Максим Бехар, почетен консул на Сейшелските острови: Платих университета на Маркус

в. Банкеръ | 24.12.2010

Как стана почетен консул на Сейшелите?

- Преди много години имах бизнес обяд с първия президент на Сейшелите сър Джеймз Манчъм, водихме дълъг и приятен разговор. Той страшно харесва България и когато се върна обратно на островите, предложи на правителството на Република Сейшели да обсъди възможността да бъда назначен за почетен консул. Малко по-късно бях поканен в столицата Виктория на разговор с министъра на външните работи, а след месеци излезе и указа на президента Джеймз Мишел.

Какви са ангажиментите ти като почетен консул?

- Има много отговорности, които съпътстват работата на един почетен консул. Преди всичко това са ангажиментите към държавата, която те назначава, към нейните жители, намиращи се в България, грижата за тях. Тези дни тук завърши образованието си Маркус Бонте, първият сейшелец, придобил висше образование в България поне от 30 години насам. Следването му бе платено от мен като част от задълженията ми – да допринасям с каквото мога за държавата, която ми е гласувала доверие да работя за нея. През месец октомври организирах в Брюксел международен инвестиционен форум за Сейшелите, изцяло по моя инициатива и с участието на половината сейшелско правителство. Той премина изключително успешно и след година предстои следващият подобен форум в Лондон.

Какви предимства дава почетното консулство?

- Едва ли дава предимства, за мен това са по-скоро задължения и отговорности. Всяка година организирам изложби с мои снимки от Сейшелите, продажбите от които отиват за благотворителност. През декември имаме винаги щанд на Международния благотворителен базар в София и оттам събираме много средства, които също даваме за благотворителност.

Правена ли е проверка на почетните консули за принадлежност към ДС, ако не е правена, трябва ли да се направи и ако сред почетните консули се окаже, че има агенти на ДС, трябва ли и по отношение на тях да се приложи лустрация?

- Нямам информация по тази тема. Почетните консули се назначават от президента или парламента на държавата, която ги изпраща.

Стр. 15

 

Leave a Reply