Максим Бехар: PR в един объркан свят

ProBook.bg I Венцислав МИХАЙЛОВ I 21.11.2011 

Максим Бехар е един от най-влиятелните хора извън политиката в България. Целият му живот е свързан с публичните комуникации.

Започва кариерата си като журналист. По-късно е един от създателите на в. „Стандарт“ (1992 г.).

През 1999 г. е първият български член на IPRA, а от 2005 г. е единственият българин – член на American Public Relations Society. От 2009 до 2011 е председател на Българската асоциация на PR агенциите.

Два мандата е председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001–2007), част от Международния форум на Принца на Уелс. Член е на десетки бордове и управителни съвети. През 2010 е избран за ковчежник на ICCO (International Communications Consultancy Organization), най-влиятелната световна организация на PR бизнеса.

От 2004 г. е Почетен консул на Сейшелската република в България, а през 2005 г. е обявен за Почетен гражданин на родния му град Шумен. Разделя се с журналистиката през 1995 г., спомняйки си фразата на У. Чърчил: „Човек може да постигне много неща с журналистиката, но трябва да знае точно кога да се откаже от нея“. Първоначално няма представа, че ще се занимава с PR, но решава да оползотвори натрупания опит и познанията си в бизнеса.

Създава частна фирма с малък офис и двама служители, която се превръща в най-голямата PR компания в България – М3 Communications Group, Inc. Днес агенцията обслужва над 60 интернационални и местни компании. М3 Communications Group, Inc. e eдинствената българска компания, стигнала до финал през 2007 г. и 2010 г. на Международните бизнес награди Stevie Awards („Оскарите“ в бизнеса), където печели престижното отличие за най-добра PR агенция в света. The Holmes Report я обявява за най-добрата консултантска компания в Източна Европа за 2011 година, българската PR асоциация БАПРА за "Агенция на годината" в България. През 2011 отново Stevie Awards обявявят M3 Communications Group, Inc. за най-добрата PR компания в Европа, а Максим Бехар за финалист в категорията "Мениджър на годината" в областта на PR, маркетинга и рекламата в света. И двете награди той получава на бляската церемония в престижния Emirates Palace в Абу Даби в края на октомври 2011.

Освен изтъкнат PR експерт, Максим Бехар е и космополитна личност. Посетил и десетки държави във всички континенти, срещал се е и е разговарял с някои от най-влиятелните и емблематични фигури на нашето време. Ентусиазиран е от възможностите, които носи модерният свят на високи технологии и нови медии. Интернет е неразривна част от света на комуникациите, затова прекарва по 18 часа онлайн. Голямата му страст са технологичните новости, които му помагат да е в крак с динамичното време в бизнеса и комуникациите.

Венцислав Михайлов от гр.Крумовград, България

Редактор, Резон ООД
1
Г-н Бехар, благодаря за това интервю. В разгара на кризата променили се PR-ът?

Максим Бехар Два много важни фактора съвпаднаха по време и те промениха PR бизнеса в света, както се казва на английски upside down, или обърнаха го „с главата надолу“. На практика, подчертавам тази дума, защото в теорията засега тези неща едва ли ще ги срещнете, бизнесът ни сега няма нищо, ама нищо общо с това, което беше преди 4-5 години…

А сега – за двата фактора:)

Единият без съмнение са глобалната финансова криза и стагнацията, отразили се главно в бюджетите за маркетинг и други публични комуникации. Нашият бизнес – Public Relations, се намира на вторичния пазар, ние правим услуги. Ако първичният пазар, в който са индустриите, инфраструктурните проекти, дори търговията в този смисъл, има развитие, то ще се отрази и на нас под формата на още по-голяма нужда от маркетинг, реклама или PR. В периоди на криза или на големи бизнес промени и различни пазарни отношения обаче нашият бизнес също трябва да се свие или – най-препоръчваното от мен – да се трансформира изцяло и да търси нови ниши за развитие.

Вторият фактор без съмнение е „цунамито“ на социалните медии. Само за две-три години то помете традиционните медии, промени начина на комуникация между хората, промени самите хора, направи ги по-прозрачни, по-добри и по-бързо мислещи, промени обаче коренно и нашия бизнес. Причината е проста – социалните медии изискват светкавични реакции, светкавични решения, и то винаги най-добрите.

И ето, в края на 2011 имаме вече различен бизнес, в който са се запазили само две неща. Първото е името – Public Relations, въпреки че скоро очаквам този бизнес полека-лека да започне да се нарича Social Relations. И второто са двата „крака“, на които PR бизнесът винаги се
е крепял през годините и ще продължи и занапред да се крепи – моралът и етиката.

Калина Петрова от гр.София, България
Редактор, Резон ООД
2
Г-н Бехар, онлайн изданията все повече превземат медийното пространство, каква е Вашата прогноза възможно ли е да загине печатът?

Максим Бехар Ами те вече са го превзели, пък и не бих използвал думата „загине“ за печата:) Преди време, в друго интервю, споделих прогнози, че последният печатен всекидневник ще излезе през 2025 година. Твърде много хора скочиха да ме оборват, но сега вече, особено след като социалните медии заеха полагащото им се място в нашия живот, вероятно това ще се случи още по-рано. И в това няма нищо страшно. В крайна сметка журналистите не са продавачи на хартия, а на идеи, позиции, мнения. Те трябва да се страшно щастливи, че
сега могат да ги споделят по-бързо, по-ефективно и – което е най-важно – по-интерактивно. С две думи: печатните медии си отиват, но това съвсем не означава, че журналистиката си отива. Точно обратното – тя става още по-новинарска, още по-конкурентна и по-интелигентна. Поне тази, която е онлайн…

Стефанаки Йоанис от Кипър
Редактор, автор, Freelancer
3
Г-н Бехар, коя PR кампания от вашата богата практика криеше най-много предизвикателства за Вас?

Максим Бехар Във всяка една кампания се крие предизвикателство, буквално във всяка. Понякога лесните и елементарни на пръв поглед кампании те карат да се отпускаш и това може да има много лоши последици. За трудните антикризисни кампании някак ми е по-лесно да говоря, защото там подготовката ни винаги е по-задълбочена, по-последователна и вниманието да не сгрешим е по-изострено.
Трудно бих отличил една кампания от друга, всички са сериозни, всички са отговорни и най-важното – всички са предизвикателни.

Калина Петрова от гр.София, България
Редактор, Резон ООД
4
Предстоят протести на синдикатите за реформите в БДЖ и увеличаване на възрастта за пенсии, основателни ли са те според Вас? Какви са прогнозите Ви?

Максим Бехар България навлиза в изключително труден етап. Бързо забравихме годините на празните магазини и работата на две места… Естествено, не искам никога повече да се връщат, но всички трябва да знаем, че състоянието, в което се намираме сега, не се нарича „криза“. Това е нов свят, нови пазарни отношения, нов поглед върху това кое печели и кое губи, дори върху това кое е добро и кое лошо. Това ще продължи дълго, поне десетина години. И ние трябва да се научим да живеем в този свят. Хората на бизнеса, политиците, безработните… всички. Всеки протест може да се смята за основателен, но не всеки процес е решение на един казус. БДЖ е държавна фирма и като такава
вероятно е била управлявана лошо. Съжалявам, не съм специалист по железници, но не може, когато целият бизнес в света се свива и оптимизира, това да не засегне и една голяма държавна фирма… Отново – живеем в друг свят, ще живеем дълго в него и трябва да се съобразяваме с неговите правила и да живеем според тях. Запомнете първите две правила: прагматизъм и бързо вземане на решения…

Мария Атанасова от гр.София, България
Репортер, редактор, Freelancer
5
Много хора, че и някои медии, не правят разлика между PR и реклама. Бихте ли обяснили накратко, каква е разликата между двете?

Максим Бехар Ще бъде по-кратко отколкото очаквате дори. Рекламата купува медии, PR-ът печели медии.
преди 4 часа

Стоян Стоянов от гр.Сливен, България
Управител, SR PR communications
6
Г-н Бехар, в България ще бъде ли въведен публичен регистър на PR специалистите, защото в момента се наблюдава тенденция все повече неспециалисти в областта да упражняват тази професия, като с непрофесионалните си действия уронват престижа на гилдията? Не е ли крайно време тези, които искат да работят това, да бъдат лицензирани и да носят освен морална, но и законова отговорност?

Максим Бехар Смятам, че лицензирането няма нищо общо нито с морала, нито със закона. Тази отговорност си я носим както ние, така и всички други край нас. Идеята за лицензиране на PR специалистите се дискутира в целия свят от години и винаги досега е била отхвърляна. Бих я отхвърлил и аз. Защото нямаме отговор на няколко основни въпроса: какви ще са критериите, кой ще лицензира, за какъв период… и още стотина подобни вероятно. Защо тогава да не лицензираме и журналистите, художниците…? Ами, с две думи – това е абсурдно. Нашият бизнес е бизнес на идеи. Как може някой да лицензира една идея или да разреши, или да забрани на някого да ражда идеи… Обемът на една компания пък е тотално абсурден критерий… Управлявам една от най-големите PR компании в България, ако не и най-голямата, и винаги съм твърдял, че много често малките компании са по-креативни, по-всеотдайни към клиента и понякога по-продуктивни. Кагато имаш един клиент, ти си готов да минеш през огъня, но да родиш най-интересната и най-печелившата идея за него, и често точно това се получава. Малките компании никога не могат да имат две неща, които пък ние, големите, имаме – капацитет и опит. Ето защо въпросът с лицензирането ми се струва просто нелогичен, но ако имате друго мнение, ще се радвам да го обсъдим. А моралът, законът, почтеността, честността… те важат за всички. Без значение с какъв бизнес се занимават.

Геновева Червенакова от гр.София, България
Редактор, Факти.бг, Резон ООД
7
Г-н Бехар, с оглед на провелите се наскоро избори, смятате ли, че черният PR е най-добрият PR или понякога може да изиграе лоша шега на тези, които го прилагат?

Максим Бехар Смятам, че „черен PR“ не съществува като понятие. За това си има други думи – лъжа, манипулация, подкуп… и още много. Убеден съм, че който използва тези похвати в нашия бизнес, винаги губи. Може да спечели едни избори, може да си купи една статия, може да излъже веднъж и хората да му повярват. Но няма начин това да продължи вечно или пък да остане скрито-покрито. И още нещо – тези, които използват похватите на лъжата и заблудата, на практика не е възможно да бъдат част от нашата професия.

Владимир Йосифов от гр.София, България
маркетинг и реклама на имоти, Бряг Медиа Груп ЕООД
8
Добър ден г-н Бехар, вярвам, че сте горд с успехите на M3 College .
Бъдете здрав и се радвайте на живота с близките си !

Максим Бехар Смятам M3 College за едно от големите постижения на компанията през годините. Все още няма учебно заведение в България в нашия бизнес, която да носи лиценза, който в колежа извоювахме и защитаваме всеки ден. През всичките тези 7 години M3 College успя да обучи стотици студенти, които получиха знания от практическия Public Relations. Почти няма голяма PR агенция, в която да не работят специалисти, минали през колежа. Като добавим и суперинтересните дискусии всеки четвъртък на нашите редовни безплатни
сбирки PR Thursday, то няколко хиляди души познават колежа, докоснали са се до неговите програми, до префесионалзма на преподавателите и на екипа в него. Благодаря за пожеланията, и вие да сте жив и здрав. Винаги сте добрe дошли в M3 College.

Владимир Йосифов Благодаря Ви !

Николай Недялков от гр.София, България
Probook.bg – Ръководител проект, Резон ООД
9
Каква оценка бихте дали на настоящия министър-председател за неговите PR способности?

Максим Бехар Смятам, че Бойко Борисов е явяление в българския публичен живот, каквото и да означава това. Има страхотен рефлекс, отговаря бързо и точно, личи си, че в момента измисля и съобразява отговорите. Понякога се надценяма и отива твърде дълеч, но иначе със сигурност прави така, че всеки един негов жест, дума, израз да се запомни и дълго да се обсъжда. И си личи, че е честен и точен, че не е готов, кожгато е неподготвен или, че си а научил урока, каго трябва да покаже по-задъълбочени знания. Вероятно е ттвърде труден за работа с който и да е консултант или съветник, твърде често явно сам решава кое как да направи, но със сигурност също така е и тема за задълбочен анализ и когато вече няма е на власт. За жалост все още никой PR експерт не е направил такъв анализ за Царя или за Сергей Станишев, нямам идея защо, може би защото аз съм твърде зает…:) Съветът ми е: наблюдайвате внимателно Бойко Борисов, той ще се развива още в публичното пространство.

Андрей Симеонов от гр.София, България
Редактор, Факти.бг, Резон ООД
10
Г-н Бехар, какво мислите за правописа на интернет медиите и социалните мрежи? Не е ли твърде "разюздан" или това е в реда на нещата и нещата ще се саморегулират?

Максим Бехар Правописът е адекватен на времето, или на F-поколението, което сега преобладава – Facebook Generation… Колкото е по-прозрачна и персонализирана е една медия, токлова по-точен, цивилизован грамотен е езикът на тези, които пишат в нея. Дори и ProBook е доказателство за това:) Историята започва от там, че сега на практика всеки е… журналист. Какво е да си журналлист през 2011 година? Да имаш какво да кажеш и да имаш къде да го кажеш. Facebook е идеялното място за това, Twitter – одще по-идеалното. Не виждам драма в по-фриволния език, освен ако не призовава към насилие, расизъм или да подбужда непълнолетните към глупости… Знам само, че всяко нещо, което е прозрачно е почтено. Ако – който и да е той – се подписва със собственото си име, всичко лесно се оправя или както казвате – ще се саморегулира.

Венета Колева от гр.София, България
11
г-н Бехар, добър ден и успешна седмица ви пожелавам. А сега моето питане. Как смятате има ли бъдеще в България за хората които искат да се развиват в шоубизнеса и имат натрупан суров материял, а няма къде да бъде предложено всичко това и никои не обръща внимание на нашето, а се вземат продукти отвън?

Максим Бехар Естествено, че има и бизнес и много възможности за успехи… Какво точно е "шоу бизнес" в България през 2011 е доста дълга тема, която просто сега не бих оскал да подхващам. Но в България има твърде много възможности за изява на таланти. Слави по бТВ, колегите от Нова ТВ, а и други телевизии успяха доста с няколко много гледани поредици да покажат, че в България има таланти. От друга страна ако възприемем киното като част от шоу бизнеса, то през последните години станахме свидeтели на фeномелен успех на български филми и телевизонни сериали… Ако пък решим, че поп-фолка също е част от шоу бизнеса, там просто съм без думи, заведенията сами говорят за успеха на стотици изпълнители или – особено – добре нагласени изпълнителки. Ами ако еретично решим, че операта или театърът също са шоу бизнес – опитайте се да си намерите билети за моноспектаклите на Камен Донев или Жоро Мамалев, постойте малко на опашка за билети за "Вишнева градина" или "Римска баня"… С две думи – глад за култура има, има и много шансове на кадърни хора да успея. Просто трябва много да се бачка и неумолно да се търсят начини и поводи за интелектуална изява. Другото само ще се нареди, в крайна сметка публиката решава, не е никой друг, само публиката;)

Интервюто продължава на https://probook.bg/interview

Може да зададете своите въпроси към Максим Бехар и вие

Оригинална публикация 

Leave a Reply