила, на честната игра. Ние сме в Европа. Няма връщане назад и правилата на управление на пазара, на търговията и на бизнеса, които от години са фундаментални в ЕС със сигурност ще се прилагат и в България.

Оригинална публикация

Leave a Reply